История за лека нощ

25 февруари 2011 г.

Китайски дървета изникват в България


Пауловния е бързорастящ растителен вид, който се появява за първи път в България преди три години. До момента в България вече са засадени стотици хиляди дървета.
Първият, който се заема с популяризирането на пауловния у нас е инженер Йосиф Деянов. Започва с внос на разсад и семена от родината на дървото Китай, а също и от Турция и Испания, след което прави разсадник за промишлен добив.
Пауловния
”Интересът расте главоломно. Само за последната година нашата компания е продала 70 000 бройки, а у нас има вече няколко фирми, които продават пауловния”, разказа пред РЕПУБЛИКА инж. Деянов. Освен в разсадници дървета се произвеждат и ин витро – лабораторно в епруветки.
Пауловния, популярно и като Изумрудено дърво, в последните години намира прием в редица страни, заради уникалните си качества. Представителите на рода растат изключително бързо и се използват в дьрвопреработвателната промишленост, за биомаса, а също за декорация. Дърветата се засаждат за възстановяване на райони с ерозия, вследствие на изсечени или изгорели гори, също за укрепване на свлачища. Използват се и за зелени пояси около шосетата.
Листата пък, които са много богати на азот, наторяват почвата при листопада. В същото време те абсорбират нитратните замърсявания в земята. Видът не се напада от вредители. Води и до повишаване на добива на различни култури, засадени в съседство - царевица, пшеница, боб, зеле, фьстьци, дини. Причината е способността на дървото да задържа влага.
Пауловния е подходяща за климатичните условия на България, тъй като се развива добре от -20 градуса до 40 над нулата. Разсадът се продава за около 10 лева бройката. Само за първата година след засаждането Изумруденото дърво стига 3 метра височина, а за 18 месеца до 20 метра. За дървен материал може да се използва след петата година. Така след една-две години у нас ще бъде получена първата дървесина. Тя пък е средно с една четвърт повече от изкарваната от други дървесни видове.
”Първите писмени сведения за дървото датират отпреди 2 000 години. Отдавна е популярно по света и в много държави се отглежда за промишлено. Наш проблем си е, че тук не знаем за него”, коментира Йосиф Деянов.
Алтернативата
Друго бързорастящ вид, който набира популярност у нас е бамбукът.
”Постоянно хора се свързват с мен. Обаждат ми се, пишат ми и-мейли”, разказа пред вестника живеещият във Валенсия наш сънародник Андрей Егридерлиев. Той внася у нас семена от бамбук. Пакетче с 15-тина бройки, с доставката излиза до България € 6,5.
”От семена обаче едва 30-40% покълват. Въпреки увеличаващия се интерес, никой до момента не внася в България разсад и това бави популяризирането му за промишлено производство”, обясни Егридерлиев.
Подобно на пауловнията и бамбукът произхожда от Китай и от Южна Азия. Представителят на семейство Житни расте още по-бързо – до над метър за денонощие, а височината му стига до 40 метра. Използва се като строителен материал заради здравината си, за изработка на сувенири, също и за производство на хартия. Според специалистите вечнозеленото растение е подходящо за България, защото някои видове издържат до минус 20 градуса.
Бамбукът в цветарниците всъщност е драцена

„Спираловидното растение, с гладко дърво и розета от листа на върха, пред което в цветарските магазини се мъдри етикет „бамбук” и често служи за подарък, всъщност не е бамбук”, смее се Андрей Егридерлиев. Това е драцена (Dracaena Sanderiana). Грешката идва от популярното название на растението Щастлив бамбук (Lucky Bamboo). То е дадено от англичаните, които първи го пренесли по света.

Автор: Владимир Клисуров
Публикувано: 25 февруари 2011г., в-к Републик
а

1 коментара:

  • Анонимен says:
    09 декември, 2012

    здравейте ,интерисувам се от къде мога да си закупя фиданки от бамбук?

    0899514125