История за лека нощ

11 юни 2011 г.

Търсят живот на две новооткрити планети - вероятно имат атмосфера и течна вода

На две новооткрити планети е много вероятно да има живот.
Това съобщи доц. д-р Лъчезар Филипов, зам.-директор на Института по космически и слънчево-земни изследвания на БАН.

Ученият участва в международният проект за търсене на извънземен разум METI (Messaging to ExtraTerrestrial Intelligence), който допълва с изстрелването на сигнали в Космоса програмите на Института SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence).

Планетите се намират на 20 светлинни години от Земята и обикалят около звездата Gliese 581. Те все още нямат имена и са обозначени като “B” и “G”. Освен тях системата е съставена от още 4 тела.
Френски астрономи са пресметнали, че двете планети са в т.нар. Зона на живот. В нея попадат 1500 небесни тела, които са в границата между 0.7 до 1.3 астрономически планети. Двете планети обаче са първите, за които счита, че е много вероятно да имат атмосфера и течна вода, което предполага наличието на живот.

Сега учените от проекта METI се готвят да започнат изпращането на сигнали към двете планети.


Д-р Филипов обяснява, че сигналите трябва да се излъчват тогава, когато се очаква тези към които са насочени да гледат небето. Например избухването на свръхнова.
„Освен това трябва да има интелектуална част. Трябва да внесем нещо, с което да покажем, че този сигнал е излъчен от разум който е високоинтелигентен. И колегите по METI решиха, че трябва втората част на сигнала да бъде музика и то класическа. Тя ще покаже, че имаме емоции. Но има проблем още от първия сигнал изстрелян през 1974 година, както и със следващите около трийсетина, тъй като те стават все по-сложни и е вероятно да са невъзможни за разшифриране. Тоест трябва да заложим някакъв разговорник, обяснява ученият.

”Стивън Хокинг наскоро заяви, че трябва да внимаваме и е по-добре да не викаме, защото не знаем какво можем да извикаме. Той обаче не отчита, че това са единични викове, а ние с разни радари през цялото време стреляме по всички посоки”, коментира д-р Филипов.

Според него няма логика извънземните, за които се счита, че са доста по-напреднали от нас и могат да долетят да се опитат да ни унищожат:

”Защо не са го направили, когато сме се замеряли с камъни и планетата е била богата на ресурси. Защо да чакат до сега, когато вече имаме бомби и ракети”, пита д-р Лъчезар Филипов.

НЛО летят към земята


Приближаването на 2012 година и прогнозите за край на света задръстиха Интернет от съобщения за приближаващи НЛО, комети и дори планети, които застрашават Земята.
Хиляди коментари, някои граничещи с истерия се отнасят за кометата Еленин, открита през декември. На темата обърна внимание и РИА Новости. Аржентинското издание Contexto, пък се позовава на астронома Серхио Тоскано, който съобщи, че зад Еленин летят космически кораби, и през септември, когато кометата се приближи до Земята, ще се състои първият контакт с извънземна цивилизация. Тоскано заявява, че тази информация, получена от китайски астрономи, е скривана старателно от НАСА. Някои твърдят, че планетата Еленин всъщност е Нибиру, мистериозната планета, за която се съобщава в шумерския клинопис и е наречена Мардук.
Появиха се съобщения и за няколко огромни НЛО, за които се твърди, че вероятно са кораби на извънземни и информацията за тях нарочно се прикрива. В Интернет са публикувани координатите им. Те са 19 25 12 -89 46 03 и 16 19 35 -88 43 10. Първият обект представлява тяло, което напомня лице, а втория е огромен цилиндър. Всеки може да ги види на картата на Космоса на адрес SKY-MAP.ORG.
В мрежата дори са публикувани, коментари, които се приписват на учените от SETI, че когато тези НЛО започнат да се виждат с обикновени телескопи ще се предизвика истерия. Десетки потребители на Интернет следят всекидневно придвижването им и те твърдят, че „тези обекти са реални, но НАСА не иска да ги обяви и да ги покаже на обществеността. Тези извънземни кораби се движат към Земята и правителството знае за това!”

Доц. д-р Лъчезар Филипов:
През 2012 г. ще настъпят промени в ДНК


- Доцент Филипов, напоследък се появиха твърдения, че кометата Еленин, всъщност е предполагаемата планета Нибиру и приближаването й към Земята ще предизвика катаклизми в края на 2012 г. Има ли такава опасност?

- Сега се връщам от конференция по уфология, която се проведе в Сан Марино. Там се срещнахме с колеги от SETI и METI и доста спорихме за прогнозирания за 2012 г. край на света. Разговарях с двама представители на Ватикана, които ми казаха, че в архивите им има документи, които говорят за такава дата, но се говори за преход, не за Апокалипсис. Посочената година обаче е 2030-та. От къде се появя тази разлика от 18 години и на тях не им беше ясно. В историята на човечеството е имало десетки преходи. Това са драстични промени, но никой не знае от какво ще бъдат породени – може да са от катаклизъм, може да са от социална революция или друго. Но иначе понеже аз се занимавам с изучаването на житните кръгове, мога да кажа, че в тези, които са истински, са закодирани данни, че през 2012 г. ще настъпят промени свързани с ДНК-то.

- Тоест нито Еленин заплашва Земята, нито кометата има нещо общо с Нибиру?

- В последно време се появиха доста сериозни разкрития в уфологията. Но в същото време постоянно има един шум в системата, с който се цели да се смеси истината с измислицата. ФБР разкри някои неща, появиха се документи от фондацията на Рокфелер, която сега е оставена на семейство Клинтън да придвижва нещата. Но в същото време се пуска паралелно много информация за някакви комети и астероиди и по този начин се създава само една паника. А що се касае до Нибиру, ако съществува, тя трябва да преминава на 3600 години през Слънчевата система. Както се предполага, че тя минава между Марс и Юпитер през Астероидния пояс, перпендикулярно на еклиптиката, тоест доста бързо - за няколко месеца до към година. В историята обаче няма такива данни, защото преминаването на Нибиру ще дава приливни ефекти, които да се отразяват на Земята. Ние обаче нямаме доказателства от гледна точка на геологията, че през 3600 години е ставало нещо циклично. Това е както кръговете в дърветата, които отразяват слънчевата активност.

- Много ваши колеги, се отнасят с недоверие към работата ви, понеже си позволявате да говорите за наличие на извънземен разум?

- Именно затова сега на 27 май ще направя специален семинар в БАН по SETI и METI, за да мога да кажа какво мисля. Защото аз 35 години работя в тази област, но тя не се признава официално у нас. Докладът ще е компилация от това, което говорих на конференциите в Страсбург през миналата година, наскоро във Флоренция и сега в Сан Марино. Аз не се занимавам с летящи чинии и не вярвам в тях. Аз говоря за наука.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: