История за лека нощ

16 май 2012 г.

Инфлацията изяжда втората ни пенсия

Инфлацията е изяла повече от 27% от парите на задължително осигуряващите се за втора пенсия през последните седем години. Това показват финансови отчети на пенсионноосигурителните дружества за миналата година, които бяха публикувани от Комисията за финансов надзор. Причината е, че през последните години инфлацията е по-висока от доходността, която се натрупва върху парите на осигуряващите се и така те се стопяват в номинално изражение. През 2011 година обаче средствата в някои фондове дори са намалели и реално.
Според специалистите причината е кризата и това, че някои от инвестициите, които са направили фондовете са били губещи.
Обезценяване
Изчисленията показват, че от юли 2004 г. до края на 2011 година доходността, постигната от най-масовите универсални фондове, е 26.46%. По данни на НСИ инфлацията с натрупване за същия период обаче е 54%. Така се оказва, че през този период парите за втора пенсия в номинално изражение са се обезценили с повече от 27%. Само за последните 5 години - с над 24%.
В универсалните фондове задължително се осигуряват всички родени след 31 декември 1959 г., които работят на трудов договор. Това са около 80% от всички осигурени българи. За тях работодателите внасят в НОИ средно около 5% от заплащането им. Осигурителният институт прехвърля тези пари на пенсионни фондове.
Оказва се, че номиналното намаление на парите за пенсия е още по-голямо при професионалните пенсионни фондове, в които също задължително се осигуряват всички работещи при тежки условия труд. За последните 5 години инфлацията е изяла над 28% от парите им за пенсия, а от 2004 г. насам – близо 30%.
Предупреждение
Самата Комисия за финансов надзор през септември миналата година, направи предложения за законови промени за справяне на проблема. Едното от тях гласи „Въвежда се изискване за информиране на осигурените лица чрез рекламните и информационни материали за фондовете за допълнително пенсионно осигуряване, че при управлението на активите на фонда не се гарантира положителна доходност и запазване в пълен размер на внесените по индивидуалните партиди средства”.
Задължителните допълнителни пенсионни фондове отчитат номинална и реална загуба за 2011 г. и за универсалните и за професионалните фондове. Реалната загуба на пенсионните фондове е още по-голяма от номиналната през 2011 г., тъй като инфлацията е 2,8%. Това означава намаление на покупателната способност на вложенията в УПФ и ППФ със съответно с 3,9% и 3,3%.

36 години средна възраст на осигурените

Към 31.12.2011 г. броят на осигурените лица в четирите вида пенсионни фондове – универсални, професионални, доброволни и доброволни по професионални схеми –  достига 3 992 506 лица, което представлява нарастване със 109 623 души или с 2,82 на сто спрямо осигурените към края на 2010 г. Относителният дял на мъжете от осигуряващите се лица в универсалните пенсионни фондове е 51,35 на сто, в професионалните - 85,67 на сто, в доброволните - 57,94 на сто, а в доброволните по професионални схеми – 32,81 на сто. Средната възраст на осигурените в универсалните фондове е 36,1 г., в професионалните – 42,3 г., в доброволните – 47,6 г. и в доброволните по професионални схеми – 41,5 г.

Иван Нейков, председател на Балкански институт по труд и социална политика:
Ще се стигне до възход

Парите във фондовете всъщност не намаляват. Внесени 100 лв. няма как да станат по-малко от 100 лв. Нормално е когато има инфлация приходите да са по-ниски, независимо дали става въпрос за пенсионни фондове, за държавни ценни книжа или за игра на борсата. Последните години наистина бяха много тежки за пенсионните фондове. 2007 и 2008 година наистина фондовете бяха на минус. 2009-та и 2010-та обаче бяха добри години и дори бяха над отрицателната доходност. Миналата година обаче беше изключително тежка. Единственото хубаво е, че тези пари са т.нар „студени пари”, т.е. ще се използват след дълъг период от време. Неминуемо след години ще се стигне до период на възход. Досега в историята няма случай доходността да е била отрицателна. От друга страна се очаква през тази година да се гласува законът, който ще урежда т.нар. мултифондове. Това е хубава идея, защото осигурените ще могат сами да решават, как да бъдат влагани парите им. Ще могат да избират между по-консервативни инвестиции, които носят по-ниска доходност и по-рискови, с очаквана по-висока доходност.

Явор Русинов, експерт, ексшеф на отдел „Пазарни анализи” към КФН:
Инвестициите не винаги са сигурни

От икономическа гледна точка в конкретния случай инфлацията вреди, но не трябва да забравяме, че инфлацията спомага за някои сфери - например за износа. Осреднено нивото на допълнителната пенсия наистина е ниско, но това е, защото много хора се осигуряват на минимално заплащане. Натрупването на пенсиите в универсалните и професионалните пенсионни фондове наистина понякога носи по-ниска доходност, отколкото ако бъде внесено в банка. Това е така, защото фондовете влагат в банки примерно 10% от всички средства. Останалото в различни активи – акции, облигации и др. в България и в чужбина. Както всяко бизнес начинание, инвестициите не винаги са достатъчно сигурни и носят различна доходност. Икономическата криза също повлия.

По 5-7 лв. месечно отгоре

Блогърът-финансист Александър Тодоров пресмята, че от публикуваните данни от Комисията за финансов надзор става ясно, че на осигурен в универсалните фондове в момента се падат средно по 1123,41 лева. Ако фондовете спрат да губят пари спрямо инфлацията и останат на нула се оказва, че ако мъж се пенсионира през 2023 г. на 65 години според статистическите данни за продължителността на живота ще му остават 13,62 години. Оказва се, че ще взима допълнително 6.87 лв. на месец. Заради по-ранното пенсиониране на жените и по-голямата продължителност на живота, пенсионерките ще получават допълнително по 5,07 лв.
                             
Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 27 март 2012 г., в-к Република