История за лека нощ

16 декември 2011 г.

Двойно повече пари за поповете (скандално видео)


Увеличение на заплатите преди Коледа гласува Светият Синод на забулено в тайнственост заседание. На продължилата до късно снощи среща архиереите, заедно с патриарх Максим, решиха основните заплати на духовниците да скочат двойно, научихме от свои източници.

За редовите свещеници тя средно възлиза на 300 лева, а от Нова година ще стане 600. Основаното заплащане обаче далеч не е единственото финансиране на духовниците. Отделно от скромните си заплати от 300 лева, редовите духовници, особено в по-големите градове си докарат до 1500 – 2500 отгоре от треби, за които миряните си плащат чинно.
От висшия клир пък крият ревниво точната сума, която получават. По информация на РЕПУБЛИКА заплатите им са около 2 хиляди, а депутати посочват, че те стигат до 7-8 хиляди лева.

Наследник

На заседанието, висшите духовници се събраха в пълен състав, за да решават още наболели църковни дела. До края на тази седмица, притиснати от предстоящите празниците, те трябва да избистрят бюджета за следваща година, скандалите от последните дни, както и рокадите на родни духовници в чужбина.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил води заседанията на Синода, след като още през 2006 г. патриарх Максим издаде специална заповед това право да се пада нему.
Оказва се, че въпреки скандала с „Линкълн”-а, предоставен му да ползва, мястото на духовника в църковната йерархия ще се запази. Точно какво се случва във висшия клир е абсолютна мистерия, казаха представители на останалото духовенство. Те сочат дядо Кирил като един от най-вероятните наследници на патриарх Максим.

Табу

Със събрания все по-близо до покоите на патриарх Максим, секретен вътрешен ред на обсъжданията и непредвидими решения се характеризира Синодалният съвет. „Не може да се каже какъв ще е редът на обсъждането. Нещата рязко могат да поемат в различна посока при разговорите и не може да се определи какво ще излезе накрая”, каза протойерей Марио Найденов.

Срещите на първосвещениците са се превърнали в особени тайни събрания. „Никой не знае какво ще обсъждат. Въпросите са табу. Събранията започват да приличат на среща на недостижима каста. И най-малкият проблем е колата на митрополит Кирил. Ако тя послужи като повод да се обсъдят други проблеми, би било добре, но тя е нищо в сравнение с проблемите на църквата”, обясни отец Никола Ризов.

По думите на отец Ангел от Софийската митрополия Синодалният съвет е недостъпен, а неговите проблеми са свързани с настоящето. „Съветът е висока от нас. Нашите проблеми са как да набавим дърва за зимата, а сега предстоят и светлите празници”, разказа той.
Владиките на крака при Максим

От тази година срещите на първосвещениците вече не се провеждат в Синодалната палата, каквото е изискването по устав. Архиереите ходят на крака в покоите на патриарх Максим заради преклонната му възраст. През октомври главата на Българската православна църква навърши 97 години. А крехкото му здраве не позволява да се разкарва излишно – изрично изискване, което владиките спазват.
В епархията ни в Мелбърн се хванаха за гушите - скандално видео ТУК

Поддръжници и противници на свещеника в българския православен храм в Мелбърн, се хванаха буквално за гушите, пред камерата на Националната телевизия на Австралия. Репортажът за църковните дрязги бе излъчен във вчерашната централна вечерна емисия.
Екипът e пристигнал пред църквата „Св. Св. Кирил и Методий”, след като свещеник Александър Попов е извикал за пореден път полиция, за да прогони от храма бившите си енориаши и членове на настоятелството.
Конфликтът в Мелбърн нашумя миналото лято, когато стана ясно, че архиерейският наместник отец Александър е изкарал от името на църквата разрешение за бизнес с ротативки и в същото време уволнил всички несъгласни с него църковни настоятели. Въпреки многобройните молби, отправени към митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф да дойде на място и да реши конфликта, той отказва и връща дори самолетния билет, купен от разделеното църковно настоятелство.
В репортажа се казва, че вследствие на скандалите, българската енория в Мелбърн се топи, а викането на полиция зачестява.
Патриарх Максим помилва свещеници

Светият Синод одобри две решения, с които се опитва да потуши назряващ бунт в българските енории във Виена и Рим. Тамошните свещеници остават под юрисдикцията на ръководещия Западно и Средноевропейската епархия митрополит Симеон, въпреки че Епархийският съвет при него ги наказа с понижаване в сан. В тяхна подкрепа обаче до Синода бяха изпратени писма, подписани от над 700 миряни от двете епархии. Архимандрит Климент от енорията в Рим и свещеноиконом Иван от тази във Виена бяха наказани, защото митрополит Симеон ги обвини в разколничество.
С решенията, Синодът се опитва да заздрави единството на епархията, след като свещениците от двете енории поискаха да се присъединят към Варненската и преславска митрополия. В мотивите се казва, че те се взимат, за да не се стигне до такива казуси и в България.
„По този начин Светият Синод на Българската православна църква премъдро и всеблаго е предоставил отлична възможност на провинените да покажат смирение, покаяние и съзнание за епархийско църковно единство под юрисдикцията на каноничния митрополит, като проявят благоразумие, преустановят всички противоканонични, противоуставни практики чрез неуспешно заведените дела в светски съдилища срещу събратята си”, се казва в решенията.

Автори: Лилия Ангелова и Владимир Клисуров
Публикуван: 13 декември 2011 г., в-к Република