История за лека нощ

11 юни 2011 г.

Вълна по Дунав заплашва АЕЦ

Земетресение и приливна вълна по река Дунав заплашват българската АЕЦ „Козлодуй”, румънската „Черна вода” и проектоцентралата „Белене”. Японският сценарий не е изключен за Балканите при пробив в стената на огромния хидровъзел Железни врата, който има вместимост милиарди кубически метри.
Това предупреди проф. д-р Георги Тончев.
Сценарий
Според него при евентуална приливна вълна, системите за охлаждане на атомните централи по долното течение на Дунав ще откажат, но реакторите няма как да се изключат веднага, тъй като ядрените реакции продължават. Именно това се случи след катастрофалното земетресение Япония в шест реактора на АЕЦ „Фукушима-1“ и „Фукушима-2“, и временно в един в „Токай-2”.
Според учения авариите в японските АЕЦ са показали, че има системни инженерни грешки при проектирането и изграждането на всички ядрени централи (виж блица).
Австрия вече настоя да бъдат направени проверки в атомните централи в Европа, като според вестник „Дер Щандарт”, особено силно е безпокойството за сигурността на тези в Източна Европа.
Междувременно вчера бе съобщено, че България ще иска от Русия и от Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) допълнителни разяснения и гаранции за сигурността на поръчания за АЕЦ “Белене“ реактор.
Изтичане
Според зам.-председателя на „Екогласност” инж. Петър Пенчев реакторите на „Козлодуй” са опасни за населението и в момента. Той представи на вестника изследване, данните от които са били представени пред МААЕ. Според тях реакторите на българската АЕЦ изхвърлят свободно в атмосферата хиляди пъти повече радиация от тези в останалите европейски страни.
Зам.-шефът на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров обаче категорично отрече изнесените данни и каза, че на място има инспектори, които всеки ден правят проверки и радиационния фон е в приетите норми.

ПРОФ. Георги Тончев:
Най-голямата катастрофа е факт


Визитка
ПРОФ. Георги Тончев е завършил Висше авиационно училище и ТУ-София, специалност електроенергетика. Доктор е на техническите науки. Специализирал е у нас и в чужбина в областта на информатиката и икономиката. Работил е в АЕЦ ‘Козлодуй” и в чужбина.
Има десетки публикации и 63 патентовани изобретения, засягащи сферата на строителството, енергетиката, телекомуникациите и автомобилната промишленост.

- Професор Тончев, след авариите в японските АЕЦ, на дневен ред стои темата за безопасността на ядрените централи, и в България, и по света. Какво е вашето мнение?
- Ще кажа накратко, че след като японските АЕЦ, които се считат за изградени според най-високите приети норми за безопасност, гърмят през ден, това означава, че има системна инженерна грешка при всички изградени ядрени централи. Трябва да се ревизира изцяло използването на ядрена енергетика, въпреки нежеланието на политиците. Проблемът се нарича централизирана енергетика. Защото ако всеки има слънчев генератор в мазето и панели на покрива ще се отнеме огромен ресурс от ръцете на политиците. Но Путин иска да може да каже кой „Поток” през коя страна да мине, Борисов, с коя компания ще строим нова АЕЦ.
- Френският министър на промишлеността и енергетиката, каза, че ситуацията след аварията във "Фукушима-1" поражда безпокойство и не може да се изключва сценарият за ядрена катастрофа. Информационните агенции обаче предават, че няма реална опасност. Доколко са основателни опасенията?
- Това, което се случва в Япония е най-голямата катастрофа в историята на Земята, предизвикана от човека. В момента без никакво съмнение се случва нещо много по-страшно от това, което стана в Чернобил, защото там гръмна само един реактор. В Япония вече сме свидетели на фактическа катастрофа - станаха три експлозии в реактори, а стената на реактор „Фукушима” 1 се топи. Чакам утрешния ден с безпокойство. Иначе проблемът е именно в липсата на обективна информация. В същото време и самите учени не са много наясно какво се случва вътре в авариралите реактори.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: