История за лека нощ

16 май 2012 г.

$1 150 000 000 ни отмъкват в злато

Около 20 000 т. златни залежи има в недрата на България.
Злато за $1.154 млрд. е изнесено от България за година само от едно находище. Рудата е преработена в Намибия, а за него канадският концесионер е платил на страната ни $6 млн.
Проф. д-р Вълко Гергелчев обяснява, че данните са за мината в Челопеч, за 2010 г.. Добивът се увеличил, но таксата остава минимална. Подобни са цифрите за останалите мини из страната.
В последните години златни залежи у нас бяха доказани край Варна, в Източните Родопи, Трънско, край Ямбол, Западния Балкан, Средна гора. В годините на комунизма се считало, че рудите са с ниско съдържание, но се оказало, е в тон от Маджарово се вадят до 40 гр. метал, а в Спахиево – 100 гр. За сравнение дори 10 гр/т се считат за голямо съдържание.
Проф. Гергелчев, считан за най-големия спец по златни залежи, смята че у нас те са 20 000 т, а запасите 500-600 т. Залежите за разлика от запасите са доказани, но не са проучени със сондажи. Гергелчев е категоричен, че в недрата на България лежи благороден метал за $1 трилион!
България е една от най-богатите страни в Европа на полезни изкопаеми, но въпреки това е единствената, която няма Национална геоложка служба. Според учените това е умишлено, за да могат правителствата да договарят ниски такси и да си затварят очите какво се изнася зад граница.

Тайни

„Концесионните такси в България са ужасяващо ниски и са едноцифрено число. Това го няма никъде в Европа”, коментира Валентин Николов от БАН. Дава пример с най-големия италиански рудник, който се разработва от испанска компания. Държавата взима от 30 до 51%. „Това е правилно, защото, когато дадеш апартамент под наем не е нормално да го изплатиш за 3-4 години”, добавя ученият.
Не само, че таксите са ниски, но понеже у нас се изнася руден концентрат, а не метал, изобщо не се знае какво има в него. Челопеченският концесионер според договора плаща само за злато и мед. В рудата обаче има германий, цезий, индий, паладий, галий, платина, които са много по-скъпи. Никой от тях не се декларира, както и олово, цинк, сребро, сяра.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 10 май 2012 г., в-к Република