История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Държавни служители изкупуват Халкидики


Държавни служители, митничари и популярни лица от хайлайфа изкупуват цели селища по гръцкия полуостров Халкидики. Баровците броят от 150 000 евро нагоре, за да се сдобият с китна къща или слънчев апартамент на първа линия на морето, показа проверка на РЕПУБЛИКА.
Някои от офертите за покупка на имот на полуострова директно примамват богатите българи с възможността, на плажа да опънат хавлията си до тези на известни нашенци. Една от актуалните обяви гласи „Мезонети,4 бр., намиращи се на 200 метра от красив плаж. Всеки от тях е по 200 кв.м., две или три спални, първото ниво може да бъде отделен апартамент от 70 кв.м. Изглед към морето. Прилежащ двор от 800 кв.м. Егеопелагитика е най красивата област на Касандра, който е първият ръкав на полуостров Халкидики. Наоколо се намират къщите на много гръцки и български богати и известни лица”. Цената е 550 000 евро.
От агенцията за имоти, базирана в Солун, обясниха за РЕПУБЛИКА, че българите, закупили имоти, в местността Егеопелагитика на селището Посиди, са предимно „държавни служители и митничари”. В околните селища отмаряли звезди на родния хайлайф.
От друга агенция за недвижими имоти поясниха, че за първа линия, която предпочитали нашенците цените тръгват от 150 000 евро. Коментар на цените в възможен, като още при първия разговор с брокера той е склонен да свали около 5% от цената.
В Солун работят много български адвокати, чийто процент при сделката е от 0,5% до 1% от цената на имота. Посредникът, ако има такъв взима още 2%, а ако има и такса за нотариуса, той също взима до 2 на сто. Повечето от гръцките адвокати в Солун също са се заели да учат български или са наели преводачи.
Нашенците купуват и поземлени имоти, извън регулация край брега в Халкидики и на остров Тасос. Освен богати българи и гърци, интереси към купуване на имоти в региона проявяват и румънци и руснаци. Къщите в Северна Гърция са предпочитани заради по-дългото лято, по-добрата инфраструктура и малкото разстояние до България.

Автори: Владимир Клисуров и Виктор Гергински