История за лека нощ

11 август 2011 г.

Aдвокат Марин Марковски: Нови свидетели оневиняват Лазар Колев


- Адвокат Марковски, обжалвахте осъдителната присъда на Лазар Колев за убийството на сестрите Белнейски. Процесът продължава на по-горна инстанция в Пловдивския апелативен съд. Какви нови доказателства ще представите в защита на Колев?
- Началото на делото вече бе насрочено за 15 септември. Искаме да се съберат още доказателства, които първата инстанция отказа. Едното е да се направи експертиза на ноктите на сестрите Белнейски. Също ще искаме да бъдат разпитани свидетели, които са били на местопрестъплението към момента на огледа и ще дадат показания. Ще искаме да се разпита един свидетел, който е бил злепоставен от Владимир Славов – Иширковеца (свидетелят, който е бил съкилийник на Колев и твърди, че той му признал за двойното убийство – бел. авт.) и имаме документация в тази посока.

- Кой е този свидетел и как е бил злепоставен от Иширковеца?
- Този човек дойде в кантората. Бил злепоставен от Иширковеца, че е извършил убийство, пък той се оказва, че е невинен. Делото срещу него е прекратено затова, че са доказали, че не е извършил престъплението. А Иширковеца твърди, че той го е направил това престъпление и че пред него се е изповядал. Същата схема, както при Колев.

- Какво е състоянието на Лазар Колев. Преди време бяхте казал, че отказва да яде и не може да спи?

- Напрегнато е момчето, но се държи. Човекът е с доживотна присъда, без да е направил престъпление. Как да е? Но няма психиатрични проблеми, които да го правят негоден да участва в процеса.

- Марияна Тодорова, майката на Колев, твърди, че синът на бившия зам.-министър Георги Петърнейчев – Атанас, е извършил убийството. Имате ли нещо в тази насока?
- Моята работа като на адвокат е не да търся кой е направил престъплението, а да видя какви са доказателствата, че Колев е извършител или не е. Това да се намери извършителят е работа на полицията… Доколкото може да се справи с този проблем. То всъщност се вижда колко могат. И накрая се изправят невинни хора на подсъдимата скамейка. И след това се появяват и хора, които четат съдебни актове и съдебната грешка нищо не значи за тях.

- Продължавате ли да смятате, че са двама убийците на сестрите?
- Това е като един сложен ребус и той трябва да бъде решен. Да установим как е станало и колко души са били. Но за да съм ясен и професионално точен, аз не мога да коментирам дали са били двама, трима, или повече. Но във всички случаи знам, че не е Лазар Колев.

- Но във всички случаи е повече от един?
- Категорично, да!

- Казахте сложен ребус. „Белнейски” ли е най-тежкото ви дело?
- Тежко е делото, но съм имал и други тежки дела, които не са били на вниманието на публиката. Но двойни убийства не стават често. Защитават се двойни убийци, но хората не са се интересували така за съдбата на делата. Това колко е тежко едно дело е относително. Можеш да защитаваш някой за изнасилване, който е невинен. Ето наскоро оправдаха един. Имаме и други тежки дела по член 115 от Наказателния кодекс (за умишлено убийство - бел. авт.). Всяко едно дело е тежко, когато попаднеш при съд, който не е коректен към закона откъм наличие на доказателства. Опасното при правосъдието е, че не е като компютъра. Ако Лазар Колев се беше паднал при друг състав, беше редно да го оправдае, докато този го осъди. Елементът човешка грешка съществува и е много опасен.

- Щяхте да бъдете адвокат на Николай Русинов-Чеци, ако му бяха повдигнати обвинения за друго убийство, което вълнува обществото – това на Яна Кръстева. Може ли да бъде направен паралел с делото „Белнейски” по отношение на посочените за убийци – първо беше Пламен Трифонов, после Русинов, а накрая само Трифонов беше оставен в ареста, но нямало достатъчно доказателства срещу него за присъда?
- Да, не мога да бъда адвокат на Русинов, след като не му повдигат обвинения. От събраните дотук доказателства нямаме достатъчно доказателства, нямаме достатъчно причини изобщо да го свържем с това престъпление. Той няма никакво участие в убийството. Паралел между двете дела обаче не може да се направи. Но ако се направи преглед на печата във връзка с доказване на обвинението срещу убиеца на Яна Кръстева, там е истински хаос. На какво се базира обвинението, може да се види, като се отворят кориците на самото дело и прочетеш доказателствата, които са събрани, и видиш за какво става въпрос. Не може да се направи паралел и защото прокуратурата обвинява Трифонов, а при Колев имаме присъда. Както вече казах, това е изключително опасна ситуация, защото има присъда – съдебна грешка, която ние сега трябва да отстраняваме. А за убиеца на Яна нещата още трябва да се решават. Там се правят едни митохондриални експертизи върху космите върху жертвата. Там има още да се работи. Дотук доказателствата са малко.

- В момента по колко още дела сте страна. Има ли заплетени като това за убийството на Белнейски?
- По много дела. И има заплетени дела. Но аз не обичам да коментирам моите дела, защото не е нещо, което трябва така да се прави. Както се казва, „булката е бременна и ние да се радваме за това нещо”. Когато журналистите ме питате и мога да отговоря - отговарям. Но етиката налага да не давам гласност на нещата, с които професионално се занимавам.

- Но за развитието по делото „Белнейски” говорите охотно, през януари поканихте журналистите и на пресконференция...?
- Бях принуден, защото те изкараха следователя Веселин Мартински. Той направи една атака по всякакви медии - по вестници, по телевизии и по радиото. И аз съм длъжен да отговоря. Единствено по тази причина се старая да запознавам обществото със случващото се. Трябва реално да е запознато с подробности по делото и да е информирано.

Автор: Владимир Клисуров
Снимка: БГНЕС
Публикуван: 12 август 2011 г., в-к Република