История за лека нощ

18 ноември 2011 г.

Трeбе си жертвено агне


Младеж бе осъден във Варна, заради публикация в социалната мрежа Фейсбук.
Медийният интерес към делото бе огромен, защото за първи път се случва нещо подобно. 23-годишният мъж бе наказан, че създал група „Клане на цигани”. На поканата се отзовали 70 и няколко човека. Не е ясно, колко от тях изобщо са отишли на площада, „за да колят цигани”… При положение, че дни наред в редица градове в страната, щом слънцето се скриеше излизаха хиляди младежи, за да обръщат коли, да чупят витрини и да бият цигани. Повечето от тях спонтанно изливаха гнева си и някаква спотаена омраза срещу всичко заобиколящо ги, бе канализирана срещу циганите. За всички стана ясно, че някой канализираше тази омраза, за да си извлече предизборни дивиденти. Така както спонтанно се събират няколко хиляди пред народното събрание, за да поискат оставката на този или онзи. И също няколко десетки платени клакьори дават тон за възгласите.

Така и с бунтовете. Фейсбук бе медията, от която хората се информираха. Но не от групата на осъдения, а от десетки подобни групи. Самият той обясни пред съда, че създал „Клане на цигани”, защото останалите групи били изтрити. Сега остава да видим, кои от техните създатели ще бъдат изправени пред съда и осъдени. Най-вероятно ще се случи тогава, когато и организаторите на безредиците застанат пред Темида. Редом до онези, които обиколиха всички телевизии, заснети как нападат джамията в София, бият и чупят…

Европа ни размаха пръст „за антиромските” протести. И стана ясно, че си трябва жертвен агнец. Защото трябва да има какво да покажем на Европа и ако пак не ни пуснат в Шенген, да размахаме присъдата и с нея да си мотивираме обидата.

Затова варненецът бе осъден, макар и магистратите да проявиха мисъл и той да получи 10 месеца условно, с 3 годишен изпитателен срок. Точно толкова, колкото и шофьорът помел 16-годишната Петя на русенския булевард „България” (детето пресичало през шосето, защото подлезът бе неремонтиран, нямаше мантинели, а край платното храстите - неизрязани). Тогава русенските майки направиха серия протести и за да не се търси виновен за престъпно нехайство, трябваше при споразумението с прокуратурата шофьорът да получи максималното. И все пак трябваше обществото да получи исканото.

Трябва да е ясно, че по никакъв начин не оправдавам този младеж. Заиграването с етническото напрежение е наистина опасно, най-малко заради риска да ти конфискуват компютъра.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 14 октомври 2011 г., в-к Република