История за лека нощ

16 май 2012 г.

Война на вратата

Ударната група на военноморските сили на САЩ, начело с атомния самолетоносач „Ентърпрайс”,  която се насочва към Иран, навлезе в Средиземно море. Това съобщи командването на обединените ВМС на НАТО в Южна Европа, базиращо се в Неапол. Освен „Ентърпрайс” във флотилията влизат ракетен крайцер, три ескадрени миноносеца, ударна атомна подводница, а също и танкер.
Според редица анализатори войната в Иран трудно ще бъде избегната и вече чука на вратата. Арабистите проф. Владимир Чуков и Киряк Цонев обаче коментираха, че въпреки засилващото се „дрънчене на оръжия” се надяват САЩ, Израел и членките на НАТО, сред които е и България да се откажат да атакуват Иран заради ядрената му програма, тъй като това би довело до икономически и социален срив в целия свят.
Готовност
В Залива обаче вече е разположена ударна група на Пентагона. Ескадрата е с флагман атомния самолетоносач „Ейбрахам Линкълн”, който навлезе в близост до бреговете на Ислямската република преди около месец. Военният кораб е съпроводен още два кораба. Наблизо е и друг атомен самолетоносач - "Карл Уинсън".
В района на Персийския залив вече са изпратени десетки хиляди войници. Основната част от войските пристига в американската база на оманския остров Масира, разположен южно от Ормузския пролив, за който Техеран предупреди, че ще затвори и ще спре преминаването на петролни танкери през него. Британски и френски военноморски сили, ВВС и специални части пристигат постоянно в Саудитска Арабия и ОАЕ. Саудитска Арабия прехвърли част от сухопътните си сили в източните райони на страната, където се добива нефт. В американската база на остров Диего-Гарсия в Индийския океан са докарани стотици бетонобойни бомби, за унищожаване на добре укрепени подземни бункери. В Кувейт са разположени две американски бригади - армейска и хеликоптерна - с обща численост 15 хиляди души. На десантните кораби в Персийския залив е разположен експедиционен батальон от 2 хиляди морски пехотинци. Около 10 хиляди американски военнослужещи в момента се намират в Израел, под претекст, че тестват системата за противоракетна отбрана на страната.
Иран също се готви за военни действия. От началото на годината Ислямската република проведе големи армейски маневри. В края на февруари иранската телевизия Прес Ти Ви съобщи, че в Сирийското пристанище Тартус котва са пуснали два ирански военни кораба. Иранският върховен водач аятолах Али Хаменей предупреди, че страната му ще отвърне на всеки удар от Израел или САЩ, с което увеличи напрежението със западните сили.
Според някои анализаторите обаче е възможно първо да бъде атакувана Сирия и едва след това Иран. Още през миналата година руският представител в НАТО Дмитрий Ругозин предупреди, че Северноатлантическия пакт планира да започне военна кампания срещу Сирия за сваляне на президента Башир Асад, след което Алиансът ще има възможност за благоприятен плацдарм за евентуална атака срещу Иран.
В същото време в интернет е особено популярен видеоклип с пророчествата на Ванга. Хиляди потребители, голяма част от които от Русия, са гледали цитат от петричката пророчица, който гласи „Човечеството ще преживее много катаклизми и много бурни събития. Ще се променя и съзнанието на хората. Ще дойдат тежки времена, хората ще се разделят по вяра. Ще дойде на света най-старото учение. Питат ме: Скоро ли ще дойде това време? Не, не скоро. Още Сирия не е паднала”.

Проф. Владимир Чуков, арабист:
Ще бъде взрив за планетата


Дрънчето на оръжия става все по-силно, също и реториката се радикализира. Израел особено показва невероятно нетърпение.
Но според мен до война не е чак толкова вероятно да се стигне. Причината е, че в последно време се наблюдава нещо, което мога да нарека „откат”. В самия Израел се появи силно пацифистко движение. Това е нормално, защото ако се стигне до война, това ще бъде огромен взрив за цялата планета. За Деня на Земята се подготвя шествие до Йерусалим, с призив за мир, в което ще участват хора от четири арабски държави. Турция също мълчи. При последната среща между Реджеп Ердоган и Барак Обама една от темите беше именно иранското ядрено досие. Срещата между тях беше запланувана да продължи 6 часа, но продължи само два. Според мен и американската администрация, въпреки дрънченето на оръжие няма намерение да започва война, поне докато Обама е на власт. Ако спечелят републиканците нещата ще се променят. Ако все пак се стигне до война, нито Тел Авив, нито Техеран ще я започнат. Това ще са именно Съединените американски щати, които имат потенциала да спечелят такава мащабна война. Всички обаче са наясно, че ако се стигне до там светът ще бъде изправен пред социална експлозия и икономическа разруха. Все пак Иран е четвъртият най-голям износител на нефт. При война България ще бъде засегната непряко, защото въпреки че страната ни не внася петрол от там, това ще се отрази неминуемо на бензиноколонките, заради световните котировки.


Киряк Цонев, арабист:
Възможно е да ударят базите у нас


Иран, не е нито Сирия, нито Либия, нито Ирак. Това е една много добре въоръжена държава и със сигурност няма да падне на колене лесно. Освен това трябва да се вземе предвид религиозният фанатизъм, който би довел до тероризъм по целия свят. В същото време на страната на Иран ще застанат много държави. Ето виждате, че дори срещу Сирия не може да минат резолюциите, защото на тяхна страна са Русия, Китай, Бразилия. Това е половината човечество. Иран би получил още по-голяма подкрепа. Все пак трябва да се каже, че въпреки че Иран все още няма ядрено оръжие то е почти готово. Имат една ракета, но нямат взривател. Преди няколко години, пресмятах, че ще им трябват 4-5 години, за да съберат достатъчно плутоний. Сега обаче работят все по-бързо. Трябва да се има предвид обаче, че конвенционалните ракети с далечен обсег на действие на Иран могат да достигнат България и при война е напълно възможно Техеран да удари американските военни бази у нас.
Струва ми се, че още е рано да се говори за това. Ако все пак се стигне до там, най-вероятно войната ще започнат САЩ. Израел по-скоро би действал по друг начин и би ударил, както през 1081 година бомбардировачи разрушиха ядрения реактор „Озирак” в Ирак.


Мохамед ел-Барадей, нобелов лауреат за мир:
Който нападне е луд


Дългогодишният генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Мохамед ел-Барадей, вчера предупреди Израел да не започва война срещу Иран.
"Всеки, който атакува Иран е напълно луд", подчерта носителя на Нобеловата награда за мир добавяйки, че такъв удар би "поразил" целия регион.
Той е скептик и по отношение на планираните международни преговори за иранската ядрена програма. Според него важно е настоящата криза да се държи под контрол до президентските избори в САЩ през ноември.
"Тогава Иран ще ускори развитието на собствената си ядрена програма, и то с подкрепата на всички иранци, почти целия Близък изток, както и много други по света", подчерта Барадей.
Според него е ясно, че макар и неофициално Израел притежава в момента "най-малко 200 атомни бомби".
"Израел иска перфектна сигурност, но такава сигурност за една страна е добра несигурност за всяка друга държава", добави Барадей отбелязвайки, че поради това е важно целият Близък изток да стане зона без ядрени оръжия.
Решението според него може да се намери само на масата на преговорите. От иранските власти Ел-Барадей е поискал "твърди гаранции", че няма да бъдат произвеждани атомни бомби.


Хейдар Мошлехи, министър на разузнаването на Иран:
Имаме най-мощната шпионска мрежа

Иран има най-мощната разузнавателна служба в региона. Това заяви Хейдар Мошлехи, министър на разузнаването на Ислямската република, цитиран от държавната информационна агенция ИРНА. Мошлехи направи изказването си, след като вчера поздрави народа по случай честванията за посрещането на персийската Нова година. Той говори за развитието на страната и подчерта, че резултатът от последните парламентарни избори в Иран трябва да се разглежда като велика победа за ислямска революция под мъдрото ръководство на своя върховен водач. Според него „враждебни” медии като Би Би Си и Гласът на Америка се опитват да манипулират общественото мнение, че изборите са фалшифицирани.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 28 март 2012 г., в-к Република