История за лека нощ

10 март 2012 г.

България ООД

Когато Нели Нешева, шефката на Здравната каса заяви, че ще съди Димо Гяуров от Синята коалиция за клевета, защото той твърдеше, че е взела 30 000 лв. бонуси, а тя била получила само 12 156 лв., мислех да напиша няколко реда по темата.

После Виолета Николова, шефката на Агенцията по вписвания направи пресконференция, за да каже, че е взела не 25 000 лв. бонуси за година, а това били само за първите 6 месеца – за вторите шест – още 48 000 лв. Общо 73 000 лв. за година, при заплата 1 500 лв. Но както тя се обоснова: работела страшно много, Агенцията имала 70 млн. лв. приходи и отговаряла за 600 човека, така че имала пълно основание да си даде награда. И нямало да я връща. Тогава се отказах да пиша каквото и да било, защото ми дойде в повече – просто онемях.

Промених си пак решението, когато предишните и сегашните управляващи започнаха да се замерят с уведомления, получени по Закон за достъп до обществената информация, получени от Сметната палата.

В тях се казва, че на запитване на еди коя си парламентарна група се отговаря, че за годината Х, тези и тези държавни чиновници, повечето висши, си раздали толкова и толкова пари. Започна, както казва вицепремиерът Цветан Цветанов в такива случаи „едно политическо говорене”.

Ще започна именно с Цветанов. Попитаха го в МВР, колко бонуси и ДМС (допълнително материално стимулиране) са дадени. Човекът съвсем резонно каза нито лев. Защото във Вътрешното ведомство се дават „награди”. Така и другите министри като ги питат за сумата на наградите в съответното ведомство, те я казват, но не казват бонусите. Или обратно. Като ги питат за 2011-та, те не казват за 2010-та. Замерянето с политическото говорене продължава с пълна сила. Едните свикват брифинг колко били взели другите от бордове, другите им отвръщат с изявление, колко били взели първите от бонуси и участие в бордове на държавни фирми. Не врат, а шия. Димитър Главчев от ГЕРБ, съобщи, че Сметната палата обявила, че наградите през 2008, 2009 и 2010-та били данъчна тайна, според тогавашните закони. Но и без това ни стана ясно, че всичко и всички са навързани като черва и нищо не е започнало нито от преди три години, нито от преди седем. Давали са си, дават си и ще си дават. Въпреки нареждането на премиера Бойко Борисов до днес да се върнат всички допълнителни средства, въпреки изявлението на Искра Фидосова, че ще трябва да се преработят 34!!! закона и в тях да се допусне до 30% допълнително да взимат държавните служители. А не както работохоликът госпожа Виолета Николова, която си давала по четири заплати отгоре.

Да, ще преработят 34-те закона и ще прокарат 35-ти. Там където е текло, ще тече. Неизживян социализъм, го нарече председателят на Гражданска инициатива „Справедливост” адвокат Иван Груйкин.

Адвокат Груйкин, коментира още, че взимането на бонуси в публичния сектор е доста абсурдно и е взето от теорията на мениджмънта на частния бизнес. Изключително е прав. Границите между държава и бизнес у нас са размити, по соц. традиция. И държавата се е превърнала в частна фирма. България ООД. ООД означава Дружество с ограничена отговорност. Всяка отговорност на управител у нас е ограничена. Предишните и настоящите министри казват такъв е закона, аз не нося отговорност, зам.-министрите и надолу по веригата обясняват, че всичко им било разписано отгоре и те не носят отговорност. Депутатите казват, че също не носят отговорност, защото законите били направени все от предишно Народно събрание. Както са започнали да си прехвърлят отговорността и да подритват проблема назад във времето, може да се окаже, че бонусната система е била гласувана през 1879 г. от Учредителното събрание и заложена в Търновската конституция. Или може би е заемка от османската власт. Не е смешно изобщо. Ужасяващо е.

Проблемът с бонусите наистина е морален. И то не толкова кой е взел, кой ще върне парите и кой ще изхвърчи от администрацията, както заплаши премиера.

Това всъщност е с няколко полюса, защото от едната страна са редовите служители, които са взели няколкостотин лева, защото са подготвили европейски проект, докарали са финансиране и т.н. Тук вметка, че всичките министри и началници се надпреварват да обясняват именно така раздадените суми и по простата логика би трябвало да се раздават награди при спечелено финансиране от еврофондовете, а по думите на министър Томислав Дончев, в неговото ведомство не бил раздаден нито лев „отгоре”. Като се раздават проценти от получени „приходи”, както обясниха от Агенцията по вписванията, би трябвало да се дават и от спечелен европроект. Като в една истинска фирма с ограничена отговорност. Когато служител успее да сключи сделка, обикновено началникът му го стимулира с процент от прихода. Друг е въпросът, че това не са ничии приходи, а са НАШИТЕ пари. На данъкоплатците, на гражданите на тази държава. Не са нито на Дянков, нито на някой от колегите му, а се падат абсолютно по равно на всеки от тях и на всеки от 7 364 570 души, колкото се помещаваме на територията на същата тази държава.


Това от една страна. Но още по-сериозен морален проблем, който при цялото политическо говорене, никой не се сети или по-скоро не пожела да повдигне, е липсата на публичност.

Всеки един държавен служител от най-високия пост, до последната хигиенистка получават възнаграждения от същите тези НАШИ пари. И ние имаме пълно право да знаем какво се случва с тях.

Просто трябва замерянето с политически изявления, в които се казва, че „вашия министър е взел толкова, пък нашия толкова” - да спре. И да бъде публикуван пълен списък с колко е взел всеки – до хигиенистката. Така да бъде и занапред. Независимо дали бонусната система ще бъде изцяло забранена, ограничена до 30% или пък керванът ще си продължи да си върви, въпреки кучетата (респективно досадните журналисти, които постоянно разпитват кой колко е взел). Трябва всеки един лев, който взима държавен служител, независимо дали като основно възнаграждение или като допълнително стимулиране да бъде публичен във всеки един момент и всеки един гражданин на държавата да знае за кого и за какво отиват парите му. А не да се намира работа на журналистите, с продължителни разследвания да установяват, в коя агенция, кой колко е взел. И най-нагло дори да им бъдат отхвърляни питанията по Закона за достъп до обществената информация с безумните мотиви, че това били „лични данни” и „имало замесени трети лица”.
От манталитета на България ООД трудно ще се отървем, но нека поне всичко във фирмата е прозрачно. Тя е НАША.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 5 март 2012 г., в-к Република

Read more »

77 човека загинаха в пламъци

Над 300 човека пострадаха в пожари от началото на 2011г. 77 от тях са починали. В сравнение на същия период за 2010-та пострадалите са доста повече, а броят на запалванията до момента надвишава с 1000 тези през цялата изминала година.
Само вчера, на професионалния празник на огнеборците, станаха няколко по-сериозни инцидента – заради пламъци бяха евакуирани гостите на хотел и пътниците на влак, а само в Хасковско бяха регистрирани 25 пожара.

През тази година общия брой сигнали, на който са се отзовали служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” са почти 40 000 докато през миналата са близо 25 000. Това показват данните предоставени на РЕПУБЛИКА, като те обхващат периода до 11 септември и за 2010-та, и за 2011-та.
Докато през тази година 77 човека са станали жертва на пламъците, през 2010 г. те са били с 21 по-малко. Пострадалите също са повече, с около 20% или 238 срещу 201.
До средата на септември пожарите са с около 10 000 повече, като вече бройката им е надхвърлила с около 1000 избухналите през цялата 2010 година. Тези, при които има пострадали и материални загуби сега са над 6 000. Инцидентите без загуби обаче са двойно повече 20 000 към 10 000.

Освен гасене на пожари от ГДПБЗН са участвали в 11 000 различни спасителни дейности, някои от които доста нетипични – от свалянето на домашни котки и избягали от зоопарк еноти от дървета (какъвто случай имаше в Кюстендил), до откарването в болница на възрастна жена строшила таза си.
Огнеборците обаче отчитат ръст и на лъжливите повиквания и те са се увеличили с около 1/4.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 15 септември 2011 г., в-к Република

Read more »

Ските възраждат туризма

Повече от 200 телевизии ще предават картина от най-големите състезания от скисезона, които ще се проведат у нас. Огромната гледаемост ще се отрази на популярността и добрия имидж на България и в резултат се очаква увеличение на чуждите туристи у нас не само през зимата, но и през летния сезон.
Това коментира пред РЕПУБЛИКА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

„Сезонът върви според очакванията. В момента е затишие, което е нормално. Първо има пик покрай коледните и новогодишните празници и ученическата ваканция. Януари традиционно е слаб. След което през февруари започват зимните почивки на западноевропейците. През декември отчетохме спад на туристите с 15% спрямо предишния сезон. Причините са комплексни. На първо място е икономическата криза, но също и това, че снегът падна късно, ако щете и това, че лифтовете на Витоша не работят”, обобщи Драганов. Той обаче бе категоричен, че през февруари заради стартовете на Световната и Европейската купа по ски се очакват с около 7% повече туристи спрямо миналата година, което ще компенсира до голяма степен спада от декември.
По данни на НСИ през февруари 2011 у нас са пристигнали 273 291 чужденци с цел туризъм, така че сега се очакват към 300 000 души.

„Трибуните са за 5-6 000 души. Още толкова очакваме да са около трасетата. Така, че общо около 40 000 души ще присъстват на четирите старта в Банско за Световната купа при мъжете и жените. Около 1/3 от тях ще са чужденци”, обясни пред вестника пресаташето на Българската федерация по ски Пламен Вълков. Състезанията ще се предават пряко от най-големите 20 телевизии в света, а картина от тях ще бъде излъчена по над 200 телевизии. Очакваната аудитория е 500-600 млн. зрители.
”Практически състезанието ще бъде предадено по цялото земно кълбо. На запад до Канада, на изток до Япония”, посочи Вълков.

Още хиляди зрители се очаква да гледат и Европейската купа по ски, която ще се проведе през февруари в Пампорово. Сериозен е интересът и към двудневната инициатива в ски-курорта в Банско този уикенд, организирана от благотворителна асоциация "Star team for children MC" и Българска федерация по ски. На пистата „Алберто Томба”, ски ще карат повече от 20 световноизвестни имена. В паралелния слалом и ски бягането ще се включи принцът на Монако Албер II, принц Емануеле Филиберто от Савоя, рали шампионът Ари Ватанен, пилотите от Формула 1 Рикардо Патрезе и Джанкарло Фисикела, петкратният носител на Световната купа по ски Марк Жирардели.
От българска страна щеки ще хванат Петър Попангелов, Христо Стоичков, Стефка Костадинова, Екатерина Дафовска и Ирина Никулчина.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 18 февруари 2012 г., в-к Република

Read more »

Янки откриха газ у нас


Проучването за природен газ на известна американска компания край врачанското село Голямо Пещене е приключило. Сондажът показал, че става дума за сериозно количество синьо гориво. Това съобщи кметът на Враца Николай Иванов.

Проверка показа, че откритието е направено от тексаската компания “Трансатлантик петролиум”. Става въпрос минимум за залежи от 2 млрд. кубически метра синьо гориво, съобщи за вестника след консултация с американския мениджмънт Кольо Тонев, шеф на дъщерната фирма на янките - „Дайрект петролиум България”.
„Това е минималното количество, но може да се окаже много по-голямо”, коментира Тонев. В САЩ и Шотландия са изпратени проби за анализи.
Газовите потоци са открити на огромна дълбочина – 3200 метра. Още през 60-те и 70-те години край Голямо Пещене са правени сондажи. И тогава попадат на газ, но технологиите не са позволили да се стигне до добив.
„Категорично не става въпрос за шистов газ, а за конвенционален”, заяви директорът на „Дайрект петролиум България”.
Вече е започнала процедура по ОВОС. Част от населението в региона обаче е против започването на добив, тъй като се притесняват от екокатастрофа, тъй като по време на сондажите бяха направени две замърсявания, които бяха санкционирани от екоинспекцията. В първия случай водата в реката потече бяла, защото в нея е измита цистерна, а в другия - сондьорите изхвърлили шлака на пасището.
„Трябва внимателно да се преценят плюсовете и минусите”, коментира пред вестника Милен Стоянов, фермер занимаващият се с екоземеделие в региона.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 20 декември 2011 г., в-к Република

Read more »

45 програми за следене действат в ЕС

Еврокомисията вече е стартирала 45 проекта за изследвания по темата за сигурността. Не всички, но сред тях има и такива, които силно противоречат на елементарни човешки права. До момента политиката за следене бе наречена Седма рамкова програма. Актуализираният й вариант вече е в Европарламента под работно име Horizon 2020.
Това обясни за РЕПУБЛИКА шведският евродепутат Амелия Андерсдотер.

Бюджетът на Евросъюза за периода 2007-2013 година за изследвания в сферата на сигурността, сред които и проекти за следене и за филтриране на интернет е общо 1.4 млрд. евро.
„Известно е, че Европейската комисия спонсорира лобистки групи, които искат филтриране на интернет и дори блокиране на отделни потребители, заради корпоративни интереси”, коментира Андерсдотер, която е най-младият евродепутат и представител на борещата се за свободен интернет Пиратска партия.
„Голяма част от бюджета за научни изследвания от страна на ЕС, искам да подчертая това, се ползва за напълно легитимни, законни и разумни цели, които не нарушават свободите и правата на човека. Но в същото време много от проектите се изготвят с предприятия от частния сектор и не са много прозрачни във формулировката на целта си и не става ясно как са били използвани европейските пари, когато проектът приключи”, допълва Андерсдотер.

По думите й, според технически консултанти, които работят по системата за тотално следене на интернет, камери и телефонни разговори INDECT, всъщност това, което се опитват да постигнат не е технологично възможно.
„Ако това е така, може би въпросът с нарушенията на човешките права се свежда до факта, че ЕС харчи големи суми от парите на данъкоплатците, разследвайки как да нарушава нашите човешки права и свободи, без дори да има шанс да успее в това начинание”, казва шведският депутат в парламента в Страсбург.

Амелия Андерсдотер, евродепутат, пред РЕПУБЛИКА:
Опитват се да върнат старите граници

- През миналата седмица парламентът в Страсбург гласува увеличаване на правомощията, на бюджета и на броя на персонала на Европейската агенция за правата върху интелектуална собственост и пиратството, популярна като Обсерваторията. Тя ще разработва нови технически средства и програми за следене на нарушители, включително и в интернет, които, не смятате ли, че противоречат на спазването на човешките права?
- Обсерваторията е много проблемен въпрос, най-вече, защото е една дълга поредица от настоявания и натиск на заинтересовани страни от индустрията, да получат възможност за по-голямо сътрудничество помежду си, за да могат да държат потребителите под контрол.
- Корпоративните интереси ли са всъщност големият проблем?
- Моята политическа визия за Европа е следната – да имаме подходящи съдебни проверки и равносметки. Що се касае до гражданските права и свободи, не трябва да ги жертваме, когато са засегнати от държавни и частни компании. Голяма част от инфраструктурата, която ползваме за всекидневна комуникация и взаимодействие помежду си, е осигурена от частни лица, които искат да бъдем следени и наблюдавани от държавните служители. В същото време ние като потребители се нуждаем от тези платформи и ги ползваме, защото те са удобни за нас - за нашите социални идентичности, за обществото, знанията ни, споделянето на културата, създаването на нови приятелства.
- Може ли интернет да остане свободен, какъвто беше?
- Интернет и глобалното онлайн общество всъщност избягаха твърде далеч от географските зависимости и ограничения и така се чувстват удобно. Ето защо се опитват да върнат в границите, където не срещаме много хора, където не виждаме много неща. Просто сме прекалено социални и приятелски настроени едни към други. Най-доброто нещо ще бъде, ако ЕК реши, че не иска да спонсорира и финансира изследователски програми, които нарушават свободите на потребителя, неприкосновеността на личния живот, правата на човека, свободата на комуникация, способността за споделяне, говорене, взаимодействие, оставайки възможност на потребителите да бъдат приятели извън географските граници.

Автори: Владимир Клисуров и Йордан С. Йорданов
Публукван: 24 февруари 2012 г., в-к Република

Read more »

Пускат директива за цензурирането на интернет


Докато Европа се бори с ACTA, Еврокомисията променя директива, с което се прокарва още по-голяма заплаха за свободата на информацията. Чрез нея дори на даден потребител, ако наруши авторските права може да се спре достъпа до интернет. Това е IPRED (Intellectual Property Rights Enforcement Directive (Директива относно упражняването на правата върху интелектуалната собственост).

ЕК вече е готова с промените в IPRED - неофициално разширение на ACTA и то е публикувано на сайта на комисията. С директивата се обобщава използването на термина "интелектуална собственост" и поставя строг контрол на съдържанието в интернет.
IPRED ще задължи интернет доставчиците да предават данните на потребителите директно на корпорациите. При установяване на нарушение ще се прави разлика между "лична употреба" и "нарушение в големи размери". Подобно на АСТА, границите на тези понятия са размити и неопределени, за да създадат предпоставка за свободно тълкуване според случая. Именно това е извънредно опасно, смятат правозащитници.
Ако потребител бъде заловен в нарушение на авторското право, първите два пъти той бива предупреждаван и му се налагат глоби. При третия път дори се забранява достъпът му до интернет за неопределено време. Срокът на забраната за достъпа до интернет, ще се определя от авторите, чиито права са нарушени и провайдъра. Ако лишено от достъп лице иска да си възвърне достъпа, трябва да докаже своята невинност. За нарушенията ще следи Европейската обсерватория за фалшифицирането и пиратството, на която както РЕПУБЛИКА първи в България съобщи, бяха дадени много големи правомощия и беше увеличен бюджета.

В няколко европейски държави вече се проведоха демонстрации срещу IPRED. В социалната мрежа Фейсбук интернет потребители вече апелират за протести срещу подготвяната директива.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван 20 февруари 2012 г., в-к Република

Read more »