История за лека нощ

1 август 2011 г.

Хищник тръшна табун коне


Силен хищник е успял да избие 12 коня в Средна гора, научи РЕПУБЛИКА.
Нападенията продължават вече втора седмица и жителите на две села започват да се притесняват дали животното няма да слезе до къщите.
Нападения
Атаките на звяра, който все още не е забелязван от никого, стават в района между карловското село Мраченик и брезовското Свежен. Там, в местността „Балабаново”, в близост до връх Кадрафил, където е издъхнал войводата Хаджи Димитър, местен животновъд пасищно отглежда расови коне. През последните дни, почти всяка сутрин собственикът им намирал поредната жертва, а някои дни и по повече от една. Някои от по-силните животни са успели да се спасят, но по задниците им имало следи от нокти от големи лапи.
”Неизядените части от труповете са открити полузаровени с клони и дървета. И този факт и откритите следи говорят, че става въпрос за нападения на мечка- стръвница. Изключено е да са вълци”, разказват опитните ловци от Свежен. Според тях става въпрос за едър екземпляр, вероятно повече от 200-килограмов. Те смятат, че е възможно да става въпрос за някоя от заселените у нас карпатски мечки. Слухът за нападенията се носи от уста на уста между жителите на селата и постепенно хората започват да се притесняват да не би звярът да започне да слиза към къщите в търсене на храна. Всички обаче са изключително озадачени и част от хората дори не вярват на разказите какво се случва в планината. Причината е, че и най-старите жители не си спомнят в този регион да се е появявала мечка, но предполагат, че вероятно стръвницата е преминала през Подбалканското поле от Националния парк „Централен Балкан” в Средна гора.
Отстрел
Все още собственикът на атакувания табун не е подавал оплакване. Когато това стане, специална комисия от РИОСВ-Пловдив трябва да оцени щетите, след което ако се прецени, че има опасност за населението, Министерство на околната среда и водите трябва да даде разрешение за събиране на хайка и отстрел на стръвницата.

Мечка развежда децата си из село

Огромна мечка с две малки се разходи из родопско село посред бял ден, научи РЕПУБЛИКА.
„Това стана снощи. Все още обаче беше съвсем светло – някъде към 19.30 часа. Майката беше много едър екземпляри и водеше мечетата досами къщите”, разказа пред вестника Костадин Ингилизов от смоленското село Момчиловци.
Четири-пет човека станали свидетели на неочакваното посещение. То продължило около 5 минути, след което трите животни се отправили в посока към параклиса „Св. Петър” край селото. В този район преди дни местните видели стъпки, също от едър екземпляр, но смятат, че е друг, тъй като стъпките били от само животно.

Свиня нахапа тестисите на мъж


36-годишен мъж от новозагорското село Прохорово е бил нахапан по тестисите и краката, когато влязъл в кочината на угоявана свиня. Човекът е бил закаран в сливенската болница „Д-р Иван Селимински“ изключително пиян. Едва по-късно успял да си спомни какво се е случило и да обясни причинителя на раните си на лекарите. Хирурзи и ортопеди са се погрижили за него, след което лечението е продължило с антибиотици.


Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: в-к Република,