История за лека нощ

23 юли 2011 г.

Билетът до морето с 5 лв. по-скъп

Билетът за автобуса, за курс до морето, ще скочи с 5-6 лв., заради покачването на цените на горивата.
Това съобщи Ангел Попов, от Конфедерация на българските автобусни превозвачи. Така пътуването от София до Бургас ще струва не както сегашните 24 лв, а 29-30 лв., до Варна при положение, че сега е 30 лева ще стане 35 лева, а двупосочният – 60 лева.
Цената на масовия бензин А95 достигна абсолютен рекорд от 2,53 лв. Само за един ден горивата поскъпнаха с 4-5 стотинки, след като още в петък “Лукойл” повиши цените си на едро. От началото на месеца цената на бензина се е увеличила с 14 ст., а на дизела – 12 ст. От началото на годината пък процентното увеличение на цените на бензина е 17%, а на дизела – 13%.
Според Попов увеличените цени на горивата ще вдигнат и билетите за международните превози с около 3-5%. Към Централна и Западна Европа обаче остава възможността за превозвачите да зареждат в Словения, където цените на горивата са по-ниски. Увеличението обаче ще зависи от дестинацията и населеното място, към където пътува автобуса. Според Попов обаче ще поскъпне и ж.п транспорта, въпреки че не е пряко зависим от горивата. Причината ще бъде увеличението на билетите за автобусите и по-високите цени на горивата за колите. Така например автомобил харчещ 6 на 100 извънградско, за разстоянието от София до Кулата (183 км.), която е входната точка за предпочитаната от много българи за почивка Гърция ако е на бензин ще излезе 28 лева.
Ангел Попов обаче направи изричната уговорка, че тези цени на билетите ще влязат в сила ако сегашните цени на горивата се запазят. Днес и следващите дни Конфедерацията на българските автобусни превозвачи ще направи серия от срещи с останалите браншови организации, за да се вземе решение колко всъщност ще бъде реалното вдигане на билетите. Попов обаче припомни, че браншовите организации имат обещание, че цените на горивата у нас ще се запазят на нивата от средата на юни.
Иван Ангелов, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта обаче съобщи, че ”Има друг проблем, от последното вдигане на горивата насам, на различните бензиностанции се получиха големи разлики между цените, което не е бивало досега”, отбеляза Ангелов. Той заяви, че едва в края на седмицата ще може официално да се съобщи какво ще бъде увеличението на билетите, като първо се види „ще се вдигнат ли тази седмица още горивата и до колко”.
Георги Тричков, мениджър на една от водещите автобусни компании обаче се оказа оптимист и заяви, че по негова информация най-вероятно цените ще паднат.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван:в-к Република