История за лека нощ

11 юни 2011 г.

Риба в морето няма, корабите на скрап

Това е едно загинало море, положението е наистина трагично…Всичко се обърка… Част от рибата в Черно море изчезва, останалата идва късно. Въпреки че съм реалист и не искам да плаша никой, ще ви кажа, че ще ядем само океански улов.

Това казва с тревога един от най-популярните български рибари Стоян Боев, известен като Сербеза.

Старият морски вълк обяснява, че за последното столетие се случва за първи път по това време на годината, все още да няма цаца и попчета.

”Обикновено ловът на попчета започва още през март. Пасажите закъсняха и през миналата година, но тази е вече отчайващо”, твърди Сербеза и пояснява, че от колегите си знае, че риба няма по цялото Южно Черноморие.
Липсата на цаца пък ще доведе до необратими промени в цялата екосистема, защото по-едрите хищници остават без храна.

Рибарят обяснява случващото се със странните промени в климата:
”През тази година водата все още е студена и затова няма попчета. А трябваше вече да са хвърлили хайвера. През миналата пък водата стигна до 32 градуса. Гмурках се и видях хиляди отворени миди по камъните. Загинали са. Рапани също няма. Заровили са се на педя и половина под пясъка”.

Според Сербеза цената на черноморската риба ще скочи много и дава пример с цацата, която по думите му „беше 20 стотинки, а стана 2 лева”.
Според него българинът вече ще яде само океанска риба и обяснява, че в магазините е пълно с канадски калкан, който е в пъти по-евтин от черноморския.
”А той е замразяван и размразяван по няколко пъти, докато стигне до тукашните магазини, което крие опасност от зарази”, казва рибарят.
Наско Карастоев от каварненското село Българево, познат с прякора Писиката, потвърждава думите на колегата си от Южното Черноморие и допълва, че и на север рибата е намаляла.

”В допълнение започнаха да режат рибарските кораби за скрап”, казва Наско Писиката и обяснява, че „в Бургас вече е разфасован един от най-големите в българския риболовен флот - „Биская”.
Той бе с дължина 38.15 метра и вместимост 314 бруто регистър тона. От изпълнителната агенция Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) съобщиха, че с фирмата собственик е подписан първият договор за скрапиране и за това са платени 746 391 лв. „Биская” имаше уникална апаратура, определяща вида и големината на рибните пасажи. Бе оборудван с трал, който не позволяваше увреждане на дъното. Подобни съдове са редки в Черноморския регион, такива има само в Турция. ”Биская” е унищожен по европроект целящ ограничаване на активния риболов и задължава корабособствениците впоследствие да започнат да се занимават с отглеждане на аквакултури.

Плавателните съдове стават музеи или рифове
”Биская” е първият унищожен кораб по т.нар. мярка 1.1 „Постоянно прекратяване на риболовните дейности”. По европроекта се финансират до 100% разходите по рязането на плавателен съд, или за преправянето му на кораб-музей, туристически, за обучение, или потапянето му за създаване на изкуствен риф.
Официално в момента в процес на процедурни проверки са още три подобни проекта, но от ИАРА коментираха, че интересът на корабособствениците расте.
Според Стоян Боев – Сербеза обаче унищожаването на рекетите (от РК – рибарски кораб бел. авт.) ще доведе до още по-сериозни проблеми.
„От тях идва към 80% от целия улов в наши води, особено на цаца и сафрид. Бюрократите в Брюксел смятат, че това може да бъде заменено с изкуственото отглеждане. Но ето, например в Бургаско бяха създадени няколко ферми, но те се оказаха не особено успешни”, коментира дългогодишният рибар.
Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: