История за лека нощ

10 март 2012 г.

Янки откриха газ у нас


Проучването за природен газ на известна американска компания край врачанското село Голямо Пещене е приключило. Сондажът показал, че става дума за сериозно количество синьо гориво. Това съобщи кметът на Враца Николай Иванов.

Проверка показа, че откритието е направено от тексаската компания “Трансатлантик петролиум”. Става въпрос минимум за залежи от 2 млрд. кубически метра синьо гориво, съобщи за вестника след консултация с американския мениджмънт Кольо Тонев, шеф на дъщерната фирма на янките - „Дайрект петролиум България”.
„Това е минималното количество, но може да се окаже много по-голямо”, коментира Тонев. В САЩ и Шотландия са изпратени проби за анализи.
Газовите потоци са открити на огромна дълбочина – 3200 метра. Още през 60-те и 70-те години край Голямо Пещене са правени сондажи. И тогава попадат на газ, но технологиите не са позволили да се стигне до добив.
„Категорично не става въпрос за шистов газ, а за конвенционален”, заяви директорът на „Дайрект петролиум България”.
Вече е започнала процедура по ОВОС. Част от населението в региона обаче е против започването на добив, тъй като се притесняват от екокатастрофа, тъй като по време на сондажите бяха направени две замърсявания, които бяха санкционирани от екоинспекцията. В първия случай водата в реката потече бяла, защото в нея е измита цистерна, а в другия - сондьорите изхвърлили шлака на пасището.
„Трябва внимателно да се преценят плюсовете и минусите”, коментира пред вестника Милен Стоянов, фермер занимаващият се с екоземеделие в региона.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 20 декември 2011 г., в-к Република