История за лека нощ

10 март 2012 г.

Ските възраждат туризма

Повече от 200 телевизии ще предават картина от най-големите състезания от скисезона, които ще се проведат у нас. Огромната гледаемост ще се отрази на популярността и добрия имидж на България и в резултат се очаква увеличение на чуждите туристи у нас не само през зимата, но и през летния сезон.
Това коментира пред РЕПУБЛИКА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

„Сезонът върви според очакванията. В момента е затишие, което е нормално. Първо има пик покрай коледните и новогодишните празници и ученическата ваканция. Януари традиционно е слаб. След което през февруари започват зимните почивки на западноевропейците. През декември отчетохме спад на туристите с 15% спрямо предишния сезон. Причините са комплексни. На първо място е икономическата криза, но също и това, че снегът падна късно, ако щете и това, че лифтовете на Витоша не работят”, обобщи Драганов. Той обаче бе категоричен, че през февруари заради стартовете на Световната и Европейската купа по ски се очакват с около 7% повече туристи спрямо миналата година, което ще компенсира до голяма степен спада от декември.
По данни на НСИ през февруари 2011 у нас са пристигнали 273 291 чужденци с цел туризъм, така че сега се очакват към 300 000 души.

„Трибуните са за 5-6 000 души. Още толкова очакваме да са около трасетата. Така, че общо около 40 000 души ще присъстват на четирите старта в Банско за Световната купа при мъжете и жените. Около 1/3 от тях ще са чужденци”, обясни пред вестника пресаташето на Българската федерация по ски Пламен Вълков. Състезанията ще се предават пряко от най-големите 20 телевизии в света, а картина от тях ще бъде излъчена по над 200 телевизии. Очакваната аудитория е 500-600 млн. зрители.
”Практически състезанието ще бъде предадено по цялото земно кълбо. На запад до Канада, на изток до Япония”, посочи Вълков.

Още хиляди зрители се очаква да гледат и Европейската купа по ски, която ще се проведе през февруари в Пампорово. Сериозен е интересът и към двудневната инициатива в ски-курорта в Банско този уикенд, организирана от благотворителна асоциация "Star team for children MC" и Българска федерация по ски. На пистата „Алберто Томба”, ски ще карат повече от 20 световноизвестни имена. В паралелния слалом и ски бягането ще се включи принцът на Монако Албер II, принц Емануеле Филиберто от Савоя, рали шампионът Ари Ватанен, пилотите от Формула 1 Рикардо Патрезе и Джанкарло Фисикела, петкратният носител на Световната купа по ски Марк Жирардели.
От българска страна щеки ще хванат Петър Попангелов, Христо Стоичков, Стефка Костадинова, Екатерина Дафовска и Ирина Никулчина.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 18 февруари 2012 г., в-к Република