История за лека нощ

16 май 2012 г.

139 млрд. лежат под "Кремиковци"

Ценни метали за колосалните 138.9 млрд. лв. лежат на североизток от София. Те са останали в находището, което експлоатираше „Кремиковци”.
“Само в хвостохранилищата на комбината има отложени манган, сребро, мед и олово за 19 млрд. лв. С тях можем да платим външния дълг на България и 7 млрд. да останат”, обяснява известният наш геолог проф. д-р Вълко Гергелчев.
При отварянето на комбината през 1963 г. залежите се оценявали на $185 млрд. Заради плановата икономика и изискванията на СИВ обаче започва извличане единствено на желязо и барит.
“Само манганът в находището струва повече от тях”, пояснява ученият и добавя, че „всъщност не само заради псевдоикономически съображения, но и заради тогавашната липса на технологии останалото бе оставено”.
проф. д-р Вълко Гергелчев
Ученият разказва, че при него дошъл канадски инвеститор, който поискал списък на хвостохранилищата в страната и разчетите му, къде какво е отложено. На много места извличането би имало икономически ефект и Гергелчев дава пример с хвоста на „Кремиковци” – съдържанието на мед там е 3.6%, а в  „Медет” – 3.2%.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 11 май 2012 г., в-к Република