История за лека нощ

18 февруари 2011 г.

Пуснаха затворниците

Затворническите портали започнаха да се отварят за 311 пандизчии днес. Амнистирането на престъпници с по-леки присъди обхвана 309 мъже и 2 жени от цялата страна.
На някои места мъжете излизаха поединично, видя репортер на DeltaNews. 8 бяха щастливците, които се разделиха с клетките в София. В Бургас пък на три тумби излязоха на свобода 37 човека. Почти всички амнистирани са цигани.
Весел
Един от тях - Весел Димитров, наскоро е излежал 19-годишната си присъда за убийство. Вече свободен, вчера пред Софийския затвор той поздравяваше останалите си пуснати приятели. Весел иска да протестира, че амнистията не хваща изгората му, която лежи в Сливен за кражби. Ето и неговият разказ за живота зад решетките:
„Беше 1991 година, когато утрепах жена ми. Беше едва на 17. Осъдиха ме на 19 години. Затвора не тежи, хората в затвора тежат. Ако се дадеш на някой 100 пъти на лангата и веднъж му откажеш веднага ти правят постановки. Я наркотик ще ти подхвърлят, я GSM.
Съпрузи
През 2006-та се запознах с жената - Мая. Бяха я докарали тука (в Софийския затвор) в болницата от Сливенския. Аз й пишех писма през решетките и тя ги връщаше. Оженихме се. В едно легло обаче още не сме спали. В затвора работех като метач за 80 лева. Така имах един месец за мен за кафе и цигари, другият колет да пратя на жената. Там е трудно. Храната е слаба. Има работа ама само за някои жени-шпионките на началството. Така е навсякъде. Жените там се избиват за цигара, разказва Весел и обявява, че иска да направи изявление. Ето го дословно и него:
Изявление
„Господин президенте, искам да ти пожелавам успех и здраве. Да си жив и здрав с цялото си семейство. Да помагаш на бедните. На тия, къде не работят да им дадеш власт, да има работа да си гледат децата. И пожелавам Бойко Борисов. Господин Бойко Борисов, аз изкарах 19 години присъда. Сега живеем в „Люлин" 4. Бог да ви благослови къде дадохте дом да живеем", изговаря текста на „изявлението" Весел и обяснява, че е много щастлив, че са му дали жилище.
Затвор - aмнистирани


Белене - 3
Бобов дол - 2
Бургас - 49
Варна - 17
Враца - 41
Ловеч - 45
Пазарджик - 72
Плевен - 37
Пловдив - 17
Сливен - 2
София - 21
Стара Загора - 5

Общо: 311

Опростено наказание „пробация" на 97 души

Източник: Министерство на правосъдието

Автор: Владимир Клисуров
Публикувано: 22 април 2009 г., Deltanews.bg