История за лека нощ

15 януари 2012 г.

Луда надпревара за саниране

Собствениците само на 5000 от нуждаещите се от саниране 720 000 панелни жилища, в големите градове на страната, ще успеят да се докопат до големия бонус, който им се предоставя от Оперативна програма „Регионално развитие” и бюджета, да ремонтират домовете.
Днес изтича срокът, по който банки могат да кандидатстват по обществена поръчка за участие във Фонда за жилищно обновяване, а от март започва надпреварата за разпределяне на 63 млн. лева за саниране между собствениците на апартаменти.

Програмата
Голяма част от парите по програма „Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради”, по линия на „Регионално развитие” ще бъдат отпускани безвъзмездно. Финансиране обаче ще успеят да получат само първите кандидатствали сдружения на собствениците (за условията виж долу).
Според членът на УС на Българската асоциация за изолации в строителството инж. Йордан Николов голяма част и от вече санираните сгради ще се наложи да кандидатстват по програмата, тъй като свършеното до момента не отговаря на изискванията.
”Като цяло 95% от сградния фонд се нуждае от саниране”, обясни пред РЕПУБЛИКА инж. Николов (виж интервюто). Това са около 18 700 многофамилни сгради. Министър Лиляна Павлова обяви, че според разчетите на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) парите отпускани по програмата ще стигнат за санирането на около 5 000 апартамента.
Пари
До края на месеца заинтересуваните бенефициенти може да кандидатстват с проекти за подобряване на енергийната ефективност. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по "Регионално развитие" (ОПРР) възлиза на 50.11 млн. лв. В тази сума влизат 42.59 млн. лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 7.52 млн. лв. съфинансиране от бюджета. Предвидени са и още 13 млн. лв., които ще могат да бъдат използвани под формата на нисколихвени заеми и гаранции по кредити на сдружения на собственици, които искат да инвестират в мерки за енергийна ефективност в блоковете.
„Бенефициентът, който кандидатства до края на януари е МРРБ. След това вече реално ще стартира програмата и за гражданите и ще проведем широка разяснителна кампания. Сдруженията на собствениците трябва да подготвят документите и прякото кандидатстване за подпомагане ще започне след 1 март”, разясни пред вестника ръководителят на Дирекция „Жилищна политика” към МРРБ Елена Антонова.

Инж. Йордан Николов, Асоциация за изолации в строителството:
На сгради с изолация ще се прави пак

- Инж. Николов, Асоциацията вече е алармирала, че санирането, което се прави у нас в повечето случаи не отговаря на нормативните изисквания. Какви пропуски се допускат?
- Почти навсякъде, където е поставена изолация, изобщо не е правен проект. Така санирането се оказва без абсолютно никакъв ефект. Слагат топлоизолация 5 см, 10 см, без никакви разчети. Не се обръща внимание на климатичната карта на страната, на изложението на стената, материалът, от който е изградена сградата. Почти никой не е сметнал тези фактори, въпреки че това се прави елементарно. Студентите във ВИАС го правят, като упражнение. Алпинистите, които поставят изолация, също могат да го направят за час работа, но не им се занимава. Хората пък искат да им поставят няколко сантиметра по-малка дебелина, за да спестят по 2 лв. на квадратен метър. Сега трябва да дадат по още 35 лв. на квадрат, защото основното в оформянето на цената е не материалът, а работата, лепилата и т.н.
- Вашият колега проф. Димитър Назърски съобщи, че между 90 и 95% от вече санираните сгради не отговарят на изискванията по Наредба 7 за енергийната ефективност. За такъв огромен процент ли говорим?
- Абсолютно е възможно процентът да е над 90.
- Като обобщение може ли да се каже като цяло колко сгради у нас се нуждаят от саниране?
- 95% от сградния фонд у нас се нуждае от саниране. И това не само старите сгради, а и голяма част от новите. Защото при новото строителство на много места е поставяна изолация само колкото да я има. Слагат дебелина 3-4 см, което в повечето случаи е абсурдно.

Бойко Борисов:
Цената на имота ще се вдигне драстично

В началото на годината премиерът Бойко Борисов заяви, че всички, които санират имота си ще започнат да плащат с 30% по-малко за отопление.
„На третата година след санирането на един жилищен блок, разходите за отопление намаляват с 30%. Освен това ще направим с 45-50 години по-голяма продължителността на живота на сградите”, коментира Борисов и добави: „Най-големият залог, който правителството вижда в частния сектор, това е енергийната ефективност. Ако българите успеят да ни чуят, и програмата, която стартира сега за енергийна ефективност успее, ще вдигнем в пъти, пъти цената на имотите на българските граждани”.

Иска се съгласие на 60% от живущите

За програмата могат да кандидатстват само живеещите в 36 града. Това са жителите на Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Видин, Враца, Габрово, Гоце Делчев, Добрич, Дупница, Казанлък, Карлово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Лом, Монтана, Пазарджик, Панагюрище, Перник, Петрич, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Свищов, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.
Планираната продължителност на проектите не може да надвишават 3 години. За да може един проект да бъде одобрен, в съответната сграда трябва да има легитимно учредено сдружение на собствениците и поне 60% от участващите в него трябва да са съгласни, за да се пристъпи към саниране.
Сред дейностите, за които може да се кандидатства, са поставяне на топлоизолация, подмяна на дограма, ремонт или подмяна на вътрешна отоплителна, охладителна или вентилационна инсталация, газифициране на сгради.
На апартамент средната сума, която ще бъде отпусната по ОП „Регионално развитие” ще бъде около 10 хил. лв. Половината от нея ще бъде осигурена безвъзмездно, а останалата част собствениците трябва да осигурят чрез собствено финансиране, с кредит или чрез създаване на публично-частно партньорство с топлофикационно дружество. Ако се избере този вариант, сумата, която ще бъде необходимо да съберат живеещите в съответната сграда, ще намалява с още 25-30%. Разликата с първоначалната сметка ще се изплаща разсрочено на кредитната институция.
Ако в съответния блок има апартаменти с подменена дограма, тя няма да се сменя отново. Ако обаче е поставена топлоизолация, тя ще бъде измерена дали е достатъчна и ако не е така ще бъде надграждана.
Сред останалите услуги, които ще осигури държавата, ще бъдат безплатно енергийно и конструктивно обследване и надзор.
Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 16 януари 2012 г., в-к Република