История за лека нощ

9 февруари 2012 г.

Черно море заля курортите

Вълни, високи колкото двуетажна сграда, заляха българските черноморски пристанища. Стотици рибарски лодки са повредени, много са потопени, по крайбрежието има разрушения. Положението е критично в много от курортите и селищата.
РЕПУБЛИКА успя да се свърже с рибари, които вълните са откъснали от света, в селищата по крайбрежието.

Север

„През нощта беше ад. От години не е имало такава вълна. Заля пътя и около 100 метра от него вече го няма. Откъснати сме от света”, разказа Атанас Карастоев –Наско Писиката, който заедно с негови колеги е блокиран в рибарското селища в местността „Зеленка” в Каварненско.

”Моите лодки успях да вдигна, но се чувам с приятели и на юг има страхотни поражения. Потънали лодки, разрушени. Дано не станат по-зле нещата. Иначе ще правим други лодки, само хората да останем”, оптимист е Наско Писиката, но продължава:

”Само вятърът да не смени посоката. Сега е от североизток. Ако беше директно източен, във Варна морето щеше да стигне до езерото. Албена и Кранево щяха да са под вода. Лошото е, че щормът много вдигна нивото. При нас с около метър и половина. И да се успокои, след това тръгва „мъртвака”, мъртвата вълна”.

Юг

Блокирани има и в рибарското селище Ченгене скеле, близо до Бургас. Сред тях е и Стоян Боев-Сербеза:
”Пътят е стръмен и заледен, та не можем да стигнем до града за храна. На свършване е, почти гладуваме. Тука обаче сме стари морски вълци, имаме вино, ще се оправим някак си”.
Сербеза обяснява, че има много потопени лодки и когато вълните се поукротят ще започнат да се опитват да ги извадят - ”Лодката е като жената. Който не си я гледа - тя му бяга”. Дългогодишният рибар обаче разказва, че морето се блъска в къщата му и тя е заплашена с разрушаване”.

”Вълната е в двора. Не мога да стигна до навеса да взема дърва. Пред къщата имаше един огромен дънер, който морето довлече преди 7 години. Ставам сутринта и гледам няма го – пак си го е взело”, описва бедствието Сербеза. И той обаче като Писиката е оптимист:
„Колкото и големи да са пораженията, живот и здраве ще се постопли, ще започнем да оправяме пораженията. А има една песен „Ех, да дойде лятото горещо, да ударим по едно германско нещо”.

Бедствие

Въпреки оптимизма на двамата рибари положението по крайбрежието е бедствено. Навсякъде има изпотрошени яхти и лодки, разрушени крайбрежни заведения, пристанищни съоръжения, къщи.

Вълнението стигна до 6 бала и вълни с височина над 5 метра прехвърлиха вълнолома и заляха пристанището на Царево. „Положението клони към критично”, коментира кметът инж. Георги Лапчев.
Поморие и Ахелой обявиха бедствено положение. На пристанището в Поморие има разрушения, крайбрежният булевард е под вода. Главният път към Варна бе залят на места, на други е подкопан. Брегът пред много вилни селища е отнесен. Нивото на река „Ахелой” е критично, а Ропотамо и Камчия преляха.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 9 февруари 2012 г., в-к Република