История за лека нощ

11 юни 2011 г.

Градове и села се прехранват с иманярство

Няма село в България, в което да няма иманяри. Дори има градове, в които голяма част от населението се прехранва от търсене на антики.
По неофициални данни с незаконния бизнес у нас се занимават над 300 000 души.
Поминък
В полицията има данни, че едни от основните центрове на иманярството у нас са Харманли, Асеновград, Нови Пазар. Хората обикалящи археологическите обекти с металотърсачи си правят редовни сбирки по места, обменят информация, а организацията им е изключително централизирана.
Това разказа д-р Георги Нехризов от Археологическия институт при БАН. Според него заради липсата на друг вариант за доходи, в Северозападна България цели фамилии са започнали да обикалят обектите и това вече е техен основен поминък. Тъй като римският град Рациария край видинското село Арчар вече е изцяло унищожен (с което България стана печално известна по цял свят), иманярите са се насочили към античните градове в региона и са атакували и крепостите от целия Дунавски лимес (фортификационната система на Римската империя по сегашната ни северна граница, която е започната от императорите Домециан и Траян и е имала за цел да спира варварските нашествия на славяни, даки, авари, хуни и готи. Освен Рациария, по-големите крепости са Сексагинта Приста, Доросторум, Нове, Виминациум, Сингидунум, Улпия Ескус, Алмус и т.н.
”Набезите не спират и при всяко наша обиколка попадаме на обекти, които са унищожени скоро”, обяснява д-р Нехризов.
Разрушен
Най-пресният случай за разрушен археологически обект е надгробна могила край село Скобелево, общ. Павел баня.
”Започнахме спасителни разкопки на могилата, в която има трупополагане от римската епоха. За съжаление и костите и самият гроб е разрушен”, разказа археологът Петър Калчев от Регионалния исторически музей в Стара Загора, който ръководи проучванията. Информация за набега била получена от сектор “Борба с организираната престъпност” в Стара Загора, след като в нощта на 13 май двама млади мъже от Скобелево били заловени да разкопават тракийската могила. Археолозите все още не знаят какви находки е иззела полицията, тъй като те са иззети от ченгетата, заради течащото досъдебно производство. Според специалистите обаче край могилата вероятно има античен град.

16 000 обекта са документирани у нас


Близо 16 100 обекта са включени до момента в Археологическата карта на България. За по-малко от година бройката е набъбнала с около 600.
”България е буквално покрита с обекти. Така че работата по попълване на Археологическата карта може да продължи още 100 години”, коментира археологът Георги Нехризов.
Много от обектите не са новооткрити, а в информацията за тях се нанасят допълнителни корекции, тъй като допреди години местоположението им е било определяно приблизително, (напр. могилата се намира на 3 километра от съответното населено място, докато сега данните се актуализират с GPS замервания).
”Всичко е включено в компютърна система, но данните не могат да се ползват от широката публика и те са на разположение само на археолозите, които официално в България са около 200”, обяснява д-р Нехризов. Срещу заплащане обаче те могат да бъдат получени от общински администрации или фирми, които заявяват инвеститорски интерес към даден район.

Проучват трасето на „Набуко”

Редица обекти на културното наследство от различни периоди са били открити по трасето на проектогазопровода „Набуко” научи РЕПУБЛИКА. У нас то е с дължина 412 километра, минава през 24 общини и землищата на 100 населени места. Полосата е с ширина около 500 метра. Въпреки че проучванията се правят от родни археолози няма официална информация за откритото, тъй като те са подписали декларации за конфиденциалност. Ако все пак строежът бъде стартиран, ще бъдат наченати и спасителни разкопки. Това се прави в момента и на магистралите „Тракия” и „Марица”, като откритото се документира, преди да бъде излят асфалтът.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: