История за лека нощ

11 юни 2011 г.

Д-р Васил Добрев: Доказах, че е имало потоп в Египет

- Д-р Добрев, с какво се занимавате в момента. Работите на терен в Египет или във Франция сте се отдал на научна работа?
- В Египет съм. В края на март обаче стана доста опасно и се наложи да спрем работа заради събитията тук. Сега основно пиша рапорти за свършеното, а и подготвям план за работата ми през следващите 5 години, който трябва да представя на властите.
- Какво проучвахте преди събитията?
- Проучвах некропол на платото в Южна Саккара, на 30 километра южно от Кайро. На 25 май по един от каналите на държавната френска телевизия - „Франс 3”, в предаване в праймтайма ще бъде показан филм за Египет, в който нашироко са отразени и разкопките в Саккара. Ще бъдат показани скорошните открития. Толкова им хареса всичко, че решиха в края на октомври да правят серия специално за моята работа. Но в сегашния филм всъщност са отразени откритията ни до декември, тогава го снимаха. Иначе и след това нещата вървяха доста добре. Извадихме доста мумии, като напълно запазени са 5-6. Намерихме и перфектно запазени саркофази. Това е гробище, което е непокътнато, и излизат страхотни находки.
- Кога ще продължите работа по некропола?
- Засега спряхме работа. Около първи октомври смятам да започна сондажи по търсене на пирамидата на изчезналия фараон Узеркаре. Трябва да извършим геофизични проучвания. Правил съм го през 2003 г., но е необходимо отново, защото нещата се променят всяка година, най-вече технологиите ни дават по-големи възможности. Иначе в некропола има още страшно много работа. Това, което изследвах досега, е един много малък периметър. Разкрили сме 50 на 40 метра. Има мумии, има интересни саркофази във формата на човек. Може би най-големите очаквания имахме, когато открихме и слязохме в една шахта. Намерихме стая, оградена с камъни, която обаче не беше нарисувана, а и се оказа, че е ограбена, вероятно в древността. Но колкото повече разкопаваме, толкова повече работа имаме. А вече сме стигнали почти до началото на планината над некропола, където искам да започна проучвания и се надявам да намеря Пътеката на жреците. Трябва да е там според посоките, защото те са идвали от древната столица Мемефис. Това ще бъде основното ми откритие, ако успея да я намеря. Но има много пясък, страшно много пясък, който трябва да разчистим. Валяло е изключително много. Най-новото нещо, което мога да кажа за тази епоха, е, че доказахме, че е имало потоп. Няколко дори, и пороите са донесли чакъл, пясък, наноси… Валяло е много продължително. Именно сега разбрах защо този некропол не е бил открит досега.
- Кога датирате тези потопи?
- Това е било около 2200-2100 пр. Хр. Досега бяхме открили данни за наводнения около 2000 г. пр. Хр., но сегашните открития промениха представите ни. Сега искам да направя на едно пространство от около 20 метра дължина една секция, в която ще бъде показана схематично цялата история на това място. Мястото е използвано в продължение на хилядолетия. Това са всъщност два некропола – първият от 2300-2500 пр. Хр., а другият е от 1500-1700 г. пр. Хр. Но може би има още един некропол - от около 3000 г. пр. Хр. Засега само имам идея, трябва да я докажа, като го намеря. Има още много работа. Веднъж от една комисия във Франция ме попитаха: „Колко работа имате още?”. Казах: „Ами някъде приблизително около 400 години”. Какво друго да им отговоря. Представяте ли си, некрополът е на площ 15-16 хектара. А аз в момента съм отворил едно място 50 на 40 метра, което е една пета от един хектар.
- Политическите промени как ще повлияят според вас на проучванията?
- Всички се надяваме нещата да тръгнат по-добре. Но ще видим след септември, след изборите. Но проблемът е къде ще ги запазим нещата, понеже сега покрай събитията не са сигурни хранилищата. Малко е сложна ситуацията и трябва да намерим някакво решение, защото крадци влизат навсякъде. А нещо, като се отвори, трябва да се защити, защото има опасност всичко да бъде разграбено. Крадоха, рушиха, чупеха… Мародерите са голяма опасност. Скандално е, че в самия музей в Кайро откраднаха над 100 предмета. Много обекти бяха атакувани. За щастие, ние не понесоха големи щети, но все пак изгоряха два склада с документи. Иначе в момента най-голямата трудност е да се създаде търпимост между християни и мюсюлмани, а много хора, които имат политически амбиции се опитват да създават хаос. Ето сега броженията продължават. Ислямисти горят църкви, продължава да има и загинали… Преди двайсетина година не бях в България и нямах възможност да видя нещата отблизо. Но сега и аз мога да кажа, че съм видял една революция.
- Ще ви видим ли в България скоро?
- Това лято ще бъда в България, предполагам, че ще пристигна през август. В Созопол ще бъде организиран голям форум по египтология. Ще бъде през септември, по време или след Аполония. На него трябва да бъдат подготвени някои неща, защото следващата година е много важна за египтологията. София бе избрана за домакин на четвъртия световен конгрес на младите египтолози. Темата, която ще събере елита на тази дисциплина, е "Култ и вяра в Древен Египет".

Визитка


Васил Добрев е световноизвестен египтолог от български произход, работещ от 1995 г. в Френския археологически институт (IFAO) в Кайро. Роден е на 30 юли 1961 г. в Пловдив. През 1992 г. защитава докторска дисертация по египтология в Сорбоната под ръководството на акад. Жан Льоклен. През 2004 г. предлага нова революционна теория за произхода на Големия Сфинкс в Гиза, съгласно която той е построен не от фараона Хефрен (както се смяташе от класическата египтология), а от фараона Джедефре в чест на баща си Хеопс. У нас д-р Васко, както е популярен той в Страната на пирамидите, е известен по-скоро от филмите на National Geographic и Discovery Channel, които разказват за най-великите му открития.

Автор: Владимир Клисуров
Снимка: Силвия Кирилова
Публикуван: