История за лека нощ

11 юни 2011 г.

Първият град в Европа е край Пазарджик

Най-старият град в Европа е основан преди 6200 години на територията на днешна България.
Той се е намирал в селищната могила Юнаците, която се намира на 7 километра от Пазарджик.
Разцвет
Сензационната новина съобщи откривателят и ръководител на проучванията доц. д-р Явор Бояджиев от Археологическия институт при БАН. Селището се е оформило като такова около 1900 години преди най-старите центровете, които са открити на територията на днешна Гърция.
Градът в Юнаците е бил разположен на площ от около 10 дка. Според д-р Бояджиев, до момента археолозите имат данни да смятат, че в него са живели поне 1000 човека, но в течение на разкопките може да се окаже, че те са били многократно повече. Основният им поминъкът е бил металообработване и каменоделство. Открити са останки от леярни, в които древният народ е изработвал медни оръдия на труда.
Интересно е, че жителите са почитали птиците. Доказателства за древния култ са откритите над 120 изображения и статуетки на птици, някои от които с човешки белези.
Градът е бил ограден със забележителна крепостна стена, която според д-р Бояджиев прилича на тези, които са строени десетки векове по-късно – през Средновековието. Тя е била изградена от кирпич, който е бил укрепен с пластове камък. Самата стена е била облицована с камък. Следвал е ров, след което е имало нова каменна стена.
Краят
Въпреки уникалното укрепително съоръжение, градът е паднал при нашествие на степни народи, идващи от територията на днешна Украйна. За това свидетелстват откритите разпръснати около 70 скелета на жители. Проучената площ обаче е около 1/3 от цялата, така че според археолозите загиналите в битката ще се окажат над 200. Всички покосени при атаката са били деца, жени и възрастни хора, което показва, че или активното население е успяло да се спаси или мъжете са участвали в битка извън стените. Нападението е сложило край на съществуването на древния град, което е продължило около 500-600 години.
Проблеми
Въпреки уникалното откритие, експедицията ще може да продължи работата си само до средата на юни. Причина за това е ограниченото финансиране, което изцяло идва от гръцки спонсори. Д-р Бояджиев се надява българското правителство да вземе отношение и да подпомогне разкопките. За поне 2 месеца работа по обекта годишно са необходими около 40-50 000 лв.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: