История за лека нощ

11 юни 2011 г.

Дувар скара волейболист и ресторантьор

Преместването с 30 сантиметрова преградна стена между съседни имоти стана причина за бурен скандал на столичната улица "Искър". Само присъствието на полицаи и частни охранители попречиха комшийската свада да прерасне в насилие с печален край.
Скандалът започна, когато екскапитанът на националния ни отбор по волейбол Димо Тонев решил да строи седеметажна жилищна сграда на парцела, разположен на ул. "Искър" 98. При оразмеряването на границите на имота се оказва, че според устройствения план стената на навеса в двора на съседния ресторант "Царевецъ" попада в имота на Тонев. През ноември между него и собственика на ресторанта Георги Савов е подписано споразумение, според което зидът трябва да бъде бутнат за сметка на Тонев и да бъде преместен между 30 и 80 сантиметра - това е точно толкова с колкото сегашният зид навлиза в имота му. Според Георги Савов и племенника му Димитър Русев, който движи делата около ресторанта, геодезическите оразмерявания били подменени. И ги ощетявали с 30 см. Русев обжалва в Софийски градски съд решението за събаряне на стената.
В петък ресторантьорът направи всичко възможно да попречи на разрушаването, поне до идването на адвоката си, който да представи документи за започнало обжалване на решението. Русев бе арестуван, заради недопускане на хората, които трябваше да съборят дувара. Едва след отвеждането му работници бутнаха стената.
Русев бе съден по бързата процедура за дребно хулиганство, но оправдан с мотива, че община "Оборище" е превишила правата си.

Автор: Владимир Клисуров
Снимка: Иван Негревски
Публикуван: 31 юли 2006 г., в-к Телеграф, в-к Монитор