История за лека нощ

16 май 2012 г.

БГ мафията върти 3.5 млрд. лв.

Мафията в България е завъртяла оборот от 3.5 млрд. лева за година, което е 4.7% от брутния продукт на страната. Дванайсет са основните престъпни дейности, от които печели организираната престъпност, като освен в сивия и криминалния сектор, част от тях са отчасти и в легалната икономика. Най-големи приходи се генерират от проституция, като те са почти половината от целия оборот на криминалните структури. Неформалните и нелегални дейности се вливат в сивата икономика, чийто обем през 2011 година е между 19 и 23 млрд. лева или 25-30% от Брутния вътрешен продукт.
Това показва годишния анализ на Центъра за изследване на демокрацията за „Оценка на заплахите от тежката и организираната престъпност”.
4-5000 души действат само по висшите и средните етажи на родната мафия. От тях само с пазара на проститутки и трафика на хора се занимават 1500-1800 човека. В дистрибуцията на едро на контрабандни цигари са заети 1400-1600, но под тях има 5-7000 улични търговци на папироси. Дилърите на дрога на всички нива са между 1000 и 1200 души.
Най-големият нелегален пазар е този на сексуални услуги. Потреблението е свито извън страната, но тази дейност носи 1.26 млрд. лева за БГ мафията, от дейности извън страната и още 300 млн. от труженичките обслужващи родния пазар. След спада през 2009 и 2010 г. се наблюдава възстановяване на търсенето, особено от чуждестранни граждани, които генерират по-големия дял от платените секс услуги в страната. Нарастването на броя на туристите, ще доведе до увеличаване на търсенето през следващите години.
Приходите на мафията от наркотици само от вътрешния пазар са 350 млн. лева. Търсенето на марихуана, синтетични наркотици и кокаин, след спада от 2009 и 2010 година, се възстановява на нивата отпреди кризата. Трафикът и разпространените на хероин обаче намалява, като за причини са посочени, слабата реколта на опиумен мак и по-честото използване на стария път на хероина от Азия към Европа – този през Гърция.
В анализа се посочва, че „размерът на нелегалната икономика представлява сериозна заплаха за страната”.

Тихомир Безлов, анализатор на Центъра за изследване на демокрацията:
Събрахме много точни данни


- Господин Безлов, малко или много са тези 3.5 млрд. лв, които посочват, че върти мафията годишно?
- За първи път успяхме да сметнем колко точно са приходите на мафията. Зад това число от 3.5 млрд. лева се крие огромна по количество работа. Защото едно е да се напишат някакви общи числа за оборота на организираната престъпност, но съвсем друго е да се съберат точни и обосновани данни за всички дейности. За пример ще ви кажа, че НАП ни помогнаха много и направиха големи корекции, конкретно при измамите с ДДС, с горива и с цигари. Приходите на мафията у нас са 4.7% от брутния продукт. За сравнение ще ви кажа, че в Италия, която е позната като държава, в която се въртят огромни капитали, получени от незаконна дейност и мафията има много сериозни позиции, тя върти 6-7% от БВП.
- В анализа на Центъра за изследване на демокрацията се посочва, че след спада през 2008-2009 г., приходите на мафията се връщат на нивата отпреди кризата. Означава ли това, че и икономиката като цяло започва да се възстановява?
- Увеличаващите се приходи на мафията и достигането на нивата отпреди кризата наистина показват, че икономиката започва да се възстановява. Защото това е един икономически индикатор и той показва, че организираната престъпност и легалната икономика са тясно свързани.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 4 април 2012 г., в-к Републик
а