История за лека нощ

16 декември 2011 г.

Всеки с право на пощенска марка


Писма с пощенски марки по идея на желаещия вече ще могат да се изпращат у нас. Така всеки ще може да изпрати писмо в плик със снимката на домашния си любимец от абитуриентския си бал или сватбата.

”Пощите по цял свят се стараят по този начин да печелят от човешката слабост за изява, а в същото време да популяризират традиционния начин за изпращане на кореспонденция”, обясни нововъведението Георги Дечев, главен редактор на списание „Филателен преглед”.

Технология


Вече е закупена нова специализирана машина, за отпечатване на малки тиражи, обясни Дечев, който е и член на управителния съвет на Съюза на българските филателисти. По думите му първите индивидуални марки у нас ще могат да се поръчат в началото на 2012-та или дори е възможно това да се случи в оставащите седмици до края на тази година.


България е възприела системата, която се използва в страни като Германия, Гърция или Украйна. Пощата ще отпечатва редовни марки на листа от по 100. До всяка от тях ще се оставя празно място за т.нар винетка, на която се поставя желаното изображение. Пликът се изпраща не само с марката, но и с винетката с изображението.

Другата система се използва в Холандия, Австрия и САЩ, като там самата марка може да е със снимка или картина поръчана от клиента. Зад океана дори се поставял баркод, за защита от фалшификации. Причината е, че заради малките тиражи на тези марки в някои случаи те придобиват огромна колекционерска стойност. Например при номинална цена от 45 цента, марката се продава от пощите на желаещия за 90 цента, но след време имало случаи тя да достигне стотици долара или евро. У нас се очаква силен интерес към нововъведението. Подобно на чужбина вероятно и тук най-много ще се отпечатват снимки на животни, реклами на фирми и фото спомени от различни събития – абитуриентски балове, кръщенета и сватби.

Цензура


Специален експертен съвет ще прави оценка на допустимите текстове и изображения, които могат да бъдат поръчани от клиентите. Така няма да се допусне отпечатване на изображения и надписи с обидно, нецензурно или расистко съдържание.


Въпреки това Дечев не отрича възможността от скандали и разказа любопитна история, свързана с покойния вече Иван Славков, който след посещение в Бразилия съобщил пред журналисти, че си направил персонални марки. ”На другия ден всички вестници излязоха със заглавие „Бразилия пусна марка на Батето с Вашку да Гама”, спомня си филателистът.

Калояновият пръстен сгрешен

Марка, на която е сгрешено изображението на пръстена на Калоян, е била отпечатана през тази година у нас. Художникът взел снимка от интернет, но се оказало, че тя всъщност е от копие на пръстена. По този начин буквите върху царствения символ, които върху оригинала са негатив, върху марката са позитив.
През годините имало доста подобни случаи. Така през 1987 г. е издадена марка, на която била сгрешена датата на полета на Юрий Гагарин. Почти всички били унищожени, а оцелелите сега се търгуват по 1500 евро.
Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 12 декември 2011 г., в-к Република