История за лека нощ

1 август 2011 г.

Признаха, че капитан плащал чужда глоба, но взетите пари остават за държавата

Комисията по опрощаване на несъбираеми държавни вземания при президентството постанови държавата да се откаже от глоба от 35 000 лв., наложена на пенсиониран капитан далечно плаване погрешка.
Въпреки че от 9 години при самообявилия се за социален президент Георги Първанов се изсипва водопад от молби от всевъзможни институции, наложеното на Любен Делчев вземане да бъде опростено, едва след публикации по темата в РЕПУБЛИКА това стана факт.

Предистория
Историята на капитан Делчев започва преди 11 години, когато той командва танкера „Ропотамо”. Параходство Български морски флот обаче закъснява да зачисли товар газьол в Митница Варна, което е задължение на фирмата. Наложена е административна глоба, но неизвестно защо на капитана на кораба. Преди 9 години Любен Делчев прекратява активната си служба и излиза в пенсия. По-голямата част от нея обаче е запорирана, за да си прибира митницата глобата. Пред Комисията за опрощаване на държавни вземания, през годините за Делчев се застъпват от две народни събрания, от министерства, от общинския съвет на Варна и от Асоциацията на морските капитани. Дори от самото параходство писмено признават грешката.
Победа
Години наред няма никакъв резултат и едва след публикацията във вестника ни от 8 юни т.г. Комисията уважава искането. Постановява да се опростят вземания в размер на 35 000 лв.
”След няколко месеца, живот и здраве, ще стана на 80 години, а едва сега за първи път ще взема цяла пенсия. За мен това бе дълбоко морален акт, защото след като отдадох целия си живот на тази страна, след като по цял свят съм водил над 10 кораба под държавния ни флаг, накрая преживях такова унижение”, казва капитан Делчев. В писмо до редакцията морският вълк благодари с думите „Поклон и благодарност за вашата активна позиция, изразена в няколкото публикации, с които запознахте читателите на нашия толкова уважаван вестник, с тази чудовищна глупост”.
Развитие
До момента обаче от пенсията на Любен Делчев са удържани 25 500 лв., пресмята самият той. Комисията по опрощаване на несъбираеми държавни вземания няма как да върне тази сума и след като с нейния акт държавата най-сетне признава грешката Делчев се надява, че ще се намери начин да върне грешно взетите пари. Той е изпратил молба до финансовия министър Симеон Дянков, на чието подчинение е Агенция „Митници”, да се застъпи, неправомерно взетата митническа глоба да бъде върната.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 27 юли 2011 г., в-к Република