История за лека нощ

23 юли 2011 г.

Мъртва риба в езеро с гигантски чудовища

Огромен брой мъртви рибки са покрили бреговете на Рабишкото езеро, край пещерата „Магурата”.
Институциите проверяват от какво гине фауната, но все още резултат няма.
„Има заведени сигнали и съм уведомила компетентните органи”, заяви директорът на РИОСВ-Монтана Деница Славкова. Тя обясни, че случаят не е в компетенциите на Инспекцията, тъй като наоколо нямало промишлен източник , който да отрови водата.
Опасност
Кметът на село Рабиша отдава проблема на спадналото ниво езерото.
”Измрял е огромен брой риба, предимно малки. Понеже построиха ВЕЦ и нивото е по-ниско, може би хайверът е бил хвърлен на места, които по-късно са се оказали на сухо”, предположи Милчо Иванов. Според него обаче е застрашена цялата екосистема, тъй като в езерото живеят огромни сомове, които от своя страна се хранят с малките рибки, жаби, понякога и мишки.
Чудовища
Заради гигантите, Рабишкото езеро си е извоювало слава подобна на тази на Лох Нес. За разлика от шотландския си събрат, българското чудовище до момента не е снимано, но още преди година Емил Цанков, кмет на общинския център Белоградчик, реши да привлече туристи в региона, като възроди легенда отпреди 2 века, че в Рабишкото езерото живее същество, подобно на Неси. В подкрепа на преданието работи и фактът, че единственото тектонско езеро на Балканите е безотточно и е на възраст около 4 млн. години. Това го прави много по-древно от Лох Нес, което се е образувало преди около 10 хил. години. То е и природна аномалия, тъй като се пълни от три карстови подземни извора, но не изтича никъде. Според местните би трябвало да е тихо и спокойно, тъй като няма движение на водата, но не е такова.
Кметът на Рабиша обаче е скептик относно съществуването на митично чудовище.
„Рибарите твърдят, че са виждали големи животни да порят водите. А и са вадени грамадни сомове. Не вярвам обаче на приказките им, че в него живее чудовище, нито на легендата за някакъв воден бик”, коментира Милчо Иванов. Той обаче признава, че много хора са загубили живота си в Рабишкото езеро при странни обстоятелства.
Смърт
”Преди година едно момче се удави, докато плувало. Свило се и потънало. Когато го извадиха, лекарите казаха, че е получило някаква криза. Друг младеж преди това посред буря влязъл да си извади кърмаците (пособие за улов на есетрови риби бел. авт.). Вероятно вълните са обърнали лодката му, защото и той се удави”, спомня си Иванов
И други хора са намерили смъртта си в езерото, но според местните те са се самоубили, защото били ”възрастни и болни”.
Бай Дачко
Разказите за гигантски сомове, които живеят в древното езеро, потвърди пред вестника и бай Дачко от Рабиша.
”Наистина има огромни екземпляри. Аз съм хващал доста бройки, но съм стигал само до 72-килограмово парче”, признава той. Извадил гиганта с помощта на сина си, с грамадна кука - 6 нули. Стръвта била риба.
”Има обаче и доста по-едри. Говори се за 300-килограмови, но мисля, че може да има и по-едри. Всеки може да ги види. Само трябва в тихо време, по изгрев, да се застане на входа на „Магурата”. Вижда се как порят водата”, добавя рибарят.
Подобно на кмета и бай Дачко не вярва в съществуването на праисторическо чудовище в древното езеро. Но разказва, че има хора, които се кълнели, че са виждали нещо гигантско.
„Преди години водите се използваха за напояване и в езерото имаше кула. Едни водолази слизаха долу, нещо да чистят. Излязоха много уплашени и твърдяха, че видели огромни животни, големи колкото лодка”, разказва бай Дачко.

Събратята на Неси нападат и хора

Според разказите, в над 250 водоема по света живеят огромни чудовища. За разлика от миролюбивото Неси, има немалко истории за нападнати хора.
Малцина вече се съмняват в съществуването на змееподобно животно в намиращото се на границите на САЩ и Канада езеро Ери, след като Беси потопило яхта с трима туристи на борда. Друго животно, което живее в съседното езеро Онтарио пък нападнало туристи, които влезли да се къпят. Отървали се с леки ухапвания. В канадското езеро Тетис, пък се твърди, че живее същество със сребристи люспи и остър плавник на главата. През 1972 г. то изскочило от водата и нападнало 2 момчета на брега. Преследвало ги и успяло да разпори с плавника едната ръка на едното дете.
В южната част на Африка, в река Мзинтлава, се твърди, че живее гигантско животно, от което се излъчва зеленикава светлина. Местните твърдят, че е дълго 20 м, бягало бързо с къси си и дебели крака, приличало на крокодил, а по главата и шията - на змия. Завличало своите жертви под водата, където им изсмуквало кръвта и мозъка.


Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: в-к Република