История за лека нощ

11 юни 2011 г.

Читалище поощрява самодейци с арониева ракия

Смолянско читалище поощрява самодейните дейци с арониева ракия. Както и суровината, така и салатата към магическата течност е от собствената градина – основните й съставки са моркови и зеле.
Това разказа Иван Иванов, председател на основаното през 1871 година читалище в родопския град.
Проектът
Всичко започва още през 2000-та година. Тогава читалище „Христо Ботев” печели проект за алтернативно земеделие и започват да се сеят нетрадиционни за региона култури.
”Идеята на проекта е да започне отглеждането на различни от популярните тук картофи. Затова започнахме да сеем моркови, зеле, ягоди, арония. Засадихме и овошки. Помогна ни ст.н.с. Иван Иванов, който ръководи информационния център, а е и мой първи братовчед”, обяснява председателят на читалището.
Културното средище получава за ползване 15 дка общинска земя. Постепенно дейците започват да увеличават площта на трайните насаждения. Облагородяват дивачки с калеми от стари родопски сортове от ябълки, круши и сливи. Пробват дори и с японски ябълки, но те не се хващат.
Продукция
Въпреки не съвсем малката площ на градината, в нея се труди само един агроном и един работник. Когато обаче започва брането се събират и читалищните дейци, а също се наемат и работници. През годините читалище „Христо Ботев” продължава да развива стопанството и постепенно започва да се получава все по-сериозна продукция, особено от арония и ягоди. Първоначално се ражда идеята за варене на ягодова ракия. 622-мата самодейни дейци към читалището остават много доволни от идеята и започват да се черпят с елексира, което се превръща във важно поощрение за дейността им, тъй като пари не получават. Салатата приготвят също от набраните в градината зеленчуци.
”През миналата година получихме много богата реколта от арония. Голяма част от плода залежа и започна да се разваля. Така решихме да варим ракия и от този плод. Получи се много мека и пивка. Едва 42 градуса е, въпреки че тук по Родопите обикновено ракията е доста по-люта - задължително над 60”, обяснява Иван Иванов и допълва, че благодарение на арониевата течност репетициите на различните самодейни колективи ставали все по-успешни. Оплаква се обаче, че над суровината е надвиснала опасност, тъй като вандали на няколко пъти успявали да разбият оградата на стопанството и да крадат плодове.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: