История за лека нощ

18 септември 2012 г.

23 млн. лева за един медал

Oбщо 23 млн. лв., по думите на министър Свилен Нейков, струва олимпийската подготовка на 63 български спортисти за Лондон. Парите са с близо една четвърт повече от тези за Пекин. За сравнение Франция даде 11.4 млн. евро за 333 олимпийци, а Република Южна Африка – 14 млн. долара за 133 състезатели. България е с най-малката делегация от 48 години насам. Интересното е, че французите са спечелили общо 27 медала (8 златни, 9 сребърни и 10 бронзови), а южноафриканците 4 (3 златни и един сребърен).

”Дано вземем повече от 5 медала, колкото имахме в Пекин”, се надяваше министър Нейков. Четири дни преди края на Олимпиадата обаче България има само един сигурен медал на Тервел Пулев и слаби надежди за още два – във волейбола и женската борба.

Затова и Нейков се усъмни дали федерациите са отпускали правилно пари на състезателите и обяви, че ще започнат проверки.

„Дали и как е стигало финансиране до състезателите, ще се разбере след Олимпиадата, когато се съберем с треньорите и състезателите, за да се види какво е получено и какво е дадено. Нека видим какво е станало и какво се е случило, тогава ще говорим за мерки”, допълни той. Министърът бе обявил, че България очаква медали от Иван Марков, Ваня Стамболова, Мария Гроздева, Антоанета Бонева, Елис Гури, Анатолий Гуйдя, Станка Златева и волейболистите. Преди Игрите той обяви, че надеждите са ни свързани също с Цвети Пиронкова и Григор Димитров (на двойки) и стрелецът Антон Ризов. С изключение на волейболистите, които въпреки поредицата скандали, оправдаха допълнителните средства отпуснати за предолимпийски турнир, надеждите за успех не се сбъднаха.
Според Боян Радев държавата вече дава достатъчно средства за спорт.
Снимка: БГНЕС

Скандалите в лагера

Редица скандали съпътстваха олимпийците ни преди и по време на Игрите. Раздорите бяха свързани с парите им за подготовка, които е трябвало да получат. Антон Ризов изпадна в депресия, тъй като федерацията по стрелба не му бе дала необходимите средства.

Петя Неделчева отпадна още в началото на олимпийския турнир по бадминтон, а треньорът й Орлин Цветанов обвини тяхната федерация. Причината - работели срещи нейните интереси и не са й отпуснати достатъчно пари за подготовка.

Една от надеждите ни за медал в леката атлетика Ваня Стамболова също записа кошмарно участие. Представителката ни в дисциплината 400 метра с препятствия се спъна още в началото и не завърши. Нейният треньор Георги Димитров обаче е готов на всичко, за да оправдае срамното и отпадане. Той търси патерици, с които Ваня да се прибере в България и да й се обърне повече внимание.
Медали спрямо брутния продукт

Молдовци и арменци по-напред

Класирането на страните по медали всъщност не е най-добрият начин да се прецени до колко е успешна Олимпиадата в Лондон, според американския "Хъфингтън Поуст". Вестникът показа как би изглеждала картата на победителите, изготвена предвид населението или брутния продукт на съответната страна.

България вече има сигурен медал, спечелен от Тервел Пулев, но се оказва, че пред нас са далеч по-малки държави. Пропорционално на населението, по-напред са Гренада, Ямайка, Великобритания, Словения, Унгария, Кипър, Австрия, Хърватска, Дания, Естония, Беларус.

Пропорционално на брутния продукт, с повече медали от България са Гренада, Ямайка, Молдова, Куба, Кения, Нова Зеландия, Армения, Грузия.
Автори: Владимир Клисуров и Андрей Теодосиев
Публикуван: 8 август 2012 г., в-к Република

Read more »

Жегата счупи 500 рекорда

Повече от 500 температурни рекорда са паднали това лято. Само вчера в 28 града бе най-горещият ден на тази дата, съобщи метеорологът от БАН доц. д-р Валери Спиридонов. Заради студа през зимата, тази година е с най-големите амплитуди.

2012-та година чупи рекордите по температурни амплитуди в България. Сега сме в продължителен период на екстремно високи температури, като вчера паднаха цели 28 рекорда, а общо за лятото вече са над 500  В Русе термометрите показаха 41 градуса на сянка. През зимата пък имаше дълъг период на мраз, когато и през деня живакът спираше доста под нулата и падаха отрицателни рекорди. Така обобщи температурните аномалии пред РЕПУБЛИКА доц. д-р Валери Спиридонов, зам.-директор на Института по метеорология и хидрология към БАН.
„Че годината е с рекордни амплитуди ще можем да кажем официално в началото на 2013-та, когато ще бъде готов бюлетинът на Института. Но, въпреки че не са паднали абсолютните рекорди, е ясно, че това е факт. Самият аз никога не съм виждал подобно нещо”, обяснява 64-годишният учен.
Този август до момента е с 4,6 градуса по-горещ в сравнение с периода 1961-1990 г. и с 3,5 градуса спрямо 1981-2010 г.

Август с 3,5 градуса по-топъл


Аномално високи температури са измерени през всички месеци, с изключение на февруари. Градусите през юли средно са били 24,6, което е повече от август, но сега те са с 3,5 над средното за месеца.


Февруари най-студеният месец

Под нормалните градуси за страната са измерени през януари, февруари (4.6ºC под типичното за месеца) и май. През май обаче 13 от 32-те станции са отчели по-високи от типичните за месеца градуси.
 70 градуса амплитуда за 7 месеца

Абсолютен максимум на температура в България е измерен в Садово през 1916 година - там са измерени 45,2ºС. Вчера в Русе градусите достигнаха 41 по Целзий.
Абсолютен минимум на температурата в България е измерен в Трън - 38,3ºС през 1947 година. На 31 януари тази година в Кнежа градусите паднаха до минус 29.
Така амплитудата през тази година между абсолютните стойности е 70 градуса.




Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 7 август 2012 г., в-к Република

Read more »

Извънземен разум ни прати 20 съобщения


От началото на годината в различни части на света са се появили 20 житни кръгове, като 6 от тях са във Великобритания. Това съобщи за РЕПУБЛИКА астрофизикът от БАН ст.н. с. д-р Лъчезар Филипов. Ученият е убеден, че кръговете са пиктограми, които съдържат информация, изпращана от извънземен разум.

По 10-15 кръга годишно се появяват само у нас.

„Рядко обаче у нас им се обръща внимание, като много често хората решават, че са причинени от смерч”, обяснява Филипов. Той разказва, че съобщения се появяват и на пясък, и на лед. Руски учени са открили 174 повтарящи се символи, които считат, че са извънземната азбука.

Астрофизикът ще участва на световна конференция на уфолозите в Сицилия и на годишната им среща във Ватикана, където ще се опита да убеди колегите си в създаването на международно информационно поле за проучване на кръговете.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 20 юни 2012 г., в-к Република

Read more »