История за лека нощ

10 март 2012 г.

Пускат директива за цензурирането на интернет


Докато Европа се бори с ACTA, Еврокомисията променя директива, с което се прокарва още по-голяма заплаха за свободата на информацията. Чрез нея дори на даден потребител, ако наруши авторските права може да се спре достъпа до интернет. Това е IPRED (Intellectual Property Rights Enforcement Directive (Директива относно упражняването на правата върху интелектуалната собственост).

ЕК вече е готова с промените в IPRED - неофициално разширение на ACTA и то е публикувано на сайта на комисията. С директивата се обобщава използването на термина "интелектуална собственост" и поставя строг контрол на съдържанието в интернет.
IPRED ще задължи интернет доставчиците да предават данните на потребителите директно на корпорациите. При установяване на нарушение ще се прави разлика между "лична употреба" и "нарушение в големи размери". Подобно на АСТА, границите на тези понятия са размити и неопределени, за да създадат предпоставка за свободно тълкуване според случая. Именно това е извънредно опасно, смятат правозащитници.
Ако потребител бъде заловен в нарушение на авторското право, първите два пъти той бива предупреждаван и му се налагат глоби. При третия път дори се забранява достъпът му до интернет за неопределено време. Срокът на забраната за достъпа до интернет, ще се определя от авторите, чиито права са нарушени и провайдъра. Ако лишено от достъп лице иска да си възвърне достъпа, трябва да докаже своята невинност. За нарушенията ще следи Европейската обсерватория за фалшифицирането и пиратството, на която както РЕПУБЛИКА първи в България съобщи, бяха дадени много големи правомощия и беше увеличен бюджета.

В няколко европейски държави вече се проведоха демонстрации срещу IPRED. В социалната мрежа Фейсбук интернет потребители вече апелират за протести срещу подготвяната директива.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван 20 февруари 2012 г., в-к Република