История за лека нощ

15 ноември 2011 г.

Касираха избирателите

Искаме касиране на изборите, искаме касиране на изборите. Изредиха се почти всички участници в т.нар. избори (предвид огромния брой гафове, не е много коректно да се наричат „избори”) да искат анулирането им. Аман. Както каза премиерът, нови избори биха стрували 20 млн. лв. Тъй че по-рентабилно е да се касират избирателите.
Повече от 20 години у нас не бе направен един референдум. Когато управляващите могат да пропуснат да питат избирателите, го правят. Иначе рискуват народът да не е съгласен с някакво тяхно решение и да го отхвърли. Когато могат да не питат, не питат. Проблемът им е, че през 4-5 години им се налага все пак да организират т.нар. избори. Няма такова нещо като честен вот, има купуване на гласове, има и изборен туризъм, и куп други подобни схеми. Кой колкото добре си е менажирал схемата, съответно толкова е по-голям пазарният му дял. Тоест местата в парламент, общински съвет, в Съвета за електронни медии или в Конституционния съд (чрез президентските квоти) и т.н., и т.н. Чист бизнес. Само че за да си въртят на спокойствие бизнеса, е важно да няма кой да се меси за щяло и нещяло. И да пречи. Няма лошо от време на време да се съберат няколкостотин човека и да поскандират „оставка” пред Министерския съвет. Все пак и медиите трябва да запълнят с нещо емисиите или страниците, а сградите на Властта така или иначе са с хубави дограми и вътре шумът от площада почти не достига.
Няколкостотин хиляди се оказаха, че живеят в чужбина и не могат да гласуват. Просто им резнаха конституционното право да гласуват. Касираха ги. Юристът Искра Фидосова направи също сериозно заявление за анулиране на избирателните права на хората. Заяви, че това, че някакви си 12 000 не могли да гласуват, защото били в забранителните списъци, всъщност представляват пренебрежимо малък процент. Когато Борисов изпраща правителствения самолет, за да прибере болен полицай от Индия, тогава за нуждите на пиарa не е важно, че един човек е още по-малък процент. Двойният стандарт блесна и след изминалите т.нар. избори. Значи управляващите трудно преглътнаха, че станаха за смях, след като на пресконференцията в неделя обявиха гордо, че направили пробив в Кърджали и стигнали балотаж. След като ЦИК обяви, че Хасан Азис печели с 53.96% и никой няма да ходи на балотаж, от ГЕРБ ревнаха, че в областта вотът е манипулиран и искат ръчно преброяване на бюлетините. Дни по-късно обаче горепосочената госпожа Фидосова заяви, че изборите като цяло не са манипулирани, а опозицията се оплаква, защото не може да преглътне загубата. За сведение, в София, където фотографи и оператори основно заснеха просто невероятни „неуредици”, Йорданка Фандъкова с 53.31%. Без коментар.
Около 50% от българите така и не отидоха до изборите. Оказаха се по-прозорливата половина, хора, разбрали, че всъщност правата им са касирани и няма смисъл да си губят почивния ден. 230 000 бюлетини са невалидни. Много хора по този начин се самозалъгаха, че показват самосъзнание. Искам да гласувам, но за никого от вас. Предвид репортажите как по някои места комисиите решават дали бюлетина е валидна, или невалидна „по усмотрение”, не е ясно и колко от тези 230 000 всъщност са подменен вот, тоест също касирани избиратели.
Гражданското общество не означава винаги да си в опозиция, а да имаш мнение. Него обаче можем да си го пазим за нас, защото хем ни касират, хем и дограмите им са прекалено хубави, за да ни чуят.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 27 октомври 2011г., в-к Република