История за лека нощ

11 юни 2011 г.

Йордан Йорданов, ексшеф на АЕЦ „Козлодуй”: Във „Фукушима 1” ще има водороден взрив

- Господин Йорданов японският сценарий може ли да се случи и в АЕЦ „Козлодуй”?
- Категорично не. Ние сме изпълнили всички изисквания на Международната агенция за атомна енергия. Целият свят ги изпълни, а се оказа, че японците не са го направили.
- В какво се изразяват тези изисквания?
- След аварията в Трий майл айлънд в САЩ през 1979 година се оказа, че при разтопяването на горивото се образува водород, което води до взрив. МААЕ разпоредиха да бъдат изградени специални системи за изгаряне на водорода. Японците това не са направили. И най-важното, че те не са изградили специални „чашки” под реакторите, което беше разпоредено след аварията в Чернобил. „Чашките” се изграждат от бетонни сплави издържащи до 6 000 градуса по Целзий. Целта е уранът и разтопеният метал, когато прогорят реактора и се спуснат надолу да се задържат там и впоследствие да се търсят начини за тяхното охлаждане. Във „Фукушима 1” не само, че не са изградени такива „чашки”, а под реакторите се оказва, че има резервоари с борна киселина, изградени от ламарина. А стопилката преминава без никакъв проблем дори през обикновения бетон.
- Какво всъщност означава това?
- При спускането на стопилката и достигането до резервоарите ще се образува водород, което ще предизвика взрив. Впоследствие огненото кълбо от силно радиоактивна лава ще потъне надолу в земята. Говорим за огромна радиоактивност измервана в милиони Кюри. Впоследствие стопилката се разпростира в кухини и се стига до замърсяване на подпочвените води. Това ще се случи във Втори реактор, докато надявам се, че положението в Първи, Трети и Четвърти ще бъдат овладяно…Въпреки че в момента няма никой, който може да каже какво се случва в реактора. Човек да влезне там е абсурд. При такава радиация и техника не може да се вкара, защото уредите моментално се развалят. Но става нещо страшно!
- Има ли поне малка вероятност този сценарий да не се сбъдне?
- Нещата вървят много на зле. За съжаление голяма част от тези неща ще се случат.
- Планетата ни пред глобална катастрофа ли е изправена?
- Надявам се, че замърсяването няма да е глобално, защото стопилката ще навлезе в земята, а не като в Чернобил - в атмосферата. За Япония обаче това е катастрофа.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: