История за лека нощ

16 декември 2011 г.

Народът сам погва подпалвачите


Граждани се организират, за да следят на смени нощно време паркираните коли пред блоковете в столицата. Инициативата идва след поредицата палежи на автомобили в града, като последните пет бяха от миналата нощ.

„Говорихме със съседите и се разбрахме утре вечер (днес бел. авт.) да се съберем на общо събрание на входа. Заради тези палежи ще се редуваме всяка вечер на смени да наблюдаваме паркинга пред блока. Имаме общо помещение към входа, от което има видимост и всяка нощ там ще има дежурен. И аз и повечето от живеещите сме пенсионери и не можем да си позволим платен паркинг”. Това разказа читател, обадил се в редакцията и представил се като Георгиев, домоуправител на блок от „Военни жилища”, в столичния „Младост” 1.

Оказа се, че това не е изолиран случай. Тодор Попов от блок 549, от квартал от другия край на града – „Люлин” съобщи, че няколко съседи също се организират, за да следят паркираните коли нощно време.
”Това е като преди 20 години, когато ставахме сутрин и първата работа беше да гледаме дали колата си е на мястото. Сега излизам на балкона, за да видя обаче дали не е изгоряла. По-спокойно ще е ако има кой да наблюдава, а и самите полицаи призоваха да се следи внимателно. Не съм го измислил аз това, такива групи има от сума време в Щатите (Neighbourhood watch, бел. авт. – виж карето”, каза Попов.

Последни

”До момента в страната с умисъл са били запалени общо 222 автомобила от началото на годината. 89 от тях са в София”, съобщи говорителят на Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Валентин Кръстев.
Последните пет изгоряха в нощта на 12 срещу 13 декември в София. Три от тях близо до сградата на Столичната дирекция на вътрешните работи - на улица "Добруджански край". Преди това обаче - около полунощ, са били опожарени двете коли в "Люлин" - "Пежо" и "Мазда". Една от тях е на служител на полицията. Около час по-късно са били подпалени трите коли до СДВР - "Волво", "Пежо" и "Фолксваген Пасат". Чупени са прозорците им и на задна седалката са хвърляни бутилки със запалителна течност.

Коментари

Потърсихме шефа на СДВР комисар Валери Йорданов и той коментира, че има прилики с предишните случаи на палежи от последните близо два месеца.
Председателят на асоциацията за застрахователна сигурност Юрий Тодоров коментира пред вестника, че почти изключва версиите за война на пазара или за това колите да са опожарявани от собствениците, за да вземат застраховките.
”За съжаление колегите от СДВР и МВР и не са ни търсили до момента. Иначе можем да направим анализ на ситуацията”, коментира бившият полицай.
”Категорично не става въпрос и за запалване на колите от собствениците. Въпреки че цените в момента на автомобилите са ниски, застрахователите няма да изплатят парите при надзастраховане”, обяснява Тодоров и пояснява:
”Ако една кола е застрахована за 5 000 лв., а реалната й цена е 2500 лева, дори и при пълно Каско компанията ще плати до 2 500 лв. Няма компания у нас или по света, която да плати повече”.

Фолклор

Столични зезвеци започнаха да измислят вицове във връзка с поредицата палежи на автомобили в София. Един от тях гласи:
Важно съобщение от пресцентъра на МВР:
Ако сте в София, въздържайте се от израза "Пали колата и идвай!"...
За друг се твърди, че е най-популярният лаф в момента сред тийнейджърите в столичния ж.к. „Младост”:
- Братле, колко ти гори колата?
- 15-20 минути...
Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 14 декември 2011 г., в-к Република