История за лека нощ

30 декември 2009 г.

Експлозия уби работник в "Арсенал"

1 човек загина, а 3-ма бяха обгазени при взрив, избухнал във военния завод "Aрсенал" в Казанлък.
Инцидентът стана вчера в 11:30 ч. в 120-ти цех на завод номер 3 в оръжеен комплекс 2. По първоначални данни причината за взрива е неспазване на правилата за безопасност при работа с центрофуга, в която се забърква нитроцелулопза и киселини за получаване на барутна смес. Именно 48­ годишният Атанас Петров Атанасов е забърквал сместа, когато тя се взривила. От ударната вълна стената на цеха рухнала и затрупала работника. Според колеги на Атанасов когато руините са били разчистени се оказало, че тялото му е на късове. Трима от колегите му бяха приети в лечебницата на завода, тъй като бяха обгазени с азотни пари. Те обае не бяха останаха в болница, след като бяха обработени с орбазон (препарат за разширяване на дихателните пътища) бяха освободени и изпратени по домовете си.
Тялото на Атанасов, който не е семеен, е откарано за аутопсия.
Екипът на "Монитор" установи че 5-те хиляди служители в завода до края на работния ден не бяха официално осведомени за възникналия инцидент.. Част от тях обясниха, че са чули за него от радиостанциите, а останалите наредили се пред банкомата на портала, за да изтеглят заплатите си, въобще не знаеха, че един от колегите им вече никога няма да се реди на тази опашка. Въпреки аварията работата в завода продължи с пълна сила. В същото време заместниците на директора Николай Ибушев, който е в командировка, развеждаха ВИП гости и потенциални клиенти из музея на оръжейницата.
Официално становище от "Аресенал" така и не бе дадено и затова с информираността на обществото се зае кмета на Казанлък инженер Иван Кирев. На специален брифинг той обясни, че са предприети всички необходими мерки за обезопасяване на района и той е под наблюдение от РИОСВ. Кирев заяви, че аварията е от локален характер и не крие опасност за населението. Въпреки това късно снощи в оръжейницата пристигна специализирана мобилна лаборатория, за да направи допълнителни замервания. Днес започват оперативно-следствените действия, поради което работещите ще бъдат допускани в завода след 10 часа.
По случая работи Военна полиция, а на мястото на инцидента бе и окръжният прокурор Николай Божилов.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуване: 10 октомври 2007 г., Монитор

.