История за лека нощ

11 юни 2011 г.

На 3 часа българин търси смъртта, напоследък публично




















Поредица публични заплахи за самоубийства, едно от които осъществено, станаха от началото на годината.

Психолози заявиха, че може да се говори за ново явление, при което човекът иска да отправи определени послания със заплахата да се самоубие.
Поредица
Последният случай е от вчера. В 5.45 часа психолози от МВР успяха да свалят мъж, заплашил да сложи край на живота си, като скочи от надлеза на улиците „Рилска обител" и „Иван Пенев" в столичния квартал „Левски". Успешно завършилите преговори с него продължиха близо 10 часа. Предният ден той пак заплашваше да се хвърли на същото място. Тогава обаче бе свален с помощта на вишка, пак след няколкочасови преговори.
В края на март 55-годишен мъж от Пловдив държа полицията и стотици граждани в страх повече от 20 часа, след като заплаши, че ще се взриви в апартамента си. След безуспешни преговори драмата приключи с ареста му от спецчасти, които атакуваха жилището му и го обезвредиха.
Преди седмици психолози от МВР отново водиха дълги разговори с друг мъж, който заплаши да се самоубие. При този случай обаче след 5 часа преговори, на рождения си ден 57-годишният Борис Нейчев, който се беше заключил в офис в центъра на София, се застреля. Преди това самият той позвъни в полицията да съобщи, че ще се взриви, но впоследствие стана ясно, че разполага само с огнестрелно оръжие.
”В повечето подобни случаи, със заплахата се търси начин за разпространяването на специфични послания към стойностните за съответния човек хора”, коментира д-р Ангел Брущилов, психиатър от Националния център по опазване на общественото здраве.
Увеличение
В същото време се оказва, че все повече българи правят суициди (опити за самоубийства). Това става ясно от данните за 2010 година, предоставени за вестника от Националния център по опазване на общественото здраве. И опитите и случаите завършили със смърт са повече през миналата година спрямо предходната, но точно сравнение трудно може да се прави, защото през 2009-та нямахме данни за първите два месеца, обяснява д-р Брущилов.
През миналата година 771 българи са сложили край на живота си, а още около 2 000 са направили опит за самоубийство, т.е. на всеки три часа някой опитва, а двама дневно успяват. Начините са разнообразни – смъртта идва най-често чрез обесване, хвърляне от високо и от огнестрелна рана, докато спасените са се опитвали да се самоотровят с хапчета и химикали или са рязали вените си. Прави впечатление, голямото увеличение на децата сложили край на живота си. Те са десет – 6 момчета и 4 момичета, въпреки че при опитите, съотношението между половете е 1 към 9. За сравнение през десетте месеца на 2009 г. са се самоубили три деца. Именно в групата до 18 години процентът на самоубийствата спрямо суицидите е най-нисък – десетте завършили със смърт са на фона на 340 опита. Това съотношение е най-високо при пенсионерите – от посегналите на живота си над 70 години, повече от половината са успели.

Момиче на 8 се трови, баба на 97 скача от сграда

Едва на 8 години е момиче, което е посегнало на живота си. То се скарало с майка си, след което се нагълтало с хапчета. Лекарите обаче успели да спасят детето. Деветгодишно момче обаче починало, след като се обесило.
Жена на 97 години пък е най-възрастната, която се е самоубила. И тя, и вторият в мрачната класация, 95-годишен мъж, са се хвърлили от високи сгради.
Иначе болести, депресии след любовни драми, безпаричие и дългове натрупани на хазарт са сред основните причини, които карат българите да търсят фаталния изход.
Недоимъкът е обаче водещ, за което показателно е, че половината самоубийци са с най-нисък социален статус – това са безработните и пенсионерите. На трето място са работещите, веднага, след които се нареждат учащите – 14%.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: