История за лека нощ

31 януари 2012 г.

Трайков подхлъзнал министрите за АCТА


Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е внесъл в Министерски съвет решението България да ратифицира споразумението ACTA. Гласуването му от кабинета е станало без никакъв дебат. Според правозащитници Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (Anti-Counterfeiting Trade Agreement -ACTA) представлява заплаха за основни граждански права, за сметка на печалбите на големите корпорации.

От стенограмата от заседанието на Министерски съвет от 16 ноември става ясно, че проекторешението за присъединяване на България към ACTA е минало без дискусия. Трайков е представил споразумението с думите „става дума за избягване фалшифицирането на търговски марки или пиратство на авторски или сродни права. Следва гласуване и приемане на точката от дневния ред. На 11 януари е гледано изменение в точката, като гласуването е минало по идентичен начин.

Според правозащитници споразумението не се ограничава само до ментетата, а възприема доста широка дефиниция на "кражба" в интернет, не позволява на отделните държави да формират собствени закони и предвижда затвор за слушане на пиратска музика и е обсъждано изцяло в тайна без обществени дискусии и неправителствени организации.

Текстове

В подписания от България документ се казва, „Най-малко в случаите на нарушение на авторски или сродните им права и фалшифициране на търговска марка всяка от страните следва да предвиди при гражданскоправни съдебни производства нейните съдебни органи да са оправомощени да разпоредят нарушителят да заплати на носителя на правата получените от нарушителя ползи, дължащи се нарушението”.

От член 14, в който се разглеждат „малки пратки и личен багаж” става ясно, че ще бъде допуснато тарашенето на хора, заподозрени, че пренасят предмет, за който има съмнения, че за него има претенции за авторски права, но „дадена страна може да изключи от обхвата на приложение на настоящия размер малки количества стоки с нетърговски характер, съдържащи се в личния багаж на пътниците”. Митничарите обаче ще могат да спират „съмнителни стоки”, ако носител на права поиска това, „когато е целесъобразно”.

Според член 4 „никоя от разпоредбите на настоящото споразумение не изисква от която и да е от страните да разгласява информация чието разгласяване би попречило на правоприлагането или по друг начин би било в противоречие с обществения интерес или поверителна информация, чието разгласяване би накърнило законните търговски интереси на конкретни държавни или частни предприятия”.

Наказанията, които ще бъдат предвидени са лишаване от свобода и/или глоби „достатъчно големи, за да послужат като възпиращо средство за извършването на бъдещи нарушения”.

Подарък

Експертът по медийно право Нели Огнянова коментира пред РЕПУБЛИКА, че това е „много противоречив акт”.

В личния си блог тя е припомнила, че „Преди три години, в началото на изключително секретното изготвяне на АСТА, експерти прогнозираха, че ако Холивуд си е поръчал подарък за Коледа, това е АСТА”. В материала се казва още, че „про-АСТА кампанията има на своя страна и мощта на този бизнес, който е истинският двигател на предлаганото споразумение. Индустриите на съдържанието ни убеждават, че споразумението е отлично балансирано и в него няма нищо ново. Отлично балансирано ли е споразумението? Или тъкмо обратното, непропорционално се засягат правата на гражданите онлайн? Според Европейския надзорник за личните данни опасност има: масово наблюдение, невидим мониторинг на милиони хора – независимо дали са под подозрение - и систематично записване на данни”.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 31 февруари 2012 г., в-к Република