История за лека нощ

12 юни 2011 г.

Находки от Плиска и Преслав изнесени за Канада
























Прабългарски предмети, които по всяка вероятност са открити от иманяри в районите на Плиска и Преслав, са сред най-впечатляващите находки, които са били изнесени от страната.
Това разказа от Канада зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов, който е там на работно посещение. По време на визитата на нашата делегация бе предадена заловената на митницата в Монреал най-голяма колекция с културно-историческо значение, за която бе доказано, че произхожда от България. В нея влизат 21 000 монети и предмети от всички епохи.
Съкровища
”Сред прабългарските находки има медальони с кончета, звънчета за ездитни животни, печати на сановници, колани и т.н.”, поясни археологът Чобанов.
Той допълни, че е изключително притеснително, че те по всяка вероятност произхождат от районите на първите две български столици, което показва, че иманярите копаят и там.
Сред останалите предмети има украси за тракийски колесници, български имитации на византийски монети, статуетки, украшения… Голяма част от материалите представляват погребален инвентар, което според Чобанов показва, че само за тази колекция иманяри са разкопали стотици гробове.
Предмети има от елинистическата епоха, от римската, от времената на Първото и Второто българско царство и дори от Възраждането.
Благодарности
Междувременно при предаването на антиките на българската делегация, която се проведе в Музея на цивилизациите в Отава, министърът на културата Вежди Рашидов награди със “Златен век” (най-високото отличие на ведомството) Департамента за културно наследство на Канада. Той благодари и подчерта значението на събитието за укрепване на международното сътрудничество по Конвенцията на ЮНЕСКО от 1970 г. за предотвратяване на незаконна търговия на културни ценности. На церемонията присъства и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.
Разследване
Българската делегация ще кацне у нас късно утре вечерта заедно с огромната колекция. Двайсетте кашона с находки ще бъдат транспортирани до Националния исторически музей при засилени мерки за сигурност. Там комисия от най-големите наши специалисти ще трябва да извърши експертизи, при която материалите ще бъдат оценени и ще се установява дали сред тях няма ментета. Паралелно с това ще продължи разследването на канала за трафик на ценности за Северна Америка, което се ръководи от Румен Василев от Националната следствена служба и Николай Соларов от Върховната касационна прокуратура.

Автор: Владимир Клисуров
Снимка: mc.government.bg
Публикуван: 13 юни 2011 г., в-к "Република"