История за лека нощ

9 февруари 2012 г.

Конспирации: бизнес, власт, интернет и геополитика

Наименованието „Американски мир” или Pax Americana отдавна е навлязло в широка употреба, надминало е първоначалното значение на мир във военния контекст и се е превърнало в мир, в значението на свят.

Терминът идва от древността. Pax Mongolica, Pax Romana и Pax Britannica са обхващали света, който е влизал в границите на съответната империя и тези негови покрайнини, които номинално са имали политическа независимост, но иначе изцяло са били зависими във всички обществено-политически аспекти. Били са изцяло зависими кога имперският център ще наложи мир или ще започне нова война.

Последната официална карта на Pax Americana бе публикувана съвсем наскоро. На нея бяха отбелязани страните, подписали Търговското споразумение срещу фалшификациите АСТА. Освен САЩ като ръководен център, в списъка е още един център – Европа, и на трето място Япония. Оказа се, че АСТА е било подготвяно доста конспиративно, а още по време на работата по него в интернет са изтичали информации, че всъщност именно САЩ са пожелали да не се дава гласност на споразумението.

Защо Европа е подкрепила инспирираното от САЩ споразумение отново е предмет на различни конспиративни трактовки. Сигурно е обаче, че контрол над интернет иска не политико-икономическият елит на САЩ, а елитите във всички страни. Защото те съзират в интернет все по-сериозна заплаха. Тя се материализира с движението „Окупирай”, което от Уолстрийт, благодарение на лесната комуникация, достигна до екзотични дестинации като София, Стара Загора или Видин. Примерът може да бъде онагледен с родната реалност – от безредиците в Катуница и различни градове, през протестите срещу шистовия газ, до предстоящите срещу АСТА – всички се организираха в интернет. Пак благодарение на мрежата се стигна до там, че по време на т.нар. протести срещу циганизацията на футболни мачове в Санкт Петербург, Тимишоара, Татарстан бяха издигани транспаранти „България за българите”. И то на чист български (вероятно отново с помощта на интернет и програмите за автоматизиран превод).

В същото време протестите срещу шистовия газ и АСТА накърниха много сериозно интересите на САЩ и дори поставиха някои въпросителни за принадлежността на България към Pax Americana.

Неслучайно, както при последните няколко совалки на американски държавници, страната ни бе пропускана, сега изведнъж тук пристигна не кой да е, а Хилъри Клинтън. Тя веднъж бе у нас в качеството си на първа дама, съпруга на тогавашния президент, но по-скоро именно сега е в ролята на първа дама на американската политика. Неминуемо след срещата на г-жа Клинтън с родния политически елит и с наместника на САЩ Джеймс Уорлик отново интернет ще се напълни с конспиративни теории какво всъщност са обсъдили те. Защото интернет се чувства не по-малко застрашен отколкото елитите.

Движението „Окупирай” обединява хора зад лозунга „Ние сме 99%” и не искаме да ни управлява елит от 1% - собственици на корпорации и собственици на държави и човешки съдби. Този 1% обаче ще направи всичко възможно, за да защити правото си да ръководи останалите 99%, както е било в цялата човешка история. Най-вече в обществата, в които се е твърдяло, че са адски демократични или адски изградени на базата на равенството.
Докато чакаме конспиративните теории за посещението на г-жа Клинтън да наберат скорост, искам да ви обърна внимание на няколко сериозни конспирации, които макар на пръв поглед да изглеждат като друга тема, отново са пряко свързани със свободата в интернет и със заплахата, която мрежата представлява за интересите на елитите и Pax Americana.

Когато за пръв път научих, че цяло движение се противопоставя на задължителното ваксиниране, се учудих. Винаги съм го приемал като нещо нормално и нещо, което е „добро” за човека и неговото здраве. Поколения наред са свикнали с Манту, след което следват БЦЖ-та, ДифТетКок-ове и т.н. За който е забравил колко пъти в детските и училищните години са го дупчили – в задължителния календар у нас са включени над 20 имунизации.

На страшно много места в интернет обаче могат да се прочетат истории на хора, които твърдят, че са с разклатено здраве, вследствие на автоимунни заболявания, разкрити вследствие на имунизациите.

В Европа, за разлика от България, плановите имунизации не са задължителни в Германия, Холандия, Люксембург, Великобритания, Дания, Ирландия, Гърция, Испания, Португалия, Австрия, Финландия, Швеция, Швейцария, Норвегия, Русия, Кипър, Естония, Литва и Латвия.

Парадоксален е фактът, че в България имунизациите са задължителни, но не съществува механизъм, по който да се обезщетяват пострадалите вследствие на ваксина. От една страна държавата задължава гражданите да се ваксинират, но от друга - абдикира от отговорността да се погрижи за тези, които стават жертва на страничните реакции на съответната ваксина. Противниците на задължителните ваксинации подкрепят твърденията си с изследвания на различни учени, които предупреждават за рисковете от тях. И твърдят, че просто демократичните държави са се съгласили, че според сума харти за правата на човека, няма как насила да му бъдат инжектирани някакви съмнителни вещества, а в някои страни с по-особени порядки и силни фармацевтични лобита все пак това е факт, за да могат компаниите да си продават препаратите на един гарантиран пазар. Докато се чудех дали не са прави, се зачудих дали например Тамифлу не е следващата задължителна ваксина. Пък дори и това да стане факт, след като през януари британската телевизия Sky и вестник Independent цитираха лекари, според които Тамифлу потиска симптомите на грипа, но няма доказателства, че лекува. Защо не, след като миналото лято, т.нар. Народно събрание прие да се режат социалните помощи на семейства, на чийто деца не са поставени задължителни ваксини. Пък колкото и спорни да са те.

Пак учуден останах, когато за първи път се сблъсках с броя на обществените организации в световен мащаб, които не само, че не признават ползата от флуоризацията на водата, но и твърдят, че това е изключително вредно.

В интернет могат да се открият доста проучвания на специалисти от различни страни, според които прилагането на флуориди води до намаляване на интелигентността и потискане волята на човека.

Все пак исторически факт е, че в Третия Райх и в Съветския съюз по времето на Сталин е добавян натриев флуорид към водата в концлагерите, за да се направят военнопленниците послушни и стерилни.

Първоначално реших, че става въпрос за поредната конспирация, а колкото повече започнах да се интересувам от темата, се убедих, че наистина става дума за сериозна конспирация.

Според изследванията флуоридите се предозират лесно и може да се стигне до артрит, до скелетна флуороза (чупливи кости). Ако има свръхприем на флуориди, бъбреците могат да елиминират само половината, а останалата част се натрупва в костите. САЩ (където водата се флуорира) е страната с най-висока честота на фрактури. За капак флуоридите са канцерогенни.

Проучвания показват, че един възрастен човек може да приеме само при едно вечерно миене на зъбите до 0,5 мг. флуориди. При малко дете неволното поглъщане на паста за зъби, колкото грахово зърно може да се окаже изключително опасно.
Флуорирането на водата е забранено в Дания, Норвегия, Австрия, Франция, Холандия, Германия, Белгия, Финландия, Люксембург, Швеция, Северна Ирландия, Чехия и др.
У нас, подобно на САЩ, в повечето населени места питейната вода се флуоризира. Официалният мотив е, че е бедна на флуор и здравните специалисти се грижат за зъбите ни. На редица места в интернет обаче може да се открие мнението на специалисти, че това е отрова, която се сипва във водата единствено, за да не загубят обществените си поръчки химическите гиганти.

Дълго време не си позволявах да публикувам редовете, свързани с ваксините и особено с флуора. По простата причина, че нямам медицинско образование, а познанията ми в тази област са само от обща култура, а и самият аз изпитвам съмнения, наистина ли може една отрова да се използва масово, само и само, за да печели едрият бизнес. Един факт обаче ме накара да се реша да го направя. През януари без много-много шум със заповед на Здравното министерство в детските градини бяха забранени 12 вида минерални води, повечето от най-популярните марки. Причината – съдържание на флуор над 1.5 мг на литър. Тогава се запитах - изведнъж ли флуорът в минералната вода е скочил над тази граница или изведнъж у нас се усетиха, че той може да е опасен. Запитах се дали случаят не е същият, като например с ваксините – поколения деца пили водата с високи норми на флуорид, ама като са пили, к’во да ги правим. Пили са. Да не се окаже след някоя и друга година, че поколения са имунизирани със задължителни, но съмнителни ваксини и накрая да се окаже, че са били „леко вредни”.

Силата на интернет е именно в това – да позволява на хората, които се интересуват, да търсят познание. И именно това притеснява онзи 1%, който се опитва да въведе АСТА, за да цензурира познанието.

П.С. Конспирациите са навсякъде и се раждат постоянно, особено в интернет. Изключително трудно е да се отсее истината от измислицата, но това е право и задължение на всеки. И понеже картината, описана по-горе, стана доста мрачна, искам да дам няколко примера за конспирации, на които днес можем само да се посмеем.
През ноември м.г. медиите от половината свят предадоха, че на гръцкия остров Тасос е открит Свещения кивот. Всички цитираха различни първоизточници, защото в опита си да бъдат коректни бяха посочили автора на новината. Оказа, че новината се е претъркаляла през десетки сайтове, преди да стигне до официалните медии. А по обратния път назад се оказа, че откриването на Кивота стига до задънена улица – или по точно до един руски сайт, който си го е измислил.
През 2007 г. в индийското издание Hindu Voice бяха публикувани фотографии на археолози, които разкопават гробове на великани. На снимките учените бяха по-дребни от черепите на съществата, които според съобщенията били високи 12 метра. По това време така и не стана ясно кое е първо - яйцето или кокошката. Защото за броени дни десетки сайтове и медии от цял свят предадоха новината и не стана ясно дали първо снимките са се появили в Hindu Voice и оттам са поместени на други места или първо са публикувани в нечий блог и оттам през индийското списание са придобили световна известност. В крайна сметка се оказа, че снимките на гигантите са взети от блога на компютърен специалист, който показвал уменията си за работа с популярната програма за обработка на изображения Photoshop.
Подобен пример си имаме и у нас. През 2008 година из медийното пространство се завъртя „Предсмъртното писмо на Левски”. Беше прочетено в национален ефир, публикувано в доста издания, а Google днес го намира на 15 500 места…Въпреки че още тогава беше посочен източникът му, а на съответния сайт е посочено, че „Всичко написано на тази страница е художествена измислица и не отговаря на действителността”.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 6 февруари 2012 г., в-к Република

Read more »

Черно море заля курортите

Вълни, високи колкото двуетажна сграда, заляха българските черноморски пристанища. Стотици рибарски лодки са повредени, много са потопени, по крайбрежието има разрушения. Положението е критично в много от курортите и селищата.
РЕПУБЛИКА успя да се свърже с рибари, които вълните са откъснали от света, в селищата по крайбрежието.

Север

„През нощта беше ад. От години не е имало такава вълна. Заля пътя и около 100 метра от него вече го няма. Откъснати сме от света”, разказа Атанас Карастоев –Наско Писиката, който заедно с негови колеги е блокиран в рибарското селища в местността „Зеленка” в Каварненско.

”Моите лодки успях да вдигна, но се чувам с приятели и на юг има страхотни поражения. Потънали лодки, разрушени. Дано не станат по-зле нещата. Иначе ще правим други лодки, само хората да останем”, оптимист е Наско Писиката, но продължава:

”Само вятърът да не смени посоката. Сега е от североизток. Ако беше директно източен, във Варна морето щеше да стигне до езерото. Албена и Кранево щяха да са под вода. Лошото е, че щормът много вдигна нивото. При нас с около метър и половина. И да се успокои, след това тръгва „мъртвака”, мъртвата вълна”.

Юг

Блокирани има и в рибарското селище Ченгене скеле, близо до Бургас. Сред тях е и Стоян Боев-Сербеза:
”Пътят е стръмен и заледен, та не можем да стигнем до града за храна. На свършване е, почти гладуваме. Тука обаче сме стари морски вълци, имаме вино, ще се оправим някак си”.
Сербеза обяснява, че има много потопени лодки и когато вълните се поукротят ще започнат да се опитват да ги извадят - ”Лодката е като жената. Който не си я гледа - тя му бяга”. Дългогодишният рибар обаче разказва, че морето се блъска в къщата му и тя е заплашена с разрушаване”.

”Вълната е в двора. Не мога да стигна до навеса да взема дърва. Пред къщата имаше един огромен дънер, който морето довлече преди 7 години. Ставам сутринта и гледам няма го – пак си го е взело”, описва бедствието Сербеза. И той обаче като Писиката е оптимист:
„Колкото и големи да са пораженията, живот и здраве ще се постопли, ще започнем да оправяме пораженията. А има една песен „Ех, да дойде лятото горещо, да ударим по едно германско нещо”.

Бедствие

Въпреки оптимизма на двамата рибари положението по крайбрежието е бедствено. Навсякъде има изпотрошени яхти и лодки, разрушени крайбрежни заведения, пристанищни съоръжения, къщи.

Вълнението стигна до 6 бала и вълни с височина над 5 метра прехвърлиха вълнолома и заляха пристанището на Царево. „Положението клони към критично”, коментира кметът инж. Георги Лапчев.
Поморие и Ахелой обявиха бедствено положение. На пристанището в Поморие има разрушения, крайбрежният булевард е под вода. Главният път към Варна бе залят на места, на други е подкопан. Брегът пред много вилни селища е отнесен. Нивото на река „Ахелой” е критично, а Ропотамо и Камчия преляха.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 9 февруари 2012 г., в-к Република

Read more »

1 февруари 2012 г.

Крили АСТА 4 години

Липсата на каквато и да била прозрачност, при изработването на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането, придобило популярност с като АСТА (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), е най-големият му проблем, заяви и адвокат Светослав Димитров, изпълнителен директор на Сдружението на независимите интернет доставчици.

Текстове

Според него с ACTA се създава възможност за нарушаване на основни граждански права. Юристът обясни, че широките формулировки, в които липсва конкретика са нормални за международен договор, но именно те позволяват различни тълкувания и водят до страх сред потребителите, че законодателствата ще въведат най-рестриктивните мерки. Той добави, че разминавания идват и от превода на български, в който на много места има различия от английския вариант.

„Например на английски имаше термин „при извършване на нарушение”, а във варианта на български, който циркулира в интернет, се казва „при съмнение за престъпление”, допълни Димитров. Той и председателят на Сдружението Страхил Иванов предупредиха, че „с ACTA изчезва презумцията за невинност. Потребителят може да бъде санкциониран само на база съмнения без доказателства".

Според редица експерти международното споразумение всъщност представлява корпоративен каприз на мултинационалните компании.

Непрозрачност

Експертът по медийно право Нели Огнянова, публикува в блога си материал, анализиращ АСТА от гледна точка на демократичните стандарти за нормотворчество. Огнянова припомня, че през 2008 г. Еврокомисията приема стратегия за правата върху индустриалната собственост, в която се предвижда да се работи за постигане на многостранно търговско споразумение за борба с фалшифицирането. През септември същата година се потвърждава началото на работа върху АСТА, след което разработката потъва в забвение. Първият известен отказ на Съвета да предостави информация за споразумението е от 5 ноември 2008 година. На сайта на международната Фондация за Свободна информационна инфраструктура е публикувано писмо от Съвета на министрите на ЕС, с което на фондацията се отказва информация за работата по АСТА. В текста на фондацията се казва, че документите по споразумението са били поискани, „за да стане възможен обществения и парламентарен дебат”.

„През следващите три години този стил на непрозрачност е основна тема”, пише Нели Огнянова.

Хронология

През 2010 г. комисия към Европейския парламент иска достъп до проекта. Отговорът от Еврокомисията е “не може да ви предоставим нещо, което не съществува. Няма такова споразумение.”

През 2010 г. кратки варианти на проекта изтичат на канадски и френски сайт. По-късно обаче на страницата ЕurActiv се появява информация, че проектът не е предоставен, както са искали депутатите от Европарламента, поради позицията на САЩ срещу огласяването на проекта. На 9 септември 2010 Европейският парламент приема декларация относно липсата на прозрачен процес за ACTA.

През 2011 г. се появява становище на 27 учени от университети и изследователски звена в Страсбург, Лондон, Кеймбридж, Мюнхен, Хановер, Амстердам и др., според което АСТА не е напълно съвместимо с правото на ЕС. Еврокомисията обаче отговоря, че АСТА не ограничава свободата.

От три парламентарни комисии – комисията по култура, икономическата комисия и транспортната комисия, вече бяха внесени предложения за изслушване на министрите Вежди Рашидов и Трайчо Трайков за АСТА.

Anonymous пуснаха видео срещу договора

Във видео разпространено от хакерската група Anonymous, които са отговорни за изтичането на тонове поверителна информация се предупреждава за една от опасностите, които крие подписването на АСТА. Текстът е следния:
„Правителствата, които подписват ACTА всъщност нямат никаква представа какво подписват. Всичко им се поднася под формата на безобидно споразумение. След ратифицирането от Европарламента, ако има несъответствия в споразумението и законите на страните, според Виенската конвенция, в сила влизат правилата на споразумението, които са определени по време на самото му създаване, но в случая точно те са пазени в тайна, като само една малка част от тях е публикувана (тази част, която се възприема най-добре и е най-безобидна). Те имат по-голяма сила от законите на държавите и автоматично влизат в действие. Това е неприятна изненада, при положение, че никоя страна не е имала възможността да се запознае със съдържанието на тези правила. Така държавите са поставени пред свършен факт.
Автор: Владимир Клисуров
публикуван: 2 февруари 2012 г., в-к Република

Read more »