История за лека нощ

23 юли 2011 г.

Община продава безлюдно село


Земемери обикалят обезлюденото село Дединци в Предбалкана.
Те трябва да заснемат отчуждените преди три десетилетия имоти и да ги включат в осъвременена кадастрална карта, тъй като община Златарица иска да узакони терените и да започне разпродажбата на къщи и градини.
Начинанието
„Имотите са между 170 и 200. Една голяма част вече са оразмерени. Иначе само къщите са някъде около 60”, обясни пред РЕПУБЛИКА кметът на Златарица Пенчо Чанев.
В началото на 80-те години жителите на Дединци, което по това време е едно от най-големите селища в общината, са изселени принудително, като официалната версия е природна бедствие ( виж карето). От тогава къщите се рушат, но част от тях все още са запазени.
”Целта е да привлечем купувачи, за да живне селото. Това със сигурно ще стане, защото мястото е много красиво, а имотите ще продаваме на сравнително ниски цени”, пояснява кметът на Златарица. Той обаче отбелязва, че цялата процедура по вписването в кадастралния план е изключително тежка. Много от оградите са паднали и постоянно се налагало да се викат повторно геодезисти, за да се очертаят границите на отделните имоти. В същото време се оказало, че въпреки, че при изселването дединци са били овъзмездени, някои от тях са запазили документи и когато разбрали за начинанието на общинската администрация, се появили с нотариални актове и поискали съдът да ги впише като собственици.
Продажба
Цените на имотите в Дединци щели да бъдат сравнително ниски. Кметът на Златарица два пример с околните села, където декар в регулация е около 5 000 лв. без ДДС, а къща от около 100 квадратни метра с двор около декар излиза 9 000 лв.
„Тази година има избори. Ако хората гласуват пак за мен ще завършим процедурата. Ако пък Златарица има нов кмет ще настоявам пред него да завърши актуването и продажбата на къщите в Дединци. Това е за благото на региона”, казва Пенчо Чанев.

Причината за бедствието

При изселването на хората в Дединци, властите им обяснили, че причината е бързо движещо се свлачище, което заплашва къщите. След като имотите били отчуждени, на входа на селото е сложена бариера. В архива на община Златарица обаче няма никакви документи какво е причинило бедствието. Според официалната версия опасният склон е бил залесен през годините и с това свлачищните процеси са спрени.
Търсачите на мистика обаче изказват съмнения и питат, колко бързо трябва да се е движело свлачището, за да изселят толкова скоростно всички жители на Дединци. Подкрепят тезата с факта, че пред някои къщи на просторите са оставени дрехи, а посудата по масите.


Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: в-к Република