История за лека нощ

23 юли 2011 г.

Бебета с гумени глави и деформирани лица се раждат от кръвосмешения


Деца с глави като от гума, с невромускулни малформации и различни други увреждания се раждат у нас в резултат на кръвосмесителни бракове.
Най-вече в малките населени места, заради традициите и липсата на младо население, роднини често минават под венчило, но в много случаи това се оказва фатално за продължаване на поколението. Подобни случаи обаче има и в градовете.
Проблеми
Общо около 3500 бременности годишно са с деца с генетични проблеми. Около 2500 от тях се раждат, а останалите майки абортират, в повечето пъти спонтанно. Огромната част от непредизвиканите аборти се получават вследствие на близкородствени връзки, както и немалко от преждевременните раждания.
Тези данни съобщи националният здравен консултант по генетика към Министерството на здравеопазването проф. д-р Иво Кременски.
Той обясни, че най-често е наблюдавал невромускулни проблеми при деца, плод на кръвосмесителни връзки. Например, тъй като в някои цигански родове, браковете стават само вътре в общността, генетичните проблеми, от които страда поколението е получило название според региона, в който те живеят – Ломска, Русенска, Севлиевска болест…
Случаи
Д-р Мариела Захариева, завеждащ Неонатологичното отделение на Областната болница в Пазарджик обясни пред вестника, че подобни случаи са най-чести в малките села в планинските региони, където младите са малко и са принудени да се женят между едни и същи фамилии.
„В нашата област живеят и много българо-мохамедани, основно във високия регион. Те продължават да живеят според нравите от XVIII-XIX век. Схващанията на помаците са такива, че родителите не разрешават на децата да се женят извън рамките на общността. Това е голям социален проблем”, коментира д-р Захариева.
„Ето един пример от велинградското село Пашово. Една жена три години поред забременява, но плодът имаше една и съща сърдечна аномалия и децата умираха. И не само това, но дори лицата им не бяха нормални човешки. Оказа се, че родителите са втори братовчеди”, разказва неонатологът и допълва, че подобни случаи има и в градовете, основно в Пазарджик и Пещера, но дава пример с Велинград:
”Там има една фамилия Кокошкини. От години всичките деца се раждат с меки глави, като от гума. Те порастват, после пак се женят помежду си и техните на свой ред са същите”.
Само в пазарджишката болница от началото на годината 6 деца са се родили с тежки аномалии, като в края на май починаха четири.
Родопите
Попаднахме на кръвнородствени връзки и в Родопите. В смоленските села Арда и Чепинци има и случаи на деца родени с малфорамции. Според завеждащият АГ отделението в болницата в Смолян д-р Стефан Тодоров обаче никой не е застрахован и въпреки, че роднинската връзка увеличава опасността от генетични проблеми в немалко случаи те не се дължат на кръвно родство.

Първи и втори братовчеди създават потомство

Във форумите, в които се обсъждат проблемите на бременността, също се споменават немалко случаи на близкородствени връзки, като в някои случаи хората дори ги оправдават:

Харалампиева:
Баба ми и дядо ми са втори братовчеди. Православната църква е отказала да ги венчае, заради това. Родителите им са ги изгонили. Били са съответно на 16 и 20 години тогава (детска им работа). Вече не са между живите, но се радваха на внуци и правнуци до смъртта си.

Ice Angel:
Сега се сетих, че мой първи братовчед се ожени за своя братовчедка - тя му се пада 3-та. Децата са страхотни. Имаше проблем обаче с бременноста и на двете дечица, подуваше се цялата и децата се раждаха със секцио още на първия ден от 9-я месец. Сега се замислям, че никога не съм изпитвала ужас от това,че те са братовчеди. Странно ми стана чак. Те са ми близки и го обичам, може би заради това. Но от чужди хора се "гнуся".

Didito:
Мой пример: първи братовчеди, съседи на свекърва ми, са женени и си имат две прекрасни дечица. Любов, к'во да пра'иш!
Иначе и на мен ми е странно, но чак "гнусно"- малко пресилено е. По-скоро се страхувам за поколението.

Isa:
Майка ми и баща ми са трети братовчеди. Знам го като интересен факт, а не като повод за срам от кръвосмешение.

Експрес:
И ся к’во…? След като съм правил секс с втора братовчедка… Значи съм гнусен извратеняк и неприемлив неморален кретен висша степен… Не знаех…

Desi max:
Моите дядовци са първи братовчеди, майка ми и баща ми (имат и църковен брак!) са втори братовчеди! Не приличам на изрод, мисля, че съм нормална. Знам,че тяхната връзка не е кръвосмешение.

Мишона:
На майка ми съученичка от гимназията имала момченце, което оставила в един дом във вътрешността на страната. Това момченце, осиновено в един голям град, след години се ожени за дъщеря й. Нямаха деца, но в един момент са разбрали какво става. Разведоха се, а той след няколко месеца почина - катастрофира.

Feit:
Моя братовчедка (интелигентна жена-лекар) се омъжи за първия си братовчед!! Роди близнаци, нормални. Цялата рода беше в потрес. Не помня дали правиха сватба, беше преди около 20 години. Сега са разделени.

Chanel:
Кръвосмешение ли е интимна връзка при втори братовчеди? И разрешава ли се брак между тях?Защото те имат такъв…Да разкажа: майките им са първи братовчедки, те от дълги години са заедно и най-накрая сключват брак. Вече имат дете на 1-2 години. Правиха си сватба хората, никой не им е създавал пречки.
Знам още един случай, от първа ръка. Първи братовчеди, жената е актриса. Но няма да спомена имена.


Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: в-к Република

1 коментара:

  • Анонимен says:
    28 февруари, 2023

    Е много ясно че от толкова много избор на партньори да си легнеш точно с братовчед си значи имаш сериозни проблеми. По противно и изпратено няма как да е!!!!!