История за лека нощ

18 септември 2012 г.

23 млн. лева за един медал

Oбщо 23 млн. лв., по думите на министър Свилен Нейков, струва олимпийската подготовка на 63 български спортисти за Лондон. Парите са с близо една четвърт повече от тези за Пекин. За сравнение Франция даде 11.4 млн. евро за 333 олимпийци, а Република Южна Африка – 14 млн. долара за 133 състезатели. България е с най-малката делегация от 48 години насам. Интересното е, че французите са спечелили общо 27 медала (8 златни, 9 сребърни и 10 бронзови), а южноафриканците 4 (3 златни и един сребърен).

”Дано вземем повече от 5 медала, колкото имахме в Пекин”, се надяваше министър Нейков. Четири дни преди края на Олимпиадата обаче България има само един сигурен медал на Тервел Пулев и слаби надежди за още два – във волейбола и женската борба.

Затова и Нейков се усъмни дали федерациите са отпускали правилно пари на състезателите и обяви, че ще започнат проверки.

„Дали и как е стигало финансиране до състезателите, ще се разбере след Олимпиадата, когато се съберем с треньорите и състезателите, за да се види какво е получено и какво е дадено. Нека видим какво е станало и какво се е случило, тогава ще говорим за мерки”, допълни той. Министърът бе обявил, че България очаква медали от Иван Марков, Ваня Стамболова, Мария Гроздева, Антоанета Бонева, Елис Гури, Анатолий Гуйдя, Станка Златева и волейболистите. Преди Игрите той обяви, че надеждите са ни свързани също с Цвети Пиронкова и Григор Димитров (на двойки) и стрелецът Антон Ризов. С изключение на волейболистите, които въпреки поредицата скандали, оправдаха допълнителните средства отпуснати за предолимпийски турнир, надеждите за успех не се сбъднаха.
Според Боян Радев държавата вече дава достатъчно средства за спорт.
Снимка: БГНЕС

Скандалите в лагера

Редица скандали съпътстваха олимпийците ни преди и по време на Игрите. Раздорите бяха свързани с парите им за подготовка, които е трябвало да получат. Антон Ризов изпадна в депресия, тъй като федерацията по стрелба не му бе дала необходимите средства.

Петя Неделчева отпадна още в началото на олимпийския турнир по бадминтон, а треньорът й Орлин Цветанов обвини тяхната федерация. Причината - работели срещи нейните интереси и не са й отпуснати достатъчно пари за подготовка.

Една от надеждите ни за медал в леката атлетика Ваня Стамболова също записа кошмарно участие. Представителката ни в дисциплината 400 метра с препятствия се спъна още в началото и не завърши. Нейният треньор Георги Димитров обаче е готов на всичко, за да оправдае срамното и отпадане. Той търси патерици, с които Ваня да се прибере в България и да й се обърне повече внимание.
Медали спрямо брутния продукт

Молдовци и арменци по-напред

Класирането на страните по медали всъщност не е най-добрият начин да се прецени до колко е успешна Олимпиадата в Лондон, според американския "Хъфингтън Поуст". Вестникът показа как би изглеждала картата на победителите, изготвена предвид населението или брутния продукт на съответната страна.

България вече има сигурен медал, спечелен от Тервел Пулев, но се оказва, че пред нас са далеч по-малки държави. Пропорционално на населението, по-напред са Гренада, Ямайка, Великобритания, Словения, Унгария, Кипър, Австрия, Хърватска, Дания, Естония, Беларус.

Пропорционално на брутния продукт, с повече медали от България са Гренада, Ямайка, Молдова, Куба, Кения, Нова Зеландия, Армения, Грузия.
Автори: Владимир Клисуров и Андрей Теодосиев
Публикуван: 8 август 2012 г., в-к Република