История за лека нощ

8 ноември 2011 г.

Адв. Иван Груйкин: Властта трепери да не се събудят гражданите

- Адвокат Груйкин, наскоро обявихте, че 100 държавни такси са незаконни!?

- Всъщност около 100 са общо различните такси в България, а ние не сме се натъкнали на законна такава. Нашето подозрение, а за това говорят всичките ни анализи, е, че всички държавните такси са незаконни. Няма законова основа за тях.

- Какво ги прави „незаконни”?

- Незаконни са, защото са определени произволно. Законът за държавните такси нарушава задължителни икономически и социални принципи, които са налице във всяка правова държава. Липсва разходна оправданост и икономическа целесъобразност. Таксата, която е цена на услуга, трябва да съответства точно на материалните разходи за дадената услуга. Всяка една такса трябва да почива на едно предварително ценообразуване. Трябва да е направена сметка какви разходи включва едно административно действие. Такова никога не е правено. Администрацията не се чувства длъжна да се отчете. Вземете за пример издаването на разрешение за откриване на аптека. Защо искат 4000-5000 лв.? И 50 да са, абсолютно неоправдано е. Вземете тарифите, когато сте си плащали нещо – там никога няма икономически обосновки.

- Противоречи ли това на конкретен нормативен акт?

- Принципът на разхода влезе законово през 2003 г., но администрацията продължи да си го прави постарому. И по време на социализма размерите на таксите се правеха произволно. Тази традиция се запази. Изхождат от това колко пари са нужни за администрацията, каквато изглежда в мечтите им, а не такава, каквато е в реалност. Разрешението за издаване на аптека има разходи за тонер и лист хартия. Смятам, че възнагражденията на служителите, извършили една или друга дейност, не трябва да влизат в цената на таксата. Щом плащаме данъци, ние плащаме и техните заплати. Те се издържат от данъците. В 60% от времето си чиновниците се занимават с други работи, а в останалите 40% работят. Тези 40% ли трябва да влязат в таксата, която плащаме? Цените на съответните услуги и такси трябва да са по-ниски, щом е така. Но не са смятани. В която и информационна система да влезете, ще ги видите тия около стотина произволни такси. И почвате да се хващате за главата. Голяма част от тях са абсолютно излишни. Те са направени с единствената цел да изхранват някакви чиновници, да облагодетелстват хората, които са на власт. Властта е в основата на безконтролното нарастване на администрацията и таксите, на произволните комисии с бонусите. Нашето мнение, е че 70% от тези администрации и такси са не само безполезни, те са вредни.Ако съм длъжен по закон за нещо, не трябва да го плащам. Трябва да има такса за нещо, което зависи от моя избор. Като документите за самоличност. Те са на държавата. Държавата казва: „Ще платиш толкова, защото така сме решили”. Това е изнудване.

- Може ли да се каже, че у нас гражданите обслужват интересите на държавата, а не държавата – на гражданите?

- Държавата издевателства върху гражданите. Тя извършва насилие над тях. Не им позволява да си вдигнат главата и да помислят трезво какъв е смисълът на едно или друго действие, което тя, чрез съответната администрация, прави. За тези 20 г. големият страх на управляващите елити е това - събуждането. Не се отчитат пред гражданите. Нямат интерес гражданите да се интересуват и да мислят. В сила е погрешната концепция на социализма: чиновниците и държавата са всичко. Отделният човек е нищо. Той има само задължения. Запази се социалистическата държава и манталитетът от тогава.

- Ако се намалят таксите, няма ли да се наложи увеличение на данъците?

- Сигурно не. Държавата ще функционира много по-добре с три пъти по-малка администрация. Предизборните лозунги говореха за оптимизиране в този сектор, но трябва да се каже колко получават срещу какъв труд. Ако наистина администрацията е такава, каквото трябва да бъде, предварително се смята какво прави и колко трябва да плащаме, нека да се знае кое колко е. И не правителството да излезе с популистките декларации, че България е данъчен рай. Това не е вярно. В България данъци + такси + осигуряване е едно от най-смазващите в Европа. Голяма част от таксите са скрити данъци. Никой не се е засилил да идва тук, всички си тръгнаха.

- Атакувахте много от таксите в съда. На какъв етап са делата?

- Относно четири-процентовата такса, която се дължи при иск в съда – делото продължава. На първа инстанция са отхвърлили жалба със скандални мотиви. Това е скандално решение, защото заключението, което направи съдът след 3 страници разсъждения е, че тези 4% не затрудняват гражданите във възможността да предявяват искове. То противоречи на каквато и да е логика, на здравия разум. То е абсурд. При положение, че на 1 000 000 лв. са 40 000 лв. Голяма част от клиентите ми се отказват, че не могат да платят таксата. При обжалване пак се иска такса. Така стана и с мой конкретен случай в семейното право – става дума за подялба на имущество със сериозна стойност. Просто не може да се заведе този иск, защото не може да се плати таксата. Това е голям резил за състава, който си позволи такова решение. Всички знаем, не е тайна, че натискът върху ВАС е огромен. Или се действа с облаги. Различни форми на въздействие. Нека си припомним случая от миналата седмица. Това са все по-видими белези за разпад в този съд. Това би било трагично. Съдия от ВАС отказа да подпише решението за избора на шеф на градския съд. Ако продължаваме така с извънсъдебни доводи, не е добре. Такова падение не се е случвало. Видими са форми на разпад на най-важните звена в България.

- Говорите за натиск… След протеста пред парламента на 14 януари 2009 г., вие защитавахте десетките бити от полицията. Сега главният комисар Калин Георгиев обясни, че полицейското насилие е мит. Като мотив посочи, че на 54 000 състав има „само” 70 случая на насилие. Как ще коментирате това изявление?

- Нямаше да мисли така, ако негови близки или той е пострадал. В България има неадекватни управляващи, споменатият от вас комисар е христоматиен пример за несъстоятелност. Неговото твърдение е пълен абсурд. Всеки го знае. Хората ги е страх от полицията, те не се обръщат към нея. Погледнете полицията. Това са хората, които са внушават от съжаление до страх, но не и доверие. Обидно е даже да го коментираме. От това, което той казва, единственото, което може би заслужава да се помисли е броят на служителите на МВР. И резултатите от тяхната дейност. Щом допуснахме хора като Бойко Борисов да е премиер, хора като Калин Георгиев, а Цветанов – вътрешен министър, значи всичко може да ни се случи, а то вече е започнало да ни се случва.

- Думите ви не са ли потвърждение на максимата, че всеки народ си заслужава управниците?

- Така е, въпросните господа са си на мястото. Въпросът е ние къде сме.

Автор: Владимир Клисуров
Снимка: Венета Райновска
Публикуван: 9 ноември 2011 г., в-к Република

32 коментара:

  • Анонимен says:
    11 ноември, 2011

    Браво на Груйкин!Но защо тези факти не се разгласяват?!Де блеят журналистите?!Къде спи омбудсмана?!

  • Браво !

  • Тодор Бойчев says:
    22 ноември, 2011

    Браво, адвокат Груйкин! Браво и хвала такива юристи и граждани!

  • Анонимен says:
    22 ноември, 2011

    Нищо ново под слънцето. Такси и всички плащания се определят произволно, не според предписанието на закона. Например такса "Битови отпадъци" - какво общо има с оценката на имота? Какви разходи за "Събиране, извозване и депониране" се правят за празен парцел? Никаки! Къде отиват парите? .....

  • Анонимен says:
    23 ноември, 2011

    Браво!!!

  • Анонимен says:
    23 ноември, 2011

    темата за таксите касае всички ни - каква форма на подкрепа делото на Груйкин, можем да формираме ...
    мисля , че може да има страхотен отзвук
    https://www.facebook.com/groups/221251227920017/#!/groups/180153682029270/

  • Анонимен says:
    24 ноември, 2011

    Сега на държавния чиновник не му пука въпреки , че взема тлъста заплата която идва от данъците и таксите, ами като ги махнем ???
    Хаос и анархия.
    Все пак държавата - това сме всички ние.
    Контролът липсва . Само дето няма кой да го осъществи.

  • Анонимен says:
    26 ноември, 2011

    Напълно ви подкрепям г-н Груйкин и това,за което говорите е показателно за нас като народ.Аз обаче вярвам,че все повече хора ще осъзнаят,че няма кой друг да промени тази ситуация ,а ние самите, обединени в различни граждански сдружения устояващи гражданскките си права.

  • Анонимен says:
    08 декември, 2011

    Проблема в българия е че народа е прост, мизерен, мързелив и най-вече безхаберен. Като му кажат плащай плаща, като му кажат надупи се, се дупи и така е било и така ще бъде. Малко хора дето са изключение от правилото, се опитват да правят нещо, когато видят достатъчно спънки си вдигат багажа и отиват някаде където народа е народ и се брани. Тук сме останали изметта на европа и така ще си бъдем

  • Анонимен says:
    12 декември, 2011

    уважаеми господине как да се свържем с Вас ,има и други бити от полиция и то жени а адвокатите тук бягат от такива дела страх ги е от полицията

  • Анонимен says:
    12 декември, 2011

    телефон за насилие над жените в град Варна от униформени за връзка 052 51 16 73 молим ви да помогнете тук неможем да намерим адвокат

  • Анонимен says:
    18 декември, 2011

    ПОЗДРАВИ ЗА АДВОКАТ ГРУЙКИН И ВСИЧКИ НЕГОВИ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ В ЗДРУЖЕНИЕ "СПРАВЕДЛИВОСТ". ТАЗИ ДЪРЖАВА НА ПОЛИТИЧЕСКИ РАЗВРАТ И НАГЛО ОГРАБВАНЕ НА ОБИКНОВЕНИТЕ ПРОСТОСМЪРТНИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СПРЯНА , АКО ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗРУШЕНА И ПОСТРОЕНА НА НОВО!ПРИВЕТСТВАМЕ ВСИЧКИТЕ ВИ ДЕЙСТВИЯ И МНОГО ЩЕ СЕ ПРЕСЪЕДИНИМ КЪМ ВАС!

  • Анонимен says:
    10 януари, 2012

    Где да бяха повече такива БЪЛГАРИ и тогава нашата Родина би се превърнала в мечтаната райска земя.А сега живеем в ада .Да чакаме да ни вземат и такси за въздуха ,възможно е дори да станем цветенца и да живеем от фотосинтеза.Как ли не са се сетили още и затова.

  • Румата says:
    11 януари, 2012

    Аааа, добро утро! Откриваме ли топлата вода. Само, че не чакайте само на Груйкин и малкото като него. Събудете се хора! Искате ли да живеете достоайно!, . . трябва да се вдигнем като един и да пометем тази смърдяща пасмина, наречена политически елит и щепата олигарси, криеша се зад тях и докарала всички нас до просешка тояга.
    НЕКА СЪГРАДИМ ИСТИНСКО БЪДЕЩЕ ЗА НАШИТЕ ДЕЦА!!

  • Анонимен says:
    11 януари, 2012

    Нека !!! Нека, но преди това трябва всички да се обединим срещу "държавните" беззакония ! С масови съдебни дела , а не с насилие. Например : попадаш в дупка/което за всички, каращи кола е неизбежно/ - съдиш общината, данъчните се изгаврят с теб - съд,искаш развод с Топлофикация , която трябва да плаща на собствениците на апартаменти, през които минават тръбите и',без собствениците да се ползват от услугите на Топлофикоция, отново съд,счупиш някой крайник, вървеки по разораните улици и тротоари - съд и т.н . За всички е ясно ,че родният ни съд ще каже НЕ, но ако сме много и продължим в Страсбург ? Нека се обединим и поискаме от Държавата ни равни права и задължения с циганите. Нямам нищо против тях, те нямат вина. Не е луд този, който яде баницата, а ... На този етап за нас са само задълженията да плащаме данъци, ток, вода, парно, да строим законно и т.н., а те имат правото да не плащат всичко това, а и да ни обират както и където им падне, без това да има някакви последствия за тях.От доста време искам всички собственици на фирми да се обединим срещу законите и наредбите, разрушаващи малкия и среден бизнес у нас.ДДС-то например. Защо когато имаме ДДС за внасяне сме длъжни до 15-то число да го внесем, а когато сме на възстановяване, най-рано след 3 месеца и то само ,ако имаме късмет, а и сумата е малка ? Не говоря за бунт, а за масови съдебни дела в Страсбург, с които да накараме бездарните законотворци да се събудят и да ни чуят !


    b

  • Анонимен says:
    12 януари, 2012

    Ооо, има време! Май трябва още нетърпимост да се натрупа. Да се кумулира още неприязън, разбиране и се сформира нещо като омраза. Има време за втасване тестото на "мат`ряла"! Има много време!

  • sdushkova says:
    14 януари, 2012

    Браво , Адвокат Груйкин! Опитвате си да ни отворите очите,да пробудите съзнанието ни,да ни призовете към действия..А,как да щурмуваме,когато и ножа и вилицата са във властимащите? Някой в този форум ,сеща ли се за път към промяната на статуквото?Всички сме потърпевши,но малцина знаят как да си търсят правата.Като факти да-и аз мога да прибавя един-два за пикантност:-"Къде отидоха и в чий джоб парите от срамния, ергенски данък,плащан десетилетия наред?"А таксите, за да ти включат отново електрозахранването,чии интереси точно обслужват,кой и как ги определя?Стоимна тъмно,гине челяд,гине зимнина,парализират живота ти,а сутринта трябва да тичаш ,като побъркан за да работиш за същата тази Родина-небръснат,защото няма ток,гладен и неугледен,за да изкараш за парчето хляб и за онези 19-20 лева,над заемите ,които си потърсил за да те включат отново в мрежата.Дано се намерят медии да подскажат,че търпилото ни е привършило ,и че на някой все на някой трябва да му пука за редовия гражданин на БГ!

  • be_google says:
    14 февруари, 2012

    Браво и от мен!
    Развивате чудесни идеи и дано имате нужната за това ИДИОТОУСТОЙЧИВОСТ..... все пак борбата с мутро-тоталитаризма си иска своето.
    Като едни от най-старите и преследвани блогъри в БГ ви желая успехи и се надявам да застанете и зад мои инициативи като забрана на БАНН без законотово основание, както и забрана за достъп и разпростанение на IP-адреса на блогърите!!!
    УСПЕХИ!
    Be_google

  • Анонимен says:
    11 април, 2012

    кучетата си лаят,а кервана си върви!Ето на тази поговорка лежат всички и управляващи и управлявани!това за съжаление е реалносттс

  • Анонимен says:
    15 март, 2013

    Българския народ все още спи дълбок зимен сън.Малцина ще са тези дето ще застанат срещу ограбването на държавата и народа ни.Държат ни далече от истината и никога не отразяват реално от това което трябва да знаем.Всички са марионетки и всеки бива дърпан от някой,но да те правят на балма вече е наглост.Язък за хубавата ни държава.

  • Анонимен says:
    15 март, 2013

    Точно такива морални хора Адв. Иван Груйкин са необходими да влязат в управлението на държавата, но точно моралните, можещи и знаещи хора в държавата, но те не могат да се допрат до управлението, защото то вече 24 години е в ръцете на обединената мафия от всички партийни цветове, които управлява държавата разменяйки местата си един мафиотски клан с друг и държат цялата власт в ръцете с- съдебна, законодателна изпълнителна.
    Най-големия проблем е, че никой не ги е избирал, а те се самоизбират сами чрез криминалната избирателна система, която те са направили и с нея фалшифицират изборите и подменят вота на избирателите в своя полза.
    Това се очаква да стане и сега на 12 май./Идея за България www.ideyazabulgaria.org

  • Анонимен says:
    29 март, 2013

    А може ли да ни кажете , уважаеми адвокате, вие как фармирате таксите и хонорарите ,които искате от гражданите, на каква база си ги измисляте, да не би на някаква реална и обективна основа. Съдирате по 10 кожи от хорицата.

  • STEFAN D-R D TCHOLAKOV-SVERIGE says:
    14 май, 2013

    ДА ЖИВЕЯТ ТУРЦИТЕ ДА ИМ ЛАПНЕМ КУРЦИТЕ !
    -
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=228844240588822&set=a.110080289131885.11360.100003897434227&type=1&theater
    -
    http://www.blitz.bg/news/article/199426
    -
    ВИКАЙТЕ УРА И ЛАПАЙТЕ КУРА !
    -
    РОБИ МРЕТЕ, ТЕЗИ ДЕТО НЕ ИЗЛЯЗОХА ДА ГЛАСУВАТ !
    -
    СМЪРТ ЗА ЧУЖДИТЕ ЦЕНТРАЛИ, ШПИОНИ И ПЛАТЕНИ ИНФОРМАТОРИ
    РУЕЩИ БЪЛГАРИЯ !
    -
    РЕВОЛЮЦИЯТА ЩЕ ИЗЧИСТИ ВСИЧКИ ЗАБОГАТЕЛИ НАД НЕЩАСТИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД !
    -
    НИЕ САМИ - ИРЛАНДСКА РЕПУБЛИКАНСКА АРМИЯ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ !
    -
    СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ
    -
    http://stefan-tcholakov.com/index.php?year=2013&p=statiibg&title=
    -
    14 МАЙ 2013
    ВРАЦА

  • Анонимен says:
    02 декември, 2013

    От реване под масата полза никаква. Пред кого плаче? Пред вълци не се плаче. От краката за главата. Първо хвани метлата, после им брой лайната.

  • Анонимен says:
    06 октомври, 2014

    Popalva se deklaratsiya v kmetstvoto za tova,che ne jiveesh v imot za da ne plashtash taksa smet i ti vzemat 2lv

  • Г. Ганчев says:
    11 април, 2016

    Тъжна истина е, че България не върви напред а затъва все по-дълбоко! В коя цивилизована държава официално обявените доходи на населението са значително по-ниски от официално обявената линия на бедност? И това на фона на лукса и разкоша на депутати, магистрати, висши държавни чиновници, партийни функционери и т.н. Съзнава ли нашият новопръкнал се, доморасъл политически елит, че тласка страната и по-точно народът към следващият Девети Септември ? Не чуват ли онова зловещо клокочене в кратера предшестващо изригването на вулкана ? Позор за вас мъчители на народа ! А нас нека Бог да ни закриля !

  • Unknown says:
    18 април, 2016

    Има Лапландия, има и Лапаландия, която пък е на една територия с Бърглария

  • Анонимен says:
    26 септември, 2016

    Всяка година фирмите, регистрирани по ДДС, са длъжни да публикуват отчет за приходи и разходи, независимо дали са осъществявали дейност през съответната година. Таксата за този отчет е около 50 лева. Никой не задава въпроси - защо трябва да плащам за нещо, което на мен не ми е нужно, къде отиват тези пари, защо фирмите с нулев оборот трябва да плащат, след като не са заработили нищо през тази година? Или играта с касовите апарати - трябва да се подменят почти всяка година??? Ние наистина ще се събудим, ще отлетим всички, ще разберем, че има и друг начин на живот.
    Нека тогава правителството да си събира таксите от малцинството. Може и да успее.

  • Анонимен says:
    27 септември, 2016

    хаве Цезаре що не си ядеш говната сам в къщи 3


  • Unknown says:
    12 ноември, 2016

    Много е вярно това за таксите , и съм напълно съгласен с адв. Груйкин ! Сега ще споделя , един от многобройните случаи в които съм се сблъсквал , с безобразно високите ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ такси ! Наложи ми се скоро да извадя една справка , от публичните регистри ,към една и съща институция ,но от различни градове, в различни области! Какво се случи , Първо много високи , за това което чиновника , ще извърши ;Второ-никъде няма сложен ценоразпис , на видно място ;Трето - на различните канцеларии , за един и същ вид документ , различни цени , които варират от 4(четири) до 25 (двадесет и пет ) лева!!!, и това е за един бял лист ( за 2 ст.) , принтиран , с данни от компютъра !! Как се образуват тези цени ? И представете си , всичко това се казва " АДМИНИСТРАТИВНА УСЛУГА ", ПРИ ТЕЗИ ЦЕНИ , ПО ПРАВИЛНО ДА СЕ КАЗВА - АДМИНИСТРАТИВНА СТОКА !! А да не говорим, какво е качеството и достоверността на тези " услуги ", които получаваме !! И още много подобни примери ! Вярно е , че това се случва , защото наистина гражданите спят , живеят в някаква летаргия , носят се по течението ! Не знам , какво може да ги събуди , трябват сигурно нови пророци , нов вид лидери , които не се радват , да виждат хората да живеят като стадо овце !!Да се надяваме ,че ще се случи !! Успехи адв. Груйкин

  • Дядо Мраз says:
    19 април, 2017

    На властта изобщо не и пука за хората. Всички знаят какво става, но никой нищо не може да направи.

  • Дядо Мраз says:
    19 април, 2017

    На властта изобщо не и пука за хората. Всички знаят какво става, но никой нищо не може да направи.