История за лека нощ

13 януари 2012 г.

4500 държавни такси бъркат в джоба ни


Повече от 4500 различни видове такси налага държавата на българския гражданин. Към почти всеки закон има тарифа за дължимите вземания и данъкоплатецът постоянно се изправя пред тях, когато иска да извърши някаква дейност, за която в много случаи е задължен, коментира пред РЕПУБЛИКА д-р Стойчо Кацаров, съпредседател на Гражданска инициатива „Справедливост”.
„Въпреки огромният им брой, не държавните, а общинските такси са по-големият проблем, тъй като там нарушенията са навсякъде и почти не се осъществя никакъв контрол върху различните наредби”, коментира д-р Кацаров. От сдружението вече оспориха в съда редица различни тарифи на общините, като противоречащи на Закона за местни данъци и такси, тъй като за никоя от тях няма необходимата икономическа обосновка, какъв трябва да е нейният размер, тъй като тя трябва да е съобразена, с разходите, които ще бъдат направени.
Бизнес
„В същото време се искат пари по два пъти. Човек е регистрирал фирма в търговския регистър, ако трябва и пред данъчните, ако е по ДДС. След това обаче ако иска да упражнява дейност и в Русе започват да му искат пари за различни регистрации. Ако пък седалището на фирмата е в Русе и иска да отвори магазин в Бургас и там трябва да плаща”, обяснява Кацаров.
Случаи
През тази седмица петчленен състав на Върховен административен съд върна за доразглеждане дело, заведено от „Справедливост”, с което се атакува задължителната 4-процентна такса, за завеждане на дело с материален интерес. Мотивът за искът е, че това лишава хора от правосъдие.
”Има шокиращи случаи, например при развод. Оспорва се делбата на имуществото при имотни хора и става въпрос за няколко милиона. Жената обаче трябва да плати няколко десетки хиляди лева, които тя няма откъде да вземе и няма как да получи това, което всъщност и принадлежи по право. Така тя е лишена от правосъдие”, коментира Кацаров (виж карето).

Уважиха жалба за съдебна тарифа

Върховен административен съд (ВАС) уважи жалба на Гражданска инициатива „Справедливост” и върна за доразглеждане дело, с което организацията оспори законността на четирипроцентовата съдебна такса по дела с материален интерес.
Петчленен състав не потвърди решението на предишната инстанция и върна делото с указания относно преценката на законността на процедурата по приемането на оспорената тарифа.
Според нея всеки, който иска да заведе дело, по което има материални интереси, трябва да плати 4% такса от сумата, за която претендира. Според ищците това лишава хората от възможност за достъп до правосъдие.
Още преди да излезе решението на ВАС от Справедливост разпространиха остро отворено писмо до председателя на съда, в което коментират решения на ВАС, които отхвърлят оспорването на различни такси и тарифи.
”Няма смисъл да се преструваме, че в споменатите случаи имаше истински съдебен процес. Съдът не беше безпристрастен арбитър”, се казва в писмото подписано от съпредседателите на „Справедливост” адв. Иван Груйкин, д-р Стойчо Кацаров и още членове на сдружението.
Д-р Стойчо Кацаров, съпредседател на Гражданска инициатива „Справедливост”:
Заплатите на чиновниците ги плащаме чрез данъците

Таксите са във всички сфери. Например по Закона за лекарствените продукти за всеки производител на лекарства има такса от 20 000 лв.. Това е само, за да го пуснат на пазара. След това трябва да плати няколко хиляди лева, за да му регистрират лекарство. Още един пример ви давам. За една аптека, нищо и никаква аптека с площ примерно 25 кв. м. се плащат 5000 лв.. Какви разходи прави администрацията за тези 5 000 лв. Ако хипотетично през тази година никой не подаде нито едно заявление за отваряне на аптека, нали администрацията ще получава заплати. Това е така, защото ние като данъкоплатци с данъците си сме платили всички разходи на администрацията – заплатите, телефоните, парното, електроенергията. Единствения допълнителен разход за разрешителното е бил за хартия за принтера и за тонер. Още един пример. Събира се такса за отваряне на лекарски кабинет, който обикновено е от бюро и кушетка. Лекарят има право да упражнява професията, но за кабинета трябва пак да плати още 133 лв., за да се регистрира, което е удостоверение, издавано от Регионалната здравна инспекция. Да впишат в един списък, че на този адрес д-р Иванов има кабинет.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 12 януари 2012 г., в-к Република