История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Курбанът между Тангра и Христос


До днес българските религиозни традиции извън църквите си остават до голяма степен езически. Основават се повече на предаденото от баба на внучка, отколкото на църковните канони. Курбанът е едно от живите доказателства за смесването на дохристиянските прабългарски традиции с православните.
И до днес в цялото българско землище се практикува принасянето на жертвоприношение на домашно животно. Именно това е курбанът.
Обредът
В народната обредна практика курбан се коли, за здраве, на големите празници и съборите. Също така и ако човек е преживял голямо премеждие и е оцелял на косъм. В такива случаи се прави всяка година на съответната дата, до края на живота на човека. Обикновено курбаните се организират в църковен двор, на поляна, а при погребение - на гробищата. Ако е за здраве курбанът се прави в къщата на съответния човек. В такива случаи традицията повелява близките да занесат дар, но задължително към него трябва да има и нещо сладко, увито в хавлиена кърпа.
Жертвата
Жертвеното животно за курбана трябва да е мъжко - овен, агне, шиле, теле. Животното трябва да бъде закарано в църквата, където му се пее молитва. Връща се живо в дома, за да се заколи. Езичеството отрича курбана ако не потече кръв. Според православната църква обаче ако денят е сряда, петък, или се падне през пости, курбанът трябва да се приготви от риба (най-често шаран) или от растителна храна с олио. Друг вариант е в църквата се оставят вино, олио и брашно, като по този начин се демонстрира, че смисълът на курбана е в раздаването на храната и не толкова в убиването на животно.
Трапезата
Първата паница от готовия курбан задължително се дарява някъде извън къщата. Според старите вярвания месото трябва да се изпече, но в по-нови времена курбанът задължително е варен. В някои краища на страната се меси и обреден хляб (с шарки), а може да се приготви и "коливо" (варено жито). Трапезата трябва да се прекади от свещеник или от най-стария човек в семейството.
Според старите хора, ако човек сънува, че вари или яде курбан ще бъде споменаван с добро.

Текст и снимка: Владимир Клисуров