История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Народът срещу правителственото порно

Пореден ден на Националния протест. Пенсионери и ученици, лесбийки и националисти, скинари и цигани отказват да се предадат.
Твърдят, че студът няма да ги прогони от площада пред Народното събрание "до победата". И вдигат лозунга "Шоуто на парламента е нискобюджетна порнография с участието на БСП, НДСВ и ДПС".
Хората са по-малко от предните дни, но настроението е все така приповдигнато. Шкумбата и Васко Кръпката изнамерили отнякъде уредба и речите на организаторите се редуват с патриотични песни. Младите се въодушевяват от The Wall на Pink Floyd, по-възрастните се хващат на Дунавско хоро. Някои се стоплят с чаша чай и продължават да скандират „Всеки ден ще е така до победата“. Казват, че студът няма да ги прогони и отпиват от горещата напитка. През това време пристига поредната смяна на охраняващите полицаи.
Чичо с офицерска шапка продава шарени свирки. Цената от едно левче кара пенсионери да бъркат в изтънелите портфейли, за да смутят покоя на депутатите. Най-вече на онези от триглавата ламя. Така е изобразена управляващата тройна коалиция от трима младежи, преоблечени като приказното чудовище. Което изяжда България.
Две ученички разглеждат с интерес издигнатите лозунги. „Присъствие, Разбиране, Отговорност, Толерантност, Ефект, Справедливост, Търпение“. Началните букви трябва да изпишат думата „Протест“. „Търпение“ обаче е зачеркнато. Продължават с „На 14 януари тук се роди българската демокрация“, „Стигат ви 20 години – дайте път на младите“ и „Смърт на мафията – свобода за народа“. Но най-голям смях пада на „Шоуто на парламента е нискобюджетна порнография с участието на БСП, НДСВ и ДПС“. Отдолу е добавено: „И всички други мишоци“.
Смехът се засилва, когато момиче призовава по микрофона президента Първанов да се появи при протестиращите, с думите: „Да заповяда и ловец съм и рибар съм“. Еколозите определено не харесват държавния глава с агентурно минало, още повече от момента, в който застреля защитен вид овен, в резерват в Казахстан. Пък и не вярват, че "пъпешите от властта" ще дойдат при хората.
Лек инцидент смущава протеста. Мъж на средна възраст е припознат от организаторите като цивилно ченге. Изведнъж всички се скупчват около него. Взимат му лична карта. Запомнят името и обещават да го проверят.
Циганин разкършва снага на новата песен на Ъпсурт. До него белите връзки на кубинките издават двама скинари. Няколко красиви млади момичета са се хванали за ръце и танцуват, развявайки знамето на българската гей организация „Джемини“. Срещу тях национални трибагреници трептят на вятъра, в ръцете на националистите от БНС. Нищо, че през юни, по време на гей парада между привърженици на двете организации припламнаха искри и едва не се стигна до бой. Сега обаче всички са единни срещу триглавата ламя. И обещават, че ще се борят до последно.

Автор: Владимир Клисуров
Снимка: Калоян Сомлев
Публикувано: 16 февруари 2009 г., Deltanews.bg