История за лека нощ

17 март 2011 г.

Проф. Георги Касчиев, атомен физик: Случва се един чудовищен кошмар

Георги Касчиев в момента работи като научен консултант към Института за изследване на риска към Виенския университет. Професионален му път минава през Токийския технологичен институт, като професор по ядрени реактори, председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели. Бил е преподавател в Техническия университет и полувисшия институт в Козлодуй и научен ръководител на Пети блок на централата.

- Професор Касчиев последните новини от „Фукушима 1” са, че горивото е полустопено и в заливането с вода на реакторите се включват военни хеликоптери, и водни оръдия. Какво всъщност се случва там?
- Заливането с морска вода е една безкрайно отчаяна мярка. Просто няма какво друго са се прави и за да не се бездейства правят това. А там се натрупват стотици тонове вода и ако тресне още едно силно земетресение натежалите тела на реакторите ще се доразпаднат. Не е дори за мислене за последствията. В същото време японците се опитват по някакъв начин да възстановят далекопроводите, за да докарат енергия и да включат помпите, за да започне охлаждане. Това е изключително трудно, тъй като всичко е в развалини. И трите реактори обаче са затрупани с рушевини и не се знае какво се случва отдолу.
- Ако успеят да включат помпите, това ще реши ли кризата?
- Ако успеят да ги включат, вероятно ще могат да стабилизират нещата на сегашното ниво. От там нататък ще се търси някакъв начин, за да се охлади стопените метал и гориво. А там вече няма никакво оборудване. Един кран не е останал – нямат нищо с какво да махнат капаците на реакторите. В противен случай огненото кълбо от радиоактивна стопилка ще продължи да потъва надолу. Температурата й е 2500-2600 градуса Целзий и бетонът не може да я спре, и тя потъва в земните кухини. При достигането на бетона обаче се получава една реакции при която се получава много топлина и се стига до взрив. В същото време, когато кипящата стомана достигне зоната с водата се получава паров взрив. За пример, същото нещо се случва и когато металът от една доменна пещ се излее в резервоар с вода. При взрива във „Фукушима 1” обаче ще се отделят радиоактивни аерозоли, които ще излетят нагоре в атмосферата... Колкото повече си мисли човек, толкова по-зле става. Там се случва един чудовищен кошмар.
- Официалните власти в България съобщават, че било абсурд да стигне радиация до нас. Здравният министър Стефан Константинов ни препоръча да се върнем в часовете по география, за да видим колко е далече Япония от нашата страна. Адекватна ли е тази позиция или тя цели да не се предизвиква паника?
- В България приказват някакви си неща. Че вятърът духа наобратно. А облакът от Чернобил обиколи 3 пъти цялата Земя. Идеята на властите е „дайте да не създаваме паника”. И се дърлят дали да строим или да не строим „Белене”, а нещата са много по-сложни. Гледайте CNN и BBC. Там интервюират всякакви авторитети. Говори се за Апокалипсис…
- Няма ли шанс катастрофата да остане локална?
- Бъдещето е черно. Онези хора там няма как да избегнат съдбата. Нивото на радиация около „Фукушима 1” е такова, че след два часа и половина се появяват първите симптоми на лъчева болест. За света всичко зависи от Божията воля. Има един много-много оптимистичен сценарий, но толкова оптимистични сценарий много рядко се случват. Той е облакът да се извали над Океана и да поизтрови морски обитатели. Но доколкото съм запознат въздушните течения са възходящи и радиоактивните частици ще достигнат слоевете, в които се образуват дъждовните облаци. После ще ръсят дъжд по разни места на планетата.

Автор: Владимир Клисуров
Снимка: Венета Райновска

Публикуван: 18 март 2011 г., в-к Република